Отмъстителите: Ерата на Ултрон / Avengers: Age of Ultron

It works… for kids
от на 2015-04-23
 

Отмъстителите: Ерата на Ултрон

Помня как преди години тръпнех в IMDB пред страницата на „rumored” филм за Отмъстителите, който се очакваше да излезе през 2015 г. Ето че годината настъпи, филмите за Отмъстителите са два, а самостоятелните им филми – с една идея повече от необходимото. В рамките на 11 филма, продуцирани от Marvel, качеството варира неимоверно, но „Отмъстителите” на Джос Уидън бе приятна изненада дори за най-скептичните. Най-голямото му предимство бе страстта на Уидън към първоизточника, нескритата му любов към героите и желанието му хем да направи голям, успешен филм по поръчка, хем да вложи нещо авторско. По негови думи с Отмъстителите се захванал в желанието си да разкаже историята за Ултрон. Първи и единствен избор за ролята на Ултрон бил Джеймс Спейдър, мой личен любимец, заради изпълненията си в „Адвокатите от Бостън”, „Секретарката” и „Сблъсъци” на Дейвид Кроненберг. Дълбоко вярвам и че всеки некомерсиален актьор заслужава опит за голяма роля в киното.

Ултрон обаче не е Дарт Вейдър. Заглавният злодей никога не успява да е особено ефектен или застрашителен във филма си. Колкото и да се променя визията на Ултрон, той винаги изглежда като прашасал отхвърлен concept art от някой филм за Терминатор, най-вероятно четвъртия. Така или иначе злодеите на Marvel са традиционно проблемни, така че трябва по задължение да се прости на „Отмъстителите: Ерата на Ултрон” за невдъхновения злодей.

Ултрон

Непростимо е обаче, че Уидън спомена, че за пътеводна светлина ще му служи вторият Кръстник. Искаше да каже, че всеки филм трябва да е добър сам по себе си и да не изисква от зрителя познания за предишните части. Крайният резултат от „Отмъстителите: Ерата на Ултрон” влиза в остро противоречие точно с този възглед. Още първите 15 минути съдържат като централен персонаж герой, който се е появявал единствено в сцена след надписите от предишен филм. Не само поради тази причина „Отмъстителите: Ерата на Ултрон” прилича повече на задължителен епизод от големия кино-сериал на Marvel, отколкото на самостоятелна история.

Отмъстителите: Ерата на Ултрон” представя нова динамика между досегашните отмъстители, а също и нови персонажи. Пиетро (Живака), изигран от Арън Тейлър Джонсън, далеч не кефи колкото Еван Питърс в „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”, но за сметка на това Уанда (Алената вещица) предлага някои от най-интересните сцени във визуално отношение. За съжаление обаче и двамата говорят с катастрофално бездарен източноевропейски акцент, а и повтарят сюжетно ролята на Хоукай от първия филм.

Клинт Бартън или Хоукай получава много повече екранно време, а и добра причина какво прави един абсолютен average Joe сред отбор от свръхчовеци. Другият „обикновен” – Черната вдовица, за съжаление е сведена единствено до любовен интерес, което е доста неочаквано точно от феминиста Джос Уидън. А нейният любим Брус Банър/Хълк със сигурност не получава сцена като „онази” с Локи. И това е един от основните проблеми – в „Отмъстителите: Ерата на Ултрон” чувството за хумор на Уидън е хванало ръжда. Забавни моменти не липсват, но присъстват и шеги от обидно ниско ниво.

Отмъстителите

Музиката на Браян Тейлър не блести и като изключим основната тема на Алън Силвестри, няма нищо запомнящо се в това отношение. По-изненадващо е, че името на Дани Елфман е замесено (част от сделките между Sony и Marvel), но и той нагло е отбил номера. В кинематографично отношение няма изненади. Уидън снима кадърен екшън и отново е направил един one shot, в който се опитва да представи най-доброто от себе си като режисьор, улавяйки същината на комиксовото.

