Дякон Левски - ревю

И както дякон Левски каза…

Има едно тъпо клише, което се върти като пожелание на всеки рожден ден: „Пожелавам ти дълголетието на орлите, младостта на елите и на всички банки парите“!

Е, явно някой е пожелал на актьора, режисьор, сценарист и монтажист Максим Генчев да направи филм по-дълъг от „Кръстникът“, по-скучен от „Хобит“ и по-объркан от „Дървото на живота“.

Малко предистория.

Историята на този филм е важна, защото обяснява до голяма степен и качеството му.

Първо – Максим Генчев е актьор, въобще не лош при това. Медийният му връх обаче дойде с рекламата „О, Пепи”, която формира любовта на няколко поколения към кренвиршите! Опа, оказа се, че Генчев е и режисьор, а неговият творчески Олимп пък е самодейният „Гераците”. Вече посегнал към камерата, нищо не можеше да го спре – би казала класната му от първи клас.

Началото бяха няколко неуспешни опитa на Максим Генчев да прокара сценария си за Левски в НФЦ (Национален филмов център) и да получи държавна субсидия, която се равнява на около един милион лева. Сценарият не само не се класира, но всеки път беше унизително запращан на дъното. Да, комисиите в НФЦ са създадени с цел взаимно захранващият се кръг от архи-кинодейци да си раздава държавни пари, но когато един проект е класиран редовно на дъното, нищо чудно зад това да има наистина обективни причини.

Това не спира невероятния порив на Генчев, усетил уникалния маркетингов ход „филм за Левски”, и през ноември 2012 в Карлово той обявява начало на SMS кампания за събиране на средства за създаването на филм за Дякона. Това не е първата подобна кампания, преди това имаше такава за създаването на „Оркестър без име 2”, която беше тотален провал. Но тук имаме национален герой и тънкото „филм кауза”.

Последва и феноменален ход – Димо Алексиев е изборът на актьор за Левски. Той визуално е по-близко до Ейбрахам Линкълн, отколкото до Левски, но така го виждал геният Генчев.

След няколко месеца гръмна новината за старта на снимките, малко след това и за спирането им. В занаята „кино” бяха впрегнати читалища и самодейци от няколко села в Карловско. Когато парите свършиха, Димо Алексиев си тръгна, Генчев го плю по известен брой телевизии, после плю и Калин Врачански, защото му отказал: „Да не се мисли за Брад Пит”. Накрая се скара и с продуцентите си и аха, да се откаже от тоя проект, и се появи д-р Златина Филипова, практикуващ лекар от Абу Даби. Милата женица извади 1,5 милиона и си заслужи почетното „продуцент” в надписите, но това няма общо с факта, че 10-годишният ѝ син играе малкия Левски. Заклевам се. Сега Генчев я взима навсякъде и по всички студия със себе си, където винаги – така, между другото – се споменава, че е дерматолог и работи в Абу Даби.

Февруари 2015 г., почти на датата на обесването на Левски, филмът излезе.

Левски

Историята започва ударно с невръстния Левски, който се крие в църквата, докато пищящи жени се блъскат една в друга. Тогава от гредите на тавана (как се озоваха там?!), двама турци скачат долу на баааавен каданс и започват масакрата.

Какво е български възрожденски филм без турчин да разкъса бяла женска роба и от нея да изскочи цица? Това е все едно „Двама мъже и половина” без чичо Чарли. Ако се почувствате неловко от сравнението, означава, че сте попаднали автоматично в капана на Генчев. През цялото предварително представяне на „Дякон Левски”, той разчиташе на внушението „Ако си българин, трябва да гледаш този филм”. Вменяването на патриотична отговорност в зрителя към чисто комерсиален продукт е много подъл ход, да не кажа долен.

Дотук добре, откриването е минало, видяхме го малкия Васил. Предстои сложното: как това малко, симпатично момче се превръща в дякон Игнатий, а в последствие в апостола на свободата. Най-важният елемент за всеки филм е убедително изграждане на образите и представянето на основния конфликт в героя.

Тук всичко е представено буквално и подчертано с дебел маркер като в треторазряден екшън, да не би да се объркаме. На зрителя не му е даден никакъв шанс сам да се асоциира и да усети героя през неговите очи. Сцените от детството нямат никаква последователност, а просто се редят една след друга във взаимно несвързани моменти.

Почти веднага виждаме сцена, в която малкият отказва да падне на колене пред преминаващи турци на коне. След това проследяваме от птичи поглед една българска сватба – брутално открадната от „Време разделно”, покривки на кръст на земята и хоро. Набързо и без никакво обяснение, в стилистиката на 70-тарски тайландски филм, бащата на Левски е убит пред очите му (исторически невярно), като преминаващи турци го съсичат, а пръски кръв обливат лицето на детето. Просто така, една сабя хвръква и се забива във водата на близкото блато…

Останал без баща, Васил е пратен при вуйчо си в манастир, където рязко пропява. Просто в една сцена влиза в църквата и започва да пее… божествено.

Прескача се някакво време и Васил вече е голям, а след неразбирателство с вуйчо си се маха от манастира и отива в гората. Там като същински нинджа се самотренира между дърветата, правейки нелепи стойки и опитвайки се да внушава респект, явно на катериците. Тогава хоп! – и се появяват хайдутите. До този момент Левски не ни е интересен, с нищо не е грабнал вниманието ни, няма нито един момент, в който да проличи неговото призвание, неговият дух или дори талант да убеждава. Изведнъж започва да говори за робство и свобода, неясно защо хайдутите са впечатлени и го взимат със себе си.

Левски изглежда прилично в лицето на актьора Веселин Плачков, но похватите на образа му стоят неадекватно и нелогично. Той ту се смее като злодей от анимационен филм, ту сваля тембъра като диктор от американски трейлър и започва да лее патетични фрази, в стила на поетична вечер в читалище. Опитът да е страшен и едновременно с това задълбочен е толкова външен, че в нито един момент не му вярваш. Но най-голямото разочарование идва от изграждането на образа му.

Очакванията са, че Левски е по някакъв начин мъдър или най-малкото оригинален, хитър. Така и не разбрах как този човек стана апостол, кога се влюби в свободата, кога превзе сърцата на всички. Нищо такова – той е по-скоро абсурден и  наивен. Феноменална е сцената, когато в ареста неговият най-близък другар му носи хляб, а Левски отвръща с „Лъв хляб яде ли, бе”, последвано от унищожителя на национални герои, смеха „МУАХАХАХА”. В продължение на поне 30 секунди двамата се заливат от неадекватен смях.

