Марсианецът

То ще излезе първият трейлър вече, ние новина нямаме още”. Този коментар на човек от нашия екип е за подготвяната от Ридли Скот екранизация на научно-фантастичния роман на Анди Уеър „Марсианецът” и – за съжаление – е самата истина. Досега нямаме нито една новина, посветена на проекта, при все че сме големи почитатели както на фантастиката, така и на Ридли Скот (който от време на време стъпва накриво, но въпреки това го уважаваме).

Има много причини някоя новина (или поредица такива) да не намира място на сайта ни, но в случая причината е само една – аз самият. Не съм сигурен как точно започна всичко, но си бях навил на пръста, че никой друг освен мен няма да пише за този филм, а едновременно с това отказвах да чета каквото и да е за проекта, включително и кастинг новините (всъщност най-вече кастинг новините – извън тази за Мат Деймън, която нямаше как да се избегне), преди да съм прочел романа.

Е, отне ми малко повече време, отколкото предполагах (да се накумя – самото четене стана на един дъх, тъй като романът е лек, забавен и се чете супер бързо), но важното е, че най-накрая го прочетох и вече мога да се включвам с новини. А първият повод идва с една задкулисна снимка на Мат Деймън, представена от автора Анди Уеър на неговата Facebook страница.

За тези от вас, които имат нужда от малко контекст, „Марсианецът” представлява нещо средно между „Аполо 13”, „Гравитация” и „Корабокрушенецът” и разказва историята на астронавта Марк Уотни (обърнете внимание на облеклото на Деймън), който е изоставен на Марс от колегите си, които го мислят за мъртъв. С ограничени ресурси и при изключително тежки условия, Уотни трябва да оцелее, да намери начин да се свърже със Земята и да се върне у дома.

Мат Деймън

Снимката не е нищо особено, но като за човек, току-що прочел романа, все пак си е вълнуваща – с реално построения марсоход (имащ съществена роля в историята) на заден план и с червеникавия марсиански пейзаж, който е като истински. Честно казано, нямам търпение да видя официални снимки и трейлър.

Много ми е интересно да разбера и как ще бъдат представени мислите на Уотни – в романа той си води дневник (дали чрез глас зад кадър, дали ще си говори сам или пък на някой предмет ала Уилсън), и каква част от научните елементи, които са в основата на романа, ще бъдат запазени. Надявам се повечко. Също така се надявам да запазят и забавните простотийки, от които има доста.

Ето и пълния, официален синопсис на българското издание на романа:

Той е най-прочутият човек на Земята.

Но проблемът е, че не е там!

Преди шест дни Марк Уотни е стъпил на Марс – един от първите в историята на човечеството. Сега по всичко личи, че ще e и първият, умрял там.

Трагедията започва с пясъчна буря, която пробива скафандъра му и едва не го убива. Изоставен от колегите си астронавти, той се озовава на милиони километри от Земята, сам, без комуникационна система. А дори да имаше такава, храната би му свършила много преди НАСА да изпрати спасителна мисия. Ала по всичко личи, че едва ли ще оцелее достатъчно дълго, за да умре от глад. Далеч по-вероятно е дефектното оборудване, непрощаващата Червена планета или добрата стара „човешка грешка” да го докопат първи.

Но Марк Уотни няма да се предаде без бой.

Режисьор на „Марсианецът” е Ридли Скот, а сценарият е дело на Дрю Годар. В ролите са Мат Деймън, Джесика Частейн, Кристен Уиг, Кейт Мара, Чуетел Еджиофор, Доналд Гловър, Шон Бийн, Макензи Дейвис, Наоми Скот, Себастиан Стан, Майкъл Пеня, Джеф Даниелс и други.

Премиерата е 25 ноември 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

  1. Скивай, скивай – цици ( . Y . )
    По принцип следя новините по проекта и не сте пропуснали нищо съществено. Според мен Ридли Скот ще си позволи волности: сюжета го позволява, а и много от материяла просто не може да се пренесе на филм.

  2. Според мен, книжката носи на филмиране и се надявам да няма много волности. Има си доволно много действие като за такъв сетинг и решаване на невъзможни проблеми – няма смисъл да измислят/добавят нови врътки в сюжета.