Отмъстителите: Ерата на Ултрон” не имитира сляпо първия филм и това е сред основните му заслуги. Но същевременно не показва и абсолютно нищо ново за жанра. Все пак се повтарят стари типове ситуации и наизустени модели, а шаблонът убива новаторското. Много от героите (например Вижън) присъстват само, за да се угоди на феновете, а не по действително сюжетно обосновани причини. „Отмъстителите: Ерата на Ултрон” е много по-занаятчийски филм, преход към следващите продукции на Marvel и в крайна сметка чувствително по-слаб от предшественика си. Въпреки това, той не е класическо филмово разочарование, защото почти всичко, което е работело досега, работи и тук. Но този път по принуда.

коментари
 
Отговорете »

 
 • mADFORESt
  2015-04-23 at 20:44

  Ее, много кратко бе, що така….
  А дано по-нататък има нещо по-подробно.
  Т`ва е за отбиване на номера 😀

  Отговор

 • Начев
  2015-04-23 at 21:01

  “The road to hell is paved with adverbs.”
  —Stephen King

  Богоязливи сме :)

  Отговор

 • radi
  2015-04-23 at 22:18

  Още не съм го гледал ,но други казват ,че е по-добър от първия

  Отговор

 • Анита
  2015-04-23 at 22:53

  По-слаб от първия.
  Съгласна с ревюто за повечето неща.

  Отговор

 • Svetly
  2015-04-24 at 10:17

  Много добро ревю! Още не съм гледала филма, ала съм сигурна, че и после ще мисля така :) Браво, Фори!

  Отговор

 • Христо
  2015-04-24 at 11:08

  Филмът беше достатъчно добър, но накрая оставаш с впечатлението, че е повече като преход за infinity war

  Отговор

 • legrandelf
  2015-04-24 at 12:57

  Навремето като цъках Капитан Америка на телевизионна игра, от онея най-старите, Ултрон беше един от най-трудните босове 😀 Разочароващо е да чуя (но не от теб), че си разочарован от злодея; честно казано това ти беше едно от най-големите притеснения още преди да го гледаш. Жалко, че не те опровергаха.

  КУР за Скарлет Йохансон 😀

  Отговор

 • radi
  2015-04-26 at 00:05

  Очаквах малко повече ,но също имаше добри моменти :)

  Отговор

 • Любо
  2015-04-27 at 11:35

  „Въпреки това, той не е класическо филмово разочарование, защото почти всичко, което е работело досега, работи и тук. Но този път по принуда.“

  Точно по този начин виждам аз ревюто – написано набързо и по като по принуда. Иначе от филма получих всичко, което очаквах от него и малко отгоре. Със сигурност не ми е любимият комиксов филм, нито марвелски такъв, но пък ми хареса малко повече от първите Отмъстители.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-04-27 at 12:52

  Sequel по инерция от-до. Имаше си моментите, но като цяло наистина е доста meh. Това не го прави непременно лош и спрямо (под)жанра си заслужава към 7/10; просто не достави според очакванията, а и според изискванията – първата част вдигна летвата бая нависоко, а миналогодишният „Пазителите на галактиката“ съвсем я изстреля нагоре.

  PS Най-доброто продължение от MCU си остава втората част на „Капитан Америка“.

  Отговор

 • Пламен
  2015-04-27 at 13:42

  Пореден Марвелски филм , пореден слаб злодей, пореден филм, който е просто част от нещо по-голямо.
  Plot points с по 3 реплики на кръст и отново финалната екшън баталка е слаба с slow mo кадър на целия „отбор“.

  Отговор

 • pavel717
  2015-04-27 at 19:35

  ………..но „Отмъстителите” на Джос Уидън бе приятна изненада ………..