Героите

Честно казано, такова количество герои съм срещал само във „Властелинът на пръстените”. Това обаче никак не помага на мащаба. Въпреки многото герои, които непрекъснато се появяват, техният смисъл е почти нулев и нямат никакво отношение към развитието на историята. Свикнали сме, че щом се появи нов образ, той със сигурност има значение, заради което трябва да го проследим. И естествено сетивата ни се концентрират да хванат смисъла на новия герой, а след две сцени разбираме, че той няма никакво значение за историята. Тук Максим Генчев може да направи революция в киното като въведе понятието „герои бройлери”.

Хайдутите са карикатури, Раковски е като герой на „Монти Пайтън” – един такъв изпружен и с нелепи огромни мустаци. Някои от участниците в легията са брутални, мускулести цепеняци. В последвалите бойни сцени става ясно, че това са професионални каскадьори, но можеше да минат и за батки на Слънчев бряг. Знаковата фигура Димитър Общи прилича на полуидиот рецидивист, който убива бабички. Въобще не разбираш какво го движи и защо е в конфликт с Левски, както е в реалността.

За цвят има абсолютно измислен и карикатурен образ на някакъв английски барон Бонър, който през целия филм търси мощите на Св. Игнатий, а жена му врънка да не се занимава. Герой без никакъв смисъл, зловещо преиграващ и рецитиращ глупави монолози. По някое време при срещата с Левски става ясно, че присъствието му е метафора на алчните европейци, които искат да осквернят и ограбят държавата ни. На финала този герой полудява и започва да му се привижда жена му, което е представено с онзи похват от хорърите, когато се чува шепот и откъслечни думи, а героят се върти във всички посоки.

В гювеча има още гърци, турци, сърби, руснаци, проститутки, монахини, съпругата на барона, свещеници, търговци, чорбаджии и т.н. Докато гледах, започнах да подозирам, че на всеки, помогнал с нещо за филма, са му е дадени по две реплики в замяна.

С развитието на филма Левски се губи за сметка на дълги пасажи от сюжетни линии с герои турци (говорещи на турски и от време на време превключващи на български). Нищо против да се покаже и другата гледна точка, но е толкова нарочно, че чак предизвиква алергична реакция. Режисьорът ни занимава с житейските драми на някакъв Мухарем Бей, изигран лично от него. Хайде пак монолози, преигран кикот и герой с цвете в саксия, което разнася навсякъде (също като в „Леон”). Е, намери се един да му го откъсне. Та този Мухарем Бей просто мрази Левски, така и не разбрах защо.

Режисура

Разказът е брутално хаотичен, смесващ безброй жанрове от уестърн до фентъзи. Уж е сниман на 40 локации в цялата страна, а усещането е за най-много 3-4 плюс гора. Крепостта „Баба Вида” е представена като Белград, а има и още подобни пробутвания на едно и също място като поне дузина градове и разликата е само в надписите. Когато сме в градовете, всичко е събрано и малко, тясно и евтино.

Сцените нямат никаква последователност, често не се знае кой откъде идва и къде отива. Гадаех през цялото време кой за какво се бори, нямах идея кой герой какъв е, как ще се вмести в историята. Режисьорът изобщо не се опитва да движи някаква основна линия, например как Левски прави комитетите. Ту отскача до Белград да прави легия, ту е при вуйчо си в манастира, после изненадващо се занимава с някаква монахиня.

А да. Жените – абе, просто така, да си знаете – много са го харесвали. Дори му налитат, въпреки че са мюсюлманки и въпреки че е в църква.

Въобще, между сцените няма почти никакви преходи, нито последователност. Рядко може да се проследи история, която е по-дълга от два-три „епизода”.

След първия половин час става ясно, че основният недостатък на филма е въображението. Нищо ново, нищо оригинално, хаос и бъркоч от похвати. Хореографията на боевете – удар, удар, хвърляне върху маса. Левски вади два пищова и ги насочва в противоположни посоки, камерата се плъзга от лицето му до върха на пистолетите – сещаш се. Левски излиза от църквата с гърнето, в което са мощите на Св. Игнатий, нападат го трима. ХВЪРЛЯ ГЪРНЕТО ВЪВ ВЪЗДУХА, пребива ги и после ХВАЩА ГЪРНЕТО. Кръв и насилие има, съвсем излишен натурализъм. Рязане на език и хвърляне на земята, вадене на нокти, 3-минутно шиене на кървящо, сцепено ухо. Съратникът на Левски собственоръчно бръкна в устата на един грък и с палци му разпра бузите.

И каданс, каданс, каданс. Всичко е на бавен каданс. Скачане във вода, падане върху маса, чупене на гърне…

Друг огромен недостатък е светлината: ако сме в къща, задължително отвън блика ярка светлина, вечер – синя подсветка. Дори когато вали (а вали винаги щом Левски язди кон), пак е светло. Ако дяконът говори, ще застане пред прозорец, така че да е контражур и да се вижда само силуетът му, а сянката му удобно ще пада точно върху кръста.

Добри думи може да се кажат за оператора. Има нелоши кадри, както и чудни панорами на природни местности, снимани с дрон. Ей, открихме дрона, ама защо ни беше да го ползваме непрекъснато? Двама си говорят в гората – дрон. От всички страни да ги огледаме, за всеки случай, да не би да си бръкне в ухото. Някой да каже на Максим Генчев, че като използва дрон и дистанционно движи камерата, движението е като през погледа на терминатор – насечено, роботизирано, просто ужасно си личи.

Музиката на „Исихия” е другото добро нещо във филма. Вярно, многократно използвана за документални филми на БНТ и за спектакли на Нешка Робева, но пак е хубав акцент. Жалко, че е прахосана за нагнетяване на напрежение в моменти, които изобщо не го изискват.

Също добри думи и за самия Левски, както и за част от натуршчиците, които играят повече от прилично.

Финално

Три часа и четиридесет минути! Накрая Левски се предаде сам, просто така. За онази псувня вече всички знаят. А Максим Генчев има проект за сериал – определя серийния филм за трилър с елементи на екшън…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

192 Comments

  1. Ревюто просто ми напълни душата 🙂 🙂 🙂
    Все пак да го гледам или не? Този въпрос много ме мъчи…

    1. Дринов, прочетох ревюто. То показва, ме или си глупав, или просто лош зрител. Гледай филма внимателно ще ти е от полза.

    2. Генчев, язък за похарчените пари и изгубеното време. Ако още малко поучиш, може и да направиш нещо долу-горе свястно.
      Но никога не може да достигнеш и половината на Неделчо Чернев, Въло Радев или Янко Янков.

  2. това ми е любимото ревю, толкова не съм се смяла отдавна 🙂

  3. Перфектно ревю! Най-сетне някой да коментира филма, а не само Левски.
    Монти Пайтън отвсякъде

  4. „Двама си говорят в гората – дрон.“
    Това мога ли да го използвам… за нещо? 😀

  5. Чудесно ревю, поздравления! Напълно съвпада с мнението ми след премиерата.

  6. На „… и започват масакрата“ всякаква коорднирана дейност за деня приключи. 😀
    До колкото разбирам, положението е турски екшън от 70те.

