Брус Лий - Пътят на дракона

С връчването на наградите на 19-ия София Филм Фест приключи официалната програма на фестивала, но самият той продължава с пълна сила и тепърва предстои стартът на една от най-силните и очаквани панорами в неговите рамки – хонконгските филми за бойни изкуства.

От тази събота, 21 март, 2015 г., зрителите ще могат да видят шест от най-емблематичните хонконгски филми в жанра, които са с участието на екшън икони от ранга на Брус Лий, Джаки Чан и Джет Ли: „Пътят на дракона” (1972), „Близки срещи от страшен вид” (1980), „Дуел до смърт” (1983), „Младият майстор” (1980), „Отвъд закона” (1986) и „Имало едно време в Китай 2” (1992).

Повече подробности за панорамата може да откриете в официалното прессъобщение.

Първа ретроспектива на
Хонконгските филми за бойни изкуства

Програма – ДОМ НА КИНОТО
21 март, 20:00 – ПЪТЯТ НА ДРАКОНА (1972)

23 март, 18:00 – БЛИЗКИ СРЕЩИ ОТ СТРАШЕН ВИД (1980)
24 март, 18:30 – ДУЕЛ ДО СМЪРТ (1983)
24 март, 20:30 – МЛАДИЯТ МАЙСТОР (1980)
25 март, 18:00 – ОТВЪД ЗАКОНА (1986)
29 март, 15:00 – ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В КИТАЙ 2 (1992)

Инициативата е реализирана благодарение на официалното представителство на Специален административен район Хонконг за Европейския съюз и за 14 от държавите-членки, както и за страната кандидат-член Турция. Мисията на представителството е да насърчава двустранните връзки между Хонконг и Европейския съюз, по-специално по отношение на икономически, търговски, инвестиционни и културни въпроси. Екипът е в постоянен контакт с Европейската комисия, правителствата на държавите членки по силата на тяхната компетентност, бизнес и търговските сектори, както и културните и медийни организации в рамките на ЕС. Специалният отдел InvestHK осигурява актуална информация за европейските предприятия, които имат интерес да инвестират в Хонконг или да установят свое присъствие там.

Икономическият и търговски офис на Хонконг в Брюксел от 1 юли 2006 година е „Централно управление” на Хонконг в Европа. Той е подкрепен от икономическия и търговски офис на Хонконг в Лондон и новоучреденият икономически и търговски офис на Хонконг в Берлин.

В момента икономическият и търговски офис на Хонконг в Брюксел е в контакт с 15 европейски държави (по азбучен ред):

Белгия, България, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Турция, Франция, Холандия, Хърватска

Офисът организира посещения на висши служители в тези страни, за да улесни обмена на информация на високо равнище между Хонконг и споменатите държави. Той организира и семинари за насърчаване на търговията и инвестициите, културни и научни форуми, като филмови фестивали и празненствата за китайската Нова година. Целта на екипа на офиса в Брюксел е да популяризира ключовата позиция на Хонконг сред контактите в политическия, търговския и медийния сектор.

Свободното слово и свободният обмен на информация и идеи са основна част от ценностите на Хонконг и са гарантирани от Основния закон, изпълняващ ролята на конституция. Благодарение на това хонконгското кино има своя собствена идентичност и уникална харизма.

Филмите от програмата „Хонконгски филми за бойни изкуства” са великолепни посланици на разнообразието и творчеството на Хонконг и дават прекрасен шанс на зрителите да опознаят част от Изтока чрез киното му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Красота!!! Ето това бяха златните години на филмите за бойни изкуства, където нямаше прекалено летящи индивид, където ударите си бяха истински и зрелищата също, където нямаше разни зализани момченца, показващи манекенски способности и нито грам бойни умения… Ееех удари ме право в носталгията 🙂

    Аз лично бих препоръчал Righting Wrongs (много добър самостоятелен филм на вечно подценявания Юен Бю) – там бойната хорегорафия е на много високо ниво, съчетано с брутални сцени (горката Синтия Ротрок),

    Spooky encounters на Само Хун дава началото на цял нов поджанр (geung si или преведено на груб български – филми с вампири, най-известния от които става Mr. Vampire с легендата Lam Ching Ying), съчетанието между комедия, тупалки и малко страшни сцени е просто уникална.

    Young Master – първият филм на дядо Джеки за новата му (тогава) компания Golden Harvest след бягството му от мизерията на Lo Wei, показва много за таланта му на режисьор и хорегораф на бойните сцени, а боят му в края с корейския майстор Wong In-sik е един от най-запомнящите в кариерата му.

    По принцип летящите сцени са ме изпълвали с известно отвращение, но не мога да отрека качествата на поредицата Имало едно време в Китай (once upon a time in China), където историческата личност на майстора Wong Fei Hung (изигран от Джет Ли) се сбъсква с доста неприятности във Фошан и околностите, но голяма заслуга за култовия статус има бойната хореография, сред която Джет и Дони Йен си разменят удари (макар и подсилени на места с жици) под акомпанимента на заглавната песен на George Lam – Man of determination. Увлякох се малко, но така е като пиша за любимия си жанр 🙂

    Поздрави

  2. Има нужда от подобна панорама и на други специфични жанрове.