  кое точно беше приятната изненада в тази глупотевина
  си остава мистерия …

  Отговор

 • Riddick
  2015-04-28 at 11:20

  аз ли ги проспах, или два момента от трейлърите нещо ми се губят…..
  втечнения метал и как Ултрон се ъпгрейдна, и полуголата черна мадама, в пещерата с езерцето на Тор.
  Специално мадамата нали уж щеше да е препратка към Black Panter

  Отговор

 • Любо
  2015-04-28 at 11:36

  Уж се очаква 3-часова режисьорска версия на блурей. Там трябва да ги има и тези неща и още доста.

  Отговор

 • Riddick
  2015-04-28 at 12:10

  https://www.youtube.com/watch?v=RZ1urzF56aY
  а тази сцена някой дочака ли?…… и новината за проекто заглавието на новия Спайдър мен – the new avenger

  Отговор

 • 2015-04-28 at 12:47

  Хъъъъъм. На нашето копие я нямаше тази сцена – аз стоях до края! Имаше само Танос.

  Отговор

 • Riddick
  2015-04-28 at 12:50

  абе май много ми се иска….щото като чета коментарите , пише че е фейк, пък и е от близо седмица, да са г свалили от /Дисни до сега

  Отговор

 • 2015-04-28 at 12:59

  Ако е фейк, постарали са се. :)

  Отговор

 • Satyr73
  2015-04-28 at 15:48

  Филма е задоволителен… Но се чудя Дринов, защо нищо не пишете за предстоящият Warcraft (2016) – ни вест-ни кост за тази голяма продукция претендираща да е продължението на Властелина?
  Относно Новия Avengers като цяло лентата не е лоша, но реално в нея има такива моменти заснети сякаш става въпрос за два филма в едно като стил. Лудницата от бойни сцени и спокойните моменти на усамотение и диалози. Е това съчетание същото го видяхме в новия Man of Steel на Zack Snyder, което го направи много прилично и реалистично изглеждащ за комиксов филм. Визуално филма е доста добре пипнат и слой-моушъна е доста як. Ben Davis е доста добър оператор въпреки, че е подценяван с лентите които е заснел до сега.

  Имам едно предложение – направете един епизод кънт за оператори и операторско майсторство, защото това са едни от най-важните хора в кинематографията като цяло. Все пак филмите са това, което те заснемат.

  Също така и разбира се за режисьори!

  Поздрави на екипа и продължавайте така момчета с епизодите яко ме кефите на живо!

  Отговор

 • Александър
  2015-04-28 at 16:31

  Прощавайте хора, знам че тук не е най-удачното място, но искам да попитам :
  Какво мислите за 3D-проекторите, струват ли си за домашно кино? Понеже съм решил да се обурудвам с домашно кино. Ако някой има някакви знания, впечатления, ще съм благодарен. Още веднъж извинявайте за въпроса.

  Отговор

 • 2015-04-28 at 17:27

  @Satyr73
  Пишем за „Warcraft“, как да не пишем? Просто напоследък не е имало повод.
  За Кънтовете, благодаря за предложението – ще го обмислил. :)

  @Александър
  Аз лично не знам какво е положението с 3D проекторите и как става „далаверата“ – не съм се интересувал. Впечатленията ми са само от телевизорите. Честно казано, адски съм доволен – в къщи ефектът ми харесва повече отколкото на кино. Знам, че звучи светотатствено, ама е така. :)

  Отговор

 • radi
  2015-04-28 at 17:48

  Дринов какъв е тоя телевизор направи му реклама

  Отговор

 • Дринов
  2015-04-28 at 18:09

  LG – много съм доволен. :)

  Отговор

 • Satyr73
  2015-04-29 at 16:03

  R.I.P. Андрю Лесни – Невероятен оператор!!! Велик! Много лоша новина за света на киното и изобщо…
  Минута мълчание, моля!!!