    1. Да бе,за 20 минути я имаше, я не българска реч!Азтурски филми негледам, сега за Левски от турски да чета!!!!????!!!Е, няма да го догледам при това как можаха от 22 часа срещу 3-ти март да го пуснат????!!!!

  7. Единственият (засега) български видеопродукт, срам ме е да го нарека с името „филм“, който няма да гледам и пари да ми дават, като причината са множеството ревюта, които прочетох в Интернет, и нито едно хвалебствено, дори и в този сайт, на който това му е работата. Всъщност именно това ревю преля чашата. Благодаря ви, операциякино.

  8. Дали пък основната заслуга на филма няма да е, че събуди критическото начало в ревютата? Така трябва да се пише! Но преди това се иска жертва. 3 часа и 40 мин. Множко ми се струва…

  9. дам… мирише още от трейлъра на евтинджос и тъжна тъпота. Но ревюто е бомба, мерси…

  10. Сега като се замисля, що търпение и време му отделихме на тоя … „филм“! Първо 3 ч 40 минути за гледане, после за анализ…

    Ама айде, дано сме малко тези, които сме се минали, и други да се не мъчат 🙂

  11. Аз пък мисля, че това е филм който всеки човек трябва да гледа! Той разтърси моята същност и представите ми за кино, от сега нататък винаги когато видя някоя тъпа кино продукция ще казвам „абе да тъп беше, ама не беше на нивото на Дякона“

    П.П. А дано се намерят будни люде, които да попиратстват, защото тази помия заслужава да бъде санкционирана и да бъдат разубедени бедните душици, които могат да се излъжат да дават пари за него.

  12. Ех, доживях да прочета ревю за български филм! Много благодаря на автора! За мен това е истински обективна, грамотно и добре написана – увлекателна рецензия.

  13. Много готин текст! 🙂 Посмях се от сърце 🙂 Направо оправя деня.

  14. Те това си е идеална критика, точно и ясно изнесена истината за тази пародия, която превръща Апостола в карикатура. Някой друг преди мен го е казал – пари да ми дават няма да го гледам, стига ми само трейла де го пускат да чуя вкарана в устата на Левски една историческа фалшификация.
    И какво е това оправдание, филма не бил документален, а бил художествен….ми като е такъв да му бяха сложили някое художествено име, не да използват име на национален герой!

  15. И какво е това оправдание, филма не бил документален, а бил художествен….ми като е такъв да му бяха сложили някое художествено име, не да използват име на национален герой!

    точно така!

  16. Чудесно структурирано ревю! Повечето други по темата са просто плюене и не става ясно защо филма не е добър.

  17. Евалата ! Ревюто напълно и обективно покрива какво всъщност представлява филма ! Авторът трябва да бъде на ръководна позиция при създаването на следващ филм за Левски !

  18. Две неща не ми харесаха и спрях да чета ревюто. Първо- сватбите от време оно са си били такива- с кръст и хора̀ , няма нужда да се веят хейтърски изказвания „кой от къде какво откраднал“. Второ- срещата на Левски не е с просто някакви си хайдути, ами с четата на Илю войвода, същият, който по-късно се явява военен командир и учител на стотици поборници в Легията на Раковски. Така че, освен да плещим наизуст, малко и историята си трябва да припомним. Това беше за ревюто. Мнението си за филма запазвам за себе си.

    1. Ако разчитаме само на филма, нищо не можем да разберем.
      Не може да се разчита само на знанията на зрителя по история.
      Сценарият е пълна дупка.

    2. Хубаво,ама във филма не се разбира изобщо с кого се среща Левски и какво изобщо прави. То затова е така написано в ревюто. През цялото време беше ходене и обикаляне насам-натам. Ако нямаш познания по история,няма как да схванеш и 1% от филма,ако имаш някакви,стоиш и се чудиш какво гледаш. И да неговорим как Левски говори на “ша” все едно е келеш от махалата 😃

  19. И нещо да допълня: „Знаковата фигура Димитър Общи прилича на полуидиот рецидивист, който убива бабички. Въобще не разбираш какво го движи и защо е в конфликт с Левски, както е в реалността.“ А ти г-н драскач, не разбираш от българска история, никаква знакова фигура не е Д.Общи, прост македонец/сърбин/косовец (историците спорят) виновна за залавянето на Левски. Не знам, каква е тая висша сила, която ви е накарала да пишете за неща, които не познавате. А би трябвало! Ако сте проспали часовете по история, то поне сега отворете книгите!

  20. След толкова плюене нямах намерение да гледам филма, но събудихте любопитството ми. Намери се един сам да си търси финансиране на филма, да наеме, дори според тази критика, нелош изпълнител на главната роля на Апостола, и всички да гракнат срещу него. Похвално, я как бързо се обединихме като става въпрос за нашенски продукт. Виж, ако беше нещо чуждоземно все щеше да се намери някое обединение да го защити. А така – сам сами си останаха завалиите. И да вземе някой да направи нещо смислено за Апостола тогава, щом всички сме така единодушни защото скоро и 2-те изречения за него в учебниците по история на децата ни ще изчезнат, а както планират, няма да се учи и история, за да е пълна развалата и да няма памет. А който народ не се учи от историята си, е осъден да я повтори.

    1. По-добре беше да го няма този пасквил, отколкото подрастващите да го гледат и добият грешна представа за живота на най-светлата личност в българската история.
      Левски е личност, трудна за пресъздаване. И в България няма такъв, който да направи свестен филм. Преди 45г бе направен опит, много по-добър от този „шедьовър“ на Генчев, който бе оплют.
      И от тогавашните режисьори, които бяха на космическо ниво спрямо Генчев, не се намери някой, който да се опита да направи добър филм за Дякона.

  21. @Jeq

    Авторът на ревюто казва,че в контекста на самия филм не става ясно какви са мотивациите на даден герой. Това ,че го има някъде в учебниците по история е съвсем друга тема . Да говориш за история в контекста на тази помия (филмът) е просто престъпно.

    Филм се прави за да изразиш идея,чрез похватите, които това изкуство позволява. Ако трябва всеки път след прожекция да се ровиш из книгите или нета за да откриеш кой,какво и защо е направил – по-добре да се придържаш към четенето и да не си губиш времето с кино. Филм се прави за всички , не само за Българи и то с презумцията “ Ми те си знаят“

    А това, че сватбите си се правили така по принцип сигорно си го знаеш още от “ Време разделно“ .

    Филма краде кадри на поразия от много места, което само по себе си не е чак такъв проблем , но контекстът на взаимстваните сцени никога не е на място и просто изглежда абсурдно.