    … „Марсианецът” представлява нещо средно между „Аполо 13”, „Гравитация” и „Корабокрушенецът”…

    Нарочно не си споменал Mission to Mars/Red Planet, нали? 😀

  3. Много ясно! 🙂 Макар, че аз съм фен на „Мисията“. 🙂
    Според мен няма да има волности по сюжета.

    @HC
    Това с циците беше много забавно. 🙂

  4. Книгата е брутално добра, надявам се и филма да става. Ридли Скот е цар на фантастиките и съм по-скоро оптимистично настроен. Определено след Star Wars това за мен е най-чаканият филм за 2015-та

  5. Книжката е забавана и доста приятна за четене, но като класически сървайвъл сай-фай няма особена дълбочина. Нито пък е добра литература. Ама определено си заслужава да се прочете, де – най-вече от феновете на жанра. 🙂

  6. @Bellerephon Ще те разочаровам, но SW вероятно ще излезе 2017-та

    За предполагаемите волности имах предвид нещо от типа да покажат характеристики на героя, неописани в книгата. Дори и главния герой спомена едно време, че трябва да внимава какво си записва, че после НАСА ще го чете. Най-интересното в книгата е дедукцията, с която решава възникналите проблеми, но на кино това би било вероятно отегчително. За мен ще е достатъчно просто да се улови характера Марк. Но от толкова рано може единствено да спекулираме

  7. NASA „случайно“ са направили подробно изследване на региона, описан в книгата.
    http://uanews.org/story/ua-mars-scientists-capture-image-of-sci-fi-landing-site
    И още: бурята описана в началото не може да съществува. Авторът умишлено я е сложил за драматизъм.
    Имайте предвид, че цялата книга е писана без помощта на NASA (но за филма са оказали съдействие)

  8. Аз не съм сигурен, че ще е скучно да виждаме „дедукцията“. Въпросът е, че ние ще виждаме как прави разни неща, чрез които получава вода, например, но ако не ни говори, как ще разбираме какво точно се случва? Може би това имаш предвид под „отегчително“ – защото едно е да знаеш какво точно прави, друго е само да гледаш някакво механично действие.

  9. HC, как решихте че STAR WARS ще излезе през 2017 г а ?, Премиерата на Епизод 7 на 18 декември 2015. Аман от такива недочели като вас. На 26 май 2017 ще излезе Епизод 8.
    Rogue One ще излезе 16 декември 2016 г

  10. Offtopic: Упорито се носят слухове за забавяне на премиерата, даже на няколко сайта бяха публикували 2017 като дата (за съжаление не се сещам кои точно). Wikipedia наистина пише за тази година, и се надявам това да е вярната дата.

    On: Не казвам, че е невъзможно да се направи, но нещо ме кара да си мисля, че ще изберат някакъв вариант с повече действие. Като добавим, че се снима в 3D, едва ли ще го има само за идеята. Но дори да си позволят всякакви волности, ако се запази духа на книгата – зевзек на Марс – не бих се оплакал.

  11. Дай поне един източник, който казва, че съществува подобен слух.

  12. Тези римски цифри, придружени със снимки от трейлъра са ме подвели. Извинявам се.

  13. Недей друг път така да правиш, ше ни докараш някой инфаркт. 🙂

  14. Днес го гледах на кино.Страхотно преживяване.Операторската работа на Дариуш Волски е на завидна висота и както винаги във визуално отношение филмът на Ридли Скот е върхово постижение.Диалогът на моменти куца, но във втората част е поносим.Ако и да е дълъг 2 часа и половина се гледа с интерес.За пореден път се убедих, че Мат Деймън е много добър актьор и въпреки тежката и необичайна задача, която има, съпоставима с тази на Том Ханкс в „Корабокрушенецът“, се справя отлично и може да изнесе на гърба си скъпо струващ блокбастър.Финалът е наистина много силен, а спасяването на Марк Уотни в открития космос е представено изключително убедително, реалистично и драматично и се надявам в бъдеще да се изучава в кино училищата като образец на режисьорско майсторство.“Марсианецът“ определено стои по – добре от „Богове и царе“ и наистина ни кара да се замислим за вечни теми като солидарността, значимостта на науката и непобедимата сила на целеустремения човешки дух.

  15. Определено филмът ми донесе повече положителни емоции от книгата. Волю-неволю, го слагам при много добрите от този жанр до тук тази година. Когато сравнявам подобни сюжети в космоса, на планети, острови и др., филмът, за който се сещам е „Животът на Пи „!