  Отговор

 • Satyr73
  2015-04-29 at 16:19

  @Дринов
  Да така е. Извинявам се за за което, но все пак не е писано от почти година като гледам последната публикация. Явно доста го пазят в тайна та да ни шашнат…хахахах. Но реално след „Властелина“ трудно нещо може да ни „шашне“! Света в играта е уникален и знам от личен опит защото съм я разцъквал преди време, въпреки че култовата такава на Blizzard си остава за мен Diablo II. Невероятна атмосвера и музика, куестове и това в началото на 2000 г. Винаги съм се чудил ако някой го заснеме какво ще излезе. Но ще поживеем и ще видим.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-04-29 at 17:27

  Последната новина за „Warcraft“ беше съвсем наскоро, но не сме я отразявали, тъй като покрай останалото някак я неглижирахме за сметка на по-спешни и/или важни неща. Стана ясно, че филмът е отложен от края на зимата за лятото на 2016 г. Явно тече наистина тежка пост-продукция, а и се говори, че според продуцентите филмът имал сериозен потенциал да се окаже един от големите блокбастър играчи през топлия сезон. Дано все пак скоро видим поне някакъв тийзър трейлър.

  Отговор

 • Начев
  2015-04-29 at 18:48

  Със сценариста на „Кървав диамант“ и „K-Pax (Чарлс Левит)“, кинематографа на „Животът на Пи“ и „…Бенджамин Бътън“ (Клаудио Миранда)“ и Дънкан Джоунс като режисьор Warcraft филмът има съвсем добри шансове да захапе Властелина.

  Отговор

 • Начев
  2015-04-29 at 19:13

  Дъган, всъщност.

  Отговор

 • radi
  2015-04-30 at 00:01

  Онзи ден видях ,че Warcraft има 100 млн. играчи.Бая фенове чакат трейлъра.

  Отговор

 • Riddick
  2015-04-30 at 09:10

  за всички които подценяват Howkeye

  https://www.facebook.com/video.php?v=10153281956618896

  :D:D:D

  Отговор

 • Дринов
  2015-04-30 at 09:41

  Ето такива линкове са добре дошли! :)

  Отговор

 • Riddick
  2015-04-30 at 10:06

  😉 мислих , че само мен ме вълнува чичо Вин Бензин, за това

  Отговор

 • Satyr73
  2015-04-30 at 11:04

  Надяваме се филмовата версия на Warcraft да е с тази атмосфера и визия, каквато гениите от Blizzard ни представят като тук:
  https://www.youtube.com/watch?v=cjiiAReYilQ

  Отговор

 • Satyr73
  2015-04-30 at 11:44

  А кога ли ще дойде времето и на тази невероятна класика пълна с толкова екранен потенциал да бъде заснета?
  https://www.youtube.com/watch?v=MVbeoSPqRs4

  Отговор

 • Liubo Ursiny
  2015-05-01 at 10:06

  Това което ми направи впечатление, е че май най-накрая успяха да изкарат Робърт Дауни Jr. от този омагьосан кръг. Той наистина носеше сериозна тежест на плещите си като актьор и с финала на филма вече може да се каже че (засега) Железния Човек няма да се завръща скоро. Какво мислите вие?

  Иначе, и аз споделям мнението че Ултрон беше най-трудния от аркадата, но като се замислите тези филми краят им винаги е предопределен – доброто побеждава :)

  ps. +1 за филмите по Blizzard!

  Отговор

 • mADFOREST
  2015-05-01 at 13:24

  Ти сериозно ли ? Не си ли чувал за Civil War? 😀

  Отговор

 • Riddick
  2015-05-01 at 15:13

  сега гледам по НВО „Зимния Войник“ и си мисля колко по-хубава е вдовицата с дълга права коса, отколкото с тия букли ала „леля мария“

  Отговор

 • Liubo Ursiny
  2015-05-01 at 19:22

  My bad, не съм внимавал в час.. Но финалът беше малко заблуждаващ :)

  Отговор

Коментирайте