  22. хаха за пореден път някой се опитва да асоциира този филм с историческата памет и да вмени връзка между филма и апостола! Подозирам, че става дума за хора от екипа, защото това е единствения шанс да се възбуди интерес към този МАКЕТ на кино! А защо не говорите за качествата на филма??? Говорете за достойнствата му, за режисьорските похвати, за изграждането на образите, за внушенията!!! Не, не и не, това е лош филм, посредствена бутафория на самопровъзгласил се за режисьор човек, който е обикалял страната и е продавал „Левски“ все едно му държи правата! Хора, докато не е късно, присвоете си останалите ни национални герои, че скоро ще свършат!!!!! Аз си заплювам Ботев – ПЪРВИ!!!! Второ – в този филм няма историческа истина, защото е пълен с измишльотини и брутални фалшификации. Ако ще се изпитваме на история, кой е барон Бонър???? Как е умрял бащата на Левски??? Бил ли е жив Раковски по време на втората легия??? Левски наистина ли сам се е предал??? Тук не става дума за интерпретация, а за крайна фантасмагория. Тогава изобщо отпада внушението, че филмът е ценен, за да учи и да напомня на новото поколение. И накрая такива филми не само прецакват образа на Левски, може би единственото име, което ни обединява, такива филми прецакват българското кино за дълго време! След подобен филм, колко души биха гледало отново българско кино???

  23. Hristov, кой говори тука за учебници? За книги става въпрос, събирателно понятие е, всеки филм отнасящ се до исторически личности трябва да отразява някаква доза история и не само, тъй че, точка. Всеки уващаващ себе си, който дръзва да пише относно историята (защото филма си е исторически, както и да го погледнем) трябва поне малко да я познава! За сватбите си го знам от българския фолклор, пак от книгите, не от учебниците 🙂

  24. Аз пък казвам докато си тракате чейнетата, Вие да щракнете по един филм за да видим каква „тъпотия“ ще бъде. Ако това е „ревю“, направо „ряпа“ да ядат другите ревюта.

  25. Анти-хейтърския проблем на България: не може просто да не харесваш нещо, без да си „хейтър“. После авторите си помпат егото, че видиш ли хората не им харесват филма, щото са хейтъри, а иначе филмът е чудо и приказ.
    Много се колебая дали да си правя труда да отида да го гледам: не че ми е до парите/времето, просто не искам да съм част от статистиката колко успешен е този филм, ако наистина е такава трагедия. Точно по такава причина отбягвам българското кино: от съвременното има само няколко, които ми харесват, и искам така да запомня родното кино: като качествено и добро, а не като „Шменти-Капели“.

  26. Като изказваме мнения (за коментарите под ревюто говоря) относно каквото и да е било, можем поне да си правим труда да не допускаме правописни, граматаически и пунктуационни грешки. За всеки завършил средно образование е недопустимо. Ако ви е невъзможно поради трудния си характер 🙂 не карайте българския читател да ви чете пълните с грешки коментари.

    1. Тъй, тъй – ами какво е тогава това Ваше „граматаически“? Баш си е правописна грешка! В бързината, казвате! Ето, че си обяснихме всичко, без да се налага да омаловажаваме мненията на хората.
      Колкото беше забавно ревюто, толкова са развлекателни и коментарите към него!!!!

  27. Питам се,ако някой направи порно версия с Левски и Ботев,щото такъв бил авторовия поглед към художествената измислица,пак ли ще защитаваме този нов радетел на българското кино възраждане?
    Всеки аматьор,решава,че щом направи 90мин.видео картинки,значи създава пълнометражен художествен продукт.
    Лошото е,че този ерзац на какво да е кино,тотално съсипва БГ киното…
    „Мисия Лондон“ вкара българския зрител в киносалона,а „Дякон Левски“ го отказва завинаги….
    Това нещастие самовлюбено,неизвестното актьорче, а сега и самопровъзгласило се режисьорче е моралният убиец на БГ киното…

    1. Ако трябва да си говорим истината, приятелю – а то трябва – „Мисия Лондон“ е халтура на ниво само с една идея над „Дякон Левски“.

  28. Невероятно представяне, впечатляващ изкаказ , поздравления 🙂

  29. До Максим Генчев „Леки“
    Драги ми Максо,пиша ти от оня свет.
    Сигурно много ще се зачудиш кой ти пише.. абе аз съм бее чичо ти дякон Лъфъ.
    Ама да знаеш много ме изкефи филма ти за мене.Направо ми щръкнаха мустаките от гордост и доволство.Толкова години гледах как никой не се сещаше са мене, ее веднъж у годината под конвой фърляха по некой венец на паметника и толкоз.Само ти – кой ли господ те довея се сети за мене и ми уми очите пред цела България па и по- далеко.Брате.. не знаеш колко сълзи пролех докато гледах това кое ти сътвори .
    Това Копола ,Спилбърг,Кубрик,Тарантино ,Джаксън.. абе да не изреждам още що годе прилични режисьори направо им увиснаха ченетата от завист и злоба.Ти си най-великия де се пръквал на тоя свет .
    Само имам неколко дребни забележки .. казвам ти ги като на приятел- дума давам никой друг няма да разбере/ заклех се над пищофа си/.
    Не знам що ти требваше да лъжеш хората,че тоя де ти бил дал парата сиреч един вид спонсор била некаква си женица.Ее айде сега.. нищо немаше да ти стане ако си беше казал ,че е един далечен потомък на ония там кви ги водите сега османско присъстващи май беха.Че какво им е толкова лошо на тия османци бе джанъм -500 години ни гледаха и пазиха от външни и вътрешни врагове.
    Сега -като малък много не си спомням та забележки няма да правя,ама брате това де си измислил за манастиря , нещо май не си го доизкусурил.Немах никакъв вуйчо там ,а отидох щото ми трябваше тихо място да се покая и пропея.
    Ама и оная сценка у ареста.. леле много ме израдва- „Лъф хлеб яде ли бааа“- направо им скри топките на тия у Холивуд.
    Имам обаче една сериозна забележка- абе брате не можа ли да намериш некои по- дръгливи хайдути бре- абе тия бабаити мязаха на днешните ви мутрета бе.
    И от къде измисли тоя Му харем бей де не може да ме трае.Така и не разбрах що не ме диша тоя- да не би тоя Му харем да е имал некакъв.Ей богу кълнем се не съм му припарвал до вратника им.Ама и ония женки де ги накара да ме задяват у черквата… пу ,пу ти срам немаш ли бе .
    Малко съм ти обиден и за Раковски- и тия мустаци що му ги провеси не можа ли да го пратиш при тоя вашия Капанов ли беше да му ги поореже да не плаши хората бе.
    И тоя английски барон Бонър де си измислил за чий ….. му требваха тия мощи св.Игнатиеви .Добре ,че не ги намери ,че пак щеха да ограбят бедната ни родина.А оня номер с гърнето- направо ме шашна .Се чаках да ме дрънне по главата докато ги млатех ония поганци ,ама не -как го направи тоя номер калимявка ти свалям.
    Обаче едно нещо не мога да преглътна -де ме изкара ,че сам съм се бил предал .
    Е с това ти направо ми се изплю у сурата.Какъв боклук ме изкара бе байноо….По можех да понесем да ме беше уж обесил и после Мери Шанън да ме скрие като свидетел,отколкото да ме маскариш така.
    Ама айде квото станало , станало.. той нашия народ е с памет за удобство кратка, се ще забрави кви си ги надробил.
    Айде със здраве и да не забравиш да си пиеш хапчетата,че чувам щел си некакъв сериал пак за мене да правиш.Ако пак ги омажеш такива ,ще дойдем и ще си смениме местата на въжето.

    1. Браво .,.браво, Дяконе , и да не забравиш, явявай му се,всяка вечер в сънищата , докато не си изтрие, филма сам.

    2. “Апостоле”, чета ти писмото от оня святъ едва днес, бая е попътувало от тайни в явни ръце и се е доста вмирисало на овчето сирене дето те прати писледната нощ до дуваро, че не стискаш и те хванаха без гащи да рипаш зидове… така ли искаше да те покажа? Насран и заловен! Предпочетох да те покажа като Христос – сам на Голготата Бесило, ама писмото ти е поправено от хайдук Митовски и нефела. Другото е съвсем вече глупаво и е за радост на Касабов писаря На-ум.
      Амин

  30. Днес минах покрай рисунка на Левски на улицата и си припомних един негов цитат: „Дела трябват, а не думи“. Помислих си, че тези думи по много забавен начин описват точно филма.

  31. този филм е произведен за да продължи 142 годишното прикриване на истината за предателството което за една фамилия е станало като втора професия

  32. Na edna ot hubavite „dronovi“ prirodni gledki dori se vizhda asfaltiran put. Ilyo voivoda kudeto i da go namerish kato snimka ili risunka e pone 3 pati po – slabi4uk ot aktyora. Puk i vsichki tiq ugoeni zatusteli hora – narod, deto se zaklevaha pred krusta – mislq che do predi 50-tin godini bulgarskia narod se e boril s glada i nemotiyata za ocelqvane i sme bili dosta po-murshavi. S Macini Rakovski – mozhe d a se e vizhdal. Sled kato gledah filma pregledah v wickipedia vsichki nacinalni geroi i spemenati vav filma i ustanovih che Macini e bil uchitel na Garibaldi.- Pirata, v chiyato cheta sa bili 17 bulgari i s drugi 50 bulgari sa osvobodili ostrov Krit. i Dimitar obsht e bil tam i kapitna Petko voivoda sa imali vruzka s garibaldi, no ne i Levski nito Angel Kunchev. a panayot Hitov dozhivqva do 1908 godina. Strahotna statiya. opravi mi nastroenieto i veche ne se yadosvam che hodih da vidya filma. Predi prozhekciqta zabelyazah che i aktyora Ivan Petrushinov si kupi bilt, no gorkia , ne izdurzha i beshe napusnal zalata predi kraya na purvata chast. Bravo na avtora na tazi statya – Hubavi sa i komentarite!!!

  33. Авторът на така нареченото „ревю“ не скрива неприязънта си към режисьора. Следователно не бих се доверила на неговата безпристрастност. Гледах филма и не си загубих времето. Да, има множество сцени, но човек, който следи действието, е достатъчно интелигентен да навърже събитията. Те не са хаотични, имат идейна връзка!
    Показва се мулти-етносната картина на България по това време. Говори се на всички балкански езици и има субтитри. Но това не ме кара да скучая или да си напрягам повече от необходимото сивото вещество.
    Драги коментатори, които сте си „загубили“ времето да отидете на филма, и вие ли, като един редовно критикуващ по форумите, сте гледали основно цвета на сушените кайсии, как по това време нямало такава технология за обработка със сяра, или сте залагали на по-съществени неща, като идеята за свободата и робството, за мощите на светията, които на всяка цена трябва да бъдат опазени.
    Дали ще отидете на „Петдесет нюанса сиво“ или на „Дякон Левский“ си е ваш, но и възпитанието на поколението след вас също ще носи този отпечатък на безхаберие и духовна нищета.

    1. Точно. Две години след това ревю, филмъ е гледан от 2 милиона зрители и никога не се е говорело за Левски толкова много, целта е достигната!, Дякона оживя:)

    2. То и Дерби Кола се купува най-много от всички напитки, но не пречи да е евтина газирана пикня. Патриотизма на ниво “ предизборни кебапчета и мастика без пари в хоремага “ е жалък и не работи при мен.

    3. Прекрасен анализ на АГД. Споделям напълно вашето мнение. Силно натрапчиво е агресивното поведение на „великият“ na-um срещу режисьора Максим Генчев, което прави неговата статия напълно смешна и необективна. Това негово мнение за филма беше като ужасно миришещо л….но в тоалетната…какъвто е и самият автор на статията (ЯВНО)

  34. Наистина страхотна и точна статия. Най-добрата по въпроса!
    Въпреки, че е много дълга, е все пак и много непълна:
    – На някой от приказните „дронови“ кадри се вижда асфалтовия път.
    филма ме амбицира и потърсих в интернет информациа за героите, след като отидох да го гледам с надеждата, че само аз мога да го разбера и да го харесам. (на касата видях и актьора Иван Петрушинов от театър „София“. Той не издържа до края на първата серия и си беше тръгнал преди това.
    – Ильо войвода на всички изображения е жилав и строен. Артиста, превъплатил се в троен размер едва ходеше.
    – „Артистите“ играещи българи -роби, бяха затъстели дебели баби – заклеващи се пред кръста и пищова. От баба ми е останал спомен израза: „Вие не знаете какво е глад!“. Всички български поколения до 1970 година са гладували и с а били сурови и слаби. Филма направо се подиграваше с паметта им.
    – Масини е бил идеен учител на Гарибалди. На борда на пиратския екипаж са били капитан Петко Войвода, Димитър Общи и още 17 българи. В освобождението на о.Крит учатват 67 българи. От там може да се търси връзка.
    Раковски също е доказано масон и свързан с Масини виж книгата: http://www.dukaty-books.com/DUKATY-BOOKS/Razszdenia_vrh_frankmasonskata_ssnost_za_covesina.html
    Но Левски, Ангел Кънчев и Панайот Хитов не са имали нито честта нито възможността. Най-много идеите да са стигнали чрез Раковски до тях. П. Хитов доживява до 1904 година……
    Успокоих се като разбрах, че барон Бонър е измислен герой и затова не мога да го откия.
    Изглежда фима на М. Генчев се основава на турската гледна точка и те малко бъркат Раковски с Левски.
    Произведението все пак внася интрига за предателя Хаджипенчевич, но и издига образа му в българската история.
    има и още , но
    Браво на На ум!

  35. НА МЕН ФИЛМА МИ ХАРЕСА ! СТИГА С ТЕЗИ ДИСЕКЦИИ !!! ПСУВАЛ БИЛ ЛЕВСКИ,А БОРИСОВ КАТО ГОВОРИ „ПИДАЛИ“ И „ШЕ ГИ ШИБАМ ПРЕЗ ГАЩИТЕ“ НЕ СЕ ВЪЗМУЩАВАТЕ,А ДАЖЕ СЕ КЕФИТЕ ! ОМЕРЗЕНА СЪМ ОТ ДВУЛИЧИЕТО И НИЗОСТТА!

  36. Ама продължава да има някакви… хора(?), които смятат, че проблемът на филма е, че Левски псува. Или пък че това е проблемът на хората, които не харесват филма.

    1. Проблемът Дринов е в това че си направи опасен живота. Това се подигра с един от светлите българи няма как да ти бъде простено.

  37. Да не говорим за лъвският скок, който вместо по време на учения и над ров е превърнат в просто прекрачване на камерата.
    и за пояса на Левски във филма, не на народен сиромх а на баш чорбаджия,
    в статията : http://www.desant.net/show-news/32477/ можете да прочетете правдивата история около легията , която се изопачава във филма. :
    „Сред легионерите са Ильо Марков, Филип Тотю, Христо Македонски, Цеко Петков, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Иванов-Големият, Иван Кършовски, Матей Преображенски-Миткалото, Йордан Жечев Планински.
    Член на легията става и Васил Кунчев – бъдещият Апостол на свободата. Конфликтът пламва на 3 юни 1862 г. по стар стил. Тогава в турския квартал в Белград при Чукур чешма две сръбски деца се скарват в присъствието на турски войници от полицейския пост. При свадата едното дете е убито.
    Сръбски офицер, двама жандарми и терджуманът (преводачът) от близкия сръбски полицейски пост отиват да арестуват убиеца. Турските войници обаче ги посрещат със залп, при който няколко души са убити. Двата полицейски поста влизат в схватка, боят прераства в битка между сърбите и турците в квартала. Тя продължава до сутринта, намесват се и българите под командването на Георги Раковски.
    Осем от българските доброволци, между които са Христо Македонски и Стефан Караджа, се вмъкват през прозореца на къщата на турския бинбашия, докато вечеря със семейството си, облечен в униформа. Като ги вижда, той скача и грабва сабята си и замахва да удари Караджата. Той обаче се дръпва и посича турчина. Караджата убива и ходжа на улицата, тъй като го напсувал на турски.
    Конфликтът се разгаря с пълна сила и се изтегля към крепостта Калемегдан. Турците затварят портите и охраняват калето с въоръжени войници. Суматохата в града става неописуема. Легията се разделя на три отделения, водени от дядо Ильо, от байрактаря Стоян Македонеца и от самия Раковски. Следват кървави сблъсъци в целия град, легионерите успяват да обсадят и завладеят няколко от белградските капии.
    Турската войска отстъпва към крепостта, подгонена от легионери, водени от Стоян Македонеца и дядо Цеко. Те преследват турците до Калемегдан и се връщат обратно. Към четниците се присъединяват българи градинари и дюлгери. Междувременно войводите превземат джамията. Населението, скрито вътре, започва да се моли за милост.
    Раковски им извиква, че ако желаят да се предадат, първо трябва да запалят свещи и да отворят вратата. Заповедта е изпълнена и излизащите от джамията турци са съпроводени от сръбски войски към крепостта. Събитията от кървавата нощ продължават и на другия ден.
    Всички турци – войници, кадъни и деца, са изпратени в крепостта. На другия ден сърбите обявяват примирие с турците. Османлиите обаче малко по-късно откриват стрелба, която не спира пет часа. Загиват 50 и са ранени 20 души, разрушени са 380 къщи. Боевете продължават, а от крепостта по посока Видин са изтеглени всички жени и деца.
    Бойните позиции на българската легия посещава сръбският княз Михаил Обренович. Той пита Раковски, който като цивилен му рапортува, дали могат да задържат позициите. „Надявам се, Ваша светлост” – отвръща Раковски. Доволен от отговора, князът благодари на българските доброволци за тяхната самоотверженост и обявява в Белград военно положение.

    В града пристигат 15 000 войници, между които е и „една българска чета, формирана за създаване на командни кадри за бъдещото българско въстание”. Българите стоят на барикадата цели два месеца. Със заповед на сръбския военен министър Първата българска легия е разпусната на 7 септември 1862 г. Това става и в изпълнение на решенията на конференцията на представителите на европейските сили в Канлиджи. На практика опитът на Раковски да използва сръбско-турския конфликт за въстание в България пропада.“
    ето и снимка на Ильо войвода за сравнение със тлъстия артист от „7ч разлика“
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Ilio_voivoda.jpg/640px-Ilio_voivoda.jpg
    Да не говорим за лъвският скок, който вместо по време на учения и над ров е превърнат в просто прекрачване на камерата.
    Аз чух само една псувня и то на място.

  38. Шапка свалям на автора на това ревю. По точно и ясно обяснено няма накъде.

  39. Хейтъри ХЕЙТЪРИ хеЙтъри дА СИ НАВРЕТЕ коментарите на кучето в г………….!Филма е прекрасЕн ! Не само сайта Е ГНУСЕН И плюе, но и вие развити до раМЕнете платени драскачи ИБРИЦИ НА НЕДОРАЗВИТИ МАЗЪЧНИ ИЗЧАДИЯ ДЯВОЛСКИ ! !
    ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ И ТОЛКОВА !АЗ ХАРЕСВАМ ФИЛМА !Един прекрасен български филм “Дякон Левски” ! Невероятен режисьорски и операторски похват за водене на повествованието ! Филма се гледа на един дъх въпреки, че е цели три час и половина ! Не се препоръчва за ибрици журналисти ! Безмозъчни зомбита и неграмотнци не прочели нито ред от балканската история ! Величието на балканите е показано по неповторим начин от режисьор и опретор !! След кРая на филма аз едновременно се гордеех и срамувах, че съм българин и се питах ДО КОГА ВСЕ ТАКА ЩЕ Я КАРАМЕ !??ПРЕПОРЪЧВАМ ВИ ГЛЕДАЙТЕ ТОЗИ ФИЛМ ЗАСЛУЖАВА СИ !ДЪБОК ФИЛОСОФСКО ИСТОРИЧЕСКИ НАРОДО ПСИХОЛОГИЧЕН ПРОЧИТ НА ЕДНА ЕПОХА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕДИН БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОР НЕ ДОСТИГНАТ ВРЪХ В БЪЛГАРСКОТО КИНО БРАВО СЪЗДАТЕЛИ ПОКЛОН http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4619911

    1. Отличен коментар на Войводата казва – подкрепям 100%. И аз съм един от тези, които харесаха филма още на премиерата му.

  40. Като човек, който обожава историята и се прекланя пред подвига на загиналите за свободата на България герои – спокойно мога да кажа, че рекламата с „е за наденицата ви утепАх“ извиква повече умиление и съпричасност към историята на героите, отколкото във филма, който ако не харесвам – все едно танцувам под бесилото на Левски.

  41. На 18 и 19.02. 21.00 по тв канал 3 ще бъде излъчен Дякон Левски Безплатно и Безапелационно! Димитър Дринов да си приготви въжето, макар че е не дорасъл за бесене

  42. О, супер, има логика подобно програмиране – брадвата „Дякон Левски“ е достатъчно тъпа и дървена, за да пасне идеално на наци-клозет като Канал 3. Пък и ебати комерсиалния тайминг са избрали…

    PS Не знам за въжето, но аз ще си приготвя пликче за повръщане.

  43. Г-н Генчев,съжалявам, но грозната истина е че филмът Ви е ужасен.Като историк Ви казвам, че Вие сте създали една профанизирана и на места невярна филмова интерпретация на живота и делото на най-добрият български политик.Личната ми филмова класация за най-лоши филми тази година бе оглавена от Джурасик свят,а не от вашият филм, поради простичкият факт,че там излагацията е на международно ниво и за наша радост вашето деяние е само за нашенска употреба,доколкото Вие злоупотребявате с българската политическа история.Вероятно имате амбицията да бъдете нашенският Спилбърг,но сте по близо до Ед Ууд и Уве Бол.Вероятно ще опитате отново да направите филм и е Ваше право, а даже може и да успеете,защото в България посредственността е въздигната в култ,и колкото си по -невеж,толкова по добре живееш.И много моля не пожелавайте на някой от авторите или коментаторите тук неговата кончина,защото клетвите са аргументите на слабият .

  44. ВАСИЛЬ ЛЕВСКИЙ
    български игрален филм
    сценарист и ръководител на проекта
    Максим Генчев
    2012г.

    СИНОПСИС/ТРИЙТМЪНТ на сценария:

    ИСТОРИЧЕСКИ условия и ХАРАКТЕРИСТИКА на основните персонажи:
    През 1841 г. паша Мустафа Сабри унищожава над 2 000 български села. В мъгливо-синкавата полуздрач на една нощ и поредното селце пламва – сеч, грабежи и поругаване на жени в църквицата.
    Петгодишният Васил става свидетел на зверското насилие и това е причината роденото да бъде роб дете, да се превърне в Левски – най-чистият и свят революционер срещу поробителя, в българската история.
    Още едно дете оцелява в клането – Боян, който е взет от трупа на убитата му майка- българката Рада, от насилника й – Акар паша и прекръстен с името Али.

    Двете момчета израстват при различни условия и Али ага – потисника, става основният враг на Васил – освободителя.

    Десетина години по-късно, в навечерието на Кримската война, затягането на икономическата примка не отминава и занаятчийското градче Карлово. Черкезки набези съсипват търговията с Цариград, карловският еснаф фалира, а бащата на Васил е тежко болен.
    Местният спахия, Мохарем бей, играе политика на „совалката“ и се опитва да пази етническия мир, за да няма разправии с правителството си, заради бунтове и събираемостта на данъците и от друга страна да пази авторитета, и влиянието си пред местните богаташи. Негова „дясна ръка“ е Али ага, едва на 14, но добре образован във военно училище, като фанатик на „правата вяра“ и жесток предводител на турско-черкезки банди, причакващи българските търговски кервани.
    Васил е на 15, с оформен родолюбив характер, светъл и ведър човек, който знае как и какво да поиска и даде, за да събира хората около себе си.

    СЮЖЕТ:
    В попукалото утро над планинско езеро, Васил с почуда и благоговение среща божие чудо – свети великомъченик Игнатий му се явява от плът и кръв, и му дава знак за разбойниците, който нападат керван със стоки, предвождан от болния му баща.

    ЗАБЕЛЕЖКА, относно тази мистична сюжетна линия:
    Виденията със св. Игнатий ще съпътстват героя ни, в най-трудните и безнадеждни житейски мигове до самата му кончина. Връзката му с бога е определяща за нравствената и физическа сила на героя.

    Керванът е ударен. Бащата на Васил е смъртно ранен. Момчето успява да го измъкне от неравната битка, а „сатаната“, взел образа на човек – маркиз дьо Боайо, обикаля, с въоръжени цивилни мъже, всяка църковна обител, за да се докопа до заветната цел на колекционера – свещени антики – светите мощи на великомъченик Игнатий.
    Черната кутия с мощите, предвидливо е скрита от един монах-послушник, в усоен манастир край град Сопот.

    ЗАБЕЛЕЖКА, относно тази криминална сюжетна линия:
    Тази загадъчна черна кутия, е в основа на интригата за личния мотив при избора на коя страна застава Европа в борбата на малкия балкански народ в борбата му с поробителя – Турската империя.

    На хвърлей място от метоха край гр. Сопот, китна патриархална сватба оглася планината – в гр. Карлово – Яна, сестрата на Васил, се омъжва за любимия си.
    Видни занаятчии, дошли за сватбата, са струпани край болния Иван – бащата на Васил. Мъжете са угрижени – обирите на керваните им са дело на предател сред тях. Васил усеща кой е злосторникът, но неговата идея не е да се търси възмездие, а да атакува причината – спахията Мохарем бей, като основен виновник за фалита на търговията им.
    В конака, Мохарем е като у дома си – дълги години неприятни военни задължения и за капак – мазол на крака му от служебните ботуши. Али ага с презрителна безчувственост и без чувство за хумор, наблюдава кекавия си началник, потопил мазола си в леген. Не е във възторг и от невръстната му дъщеря – Лейля Хатун, примираща от любов по него. Али ага има една цел – да блесне пред Високата порта с доказана преданост – да поставя отвращаващите го „гяури“ на колене от покорство, пред острието на ятагана си.

    Васил си спомня нещо странно от детството на този новопоявил се „герой“ – Али ага, всъщност е детето Боян, чиято майка, Рада, е изнасилена и посечена в църквицата, преди 10 години, преценява и разбира, че „гяур“, е слабото място на този бъдещ злодей.

    Бащата на Васил умира. Момчето става послушник в сопотския манастир, там където са скрити мощите на неговия идол – свети Игнатий.
    Усилените години на учение са дали плод – Васил е йеродякон, с високи духовни знания, владее и чужди езици. Знае за тайната за скритата в костницата на метоха черна кутия с мощите. Точно тази кутия търси един френски „турист“ – мацианитът (почитател на масона Мацини) маркиз дьо Боайо, който авторитетно влиза „под кожата“ на младия, жаден за знания Васил, с теорията на масонското учение за „единен бог“ и „свободата от робството“, но без успех да изкопчи от него тайната за светите мощи. Хората на маркиза атакуват метоха, но Васил успява да избяга от метоха, като спасява богуценната черна кутия с мощите.
    В житна нива класовете, пълни със зрели зърна, се разтварят и синеокия млад мъж се появява пред погледа на красивата девица – Анна. Сякаш небето е слязло в очите му и слънцето в косите му – Ана остава без дъх при вида на младия Разбойник, по чиято бяла риза се стича ивичка кръв. Двамата не си казват много думи, но се влюбват един в друг със цялата съдбовност на най-чистата и свята любов, като една мечта, докрай недомечтана, една любов бездомна и вечна…
    Васил трябва да бяга – преследващите го черкези и градските бандити на маркиза, са на хоризонта, а бързите им коне се насочват към житната нива.
    Ана е с разбито сърце – единственото доказателство, за мигът неземно щастие: да срещне любовта, е едва странна черна кутия останала от срещата й с „небето и слънцето“… Девойката скрива кутията в синура. Пристигат лошите, водени от Али ага. Тя може само с един жест да издаде преследвания, но не го прави. Изнасилват я. Васил я спасява. Преживяното е непоносимо за младата християнка и това я отвежда в манастир.
    През 1862г. идеолога на революционното движение в България Георги Раковски призовава „размирните“ българи за военно обучение в Белград. Васил е неотразим с лъвския си скок – ров, с непосилна за легионерите трудност е прескочен като на шега от силния българин и му донася прозвището Левски. Смелостта му е доказана и в боя – турския конак в Белград е превзет и знаменосеца Васил среща утрото с молитва към Бог, този Бог, който иска свобода на робите-гяури, неговите братя по кръв и съдба.

    Спогодба между Високата порта в Турция и правителството на Сърбия обезмисля съпротивителната борба и Военното училище – Първа легия е разпуснато. Легионерите поемат пътя към разочарованието – Ильо Войвода се връща в стария занаят – хайдутството, а Васил попада в затвора по донос на вуйчо си за кражба на кон, което е повод за репресия към политическите противници на Високата порта. Руският консул Н. Геров помага с влияние и Христо Големия донася радостната вест на Васил, че е свободен, както и личната си вест за сватба с румената девойка Стания. Сватбарите са прогонени от бащата на момата, но радостното им настроение, от предстоящи бунтовни събития са непобедими – двамата легионери стават хайдути, след като Васил учителства в селца и прави първите си стъпки на идеолог – просветител, в името на свободата.
    Но преди да стане учител, Васил отрязва монашеските си коси, след като воден от свети Игнатий намира свещената пещера Утробата, където по подобие на „Исус в пустинята“, прекарва нощта вътре…

    Съперничеството между Европа и Русия за икономическо влияние на Балканите и Черно море, оформят две противопоставящи се фракции сред богатите българи емигранти във Влашко – мацианити и русофили. А Васил попада в една сръбска фабрика за дрехи на турската армия. Складът е опожарен – Али ага се опитва да припише палежа на българина. Тяхната схватка е възлова за очертаващото се надмощие на Васил и в чисто физически план. Поражението подтиква Али ага да убива „гяурите“ от чисто лична подбуда.

    Хората на Касабов, по-късно и Любен Каравелов, наричан Мацини на Балканите, искат революция вътре в страната, докато русофилите – благотворителите братя Георгиеви, чакат помощ за освобождението на България отвън. Васил попада между „чука и наковалнята“, но това се случва едва след като четите на страховитите за Турската империя войводи Панайот Хитов и Филип Тотю са разгромени. Знаменосецът Васил Левски осъмва сред посечените си братя-хайдути с ясното убеждение, че пътя за борба с Империята трябва да има еволюционен характер, тоест, просветна работа с народа, комуто е непонятно робството като нещо, с което всеки може да се пребори първо в себе си, а сетне и с физическия му причинител – Турската империя и Васил, българския Апостол на Свободата, става революционер от световен мащаб – пръв осъзнал необходимостта от политика в революционната дейност.
    БРЦК е тайно привременно правителство, със строг устав и печат. Започват двете свещенни обиколки из България – първата опознавателна, втората организационна… Но преди това са злощастната Втора легия в Белград, операцията на Васил, чието пропадане в смъртта е спряно, с помощта на любимата монахиня Анна!
    Престоят на Васил на онази тънка граница, наричана „по ръба между живота и смъртта“, е времето, когато последните мощни фигури от хайдутството Стефан Караджата и Хаджи Димитър претърпяват разгром под напора на многохилядни орди. Васил докосва последен челото на умиращия войвода Хаджи Димитър, но турски куршум не пропуска да го удари в гръб.
    Поп Матей Преображенски, народен лечител, изобретател от класата на великите просветители от европейското възраждане и създател на календар, който е сензационна загадка и в наши дни, спасява Васил от смъртоносната рана. Двамата стават неразделни в борбата на Апостола на Свободата.
    В сивия ден на едно корабоплаване, парахода се поврежда, някак нарочно, точно пред пристанище Бургас. Васил слиза необезпокоявано, а Матей изплува в полудив залив край пристанището – акцията е приключила успешно. Целта е да бъде наказан руски шпионин в организацията. В неравна битка, заптиетата успяват да се доберат до тайни документи намиращи се в дрехата на успелия да се измъкне от залавяне Васил. В дома на гръцки свещеник, откраднал комитетски пари, Васил среща едно момиче, което се влюбва в героя – Аргира успява да вземе Печата на комитета от конака, изпод носа на заслепения от красотата й Али ага и да лиши правителството от доказателство за антидържавната дейност на Левски. Интригата се заплита и излиза извън контрол – Васил е принуден да премине в дълбока нелегалност. Единствено възникването на над 400 комитета в страната, със стотици членове, подсказват за съществуването му, а над 100 тайни писма, подписвани с различни псевдоними, сочат пътя на движението му из различните селища – турската власт е в нестихващо напрежение.
    Димитър Общи срива с един удар цялата работа на Апостола, като прави глупав обир на Орханийската хазна в Арабаконашкия проход. Лавината тръгва – арести на водачите и комитетите спират дейността си.
    Васил е принуден да излезе на „бял свят“ и е заловен в едно ханче. Но преди това успява да предаде безценната реликва с мощите на свети Игнатий в ръцете на любимата си Ана. Мощите са отнети от френския маркиз, който кратко се радва на плячката – Али ага докосва мощите и чудото става – Али се връща в истинското си същесвувание – българина Боян.
    Ранен в главата, Васил е откаран в София. Там, в биволската каруца, героя вижда за последен път любимата Ана. Яростни чети се опитват да го освободят, но липсата на разузнаване ги отвежда в погрешен път – този към Цариград.
    Пред съда, Васил е категоричен – Сам съм, други няма!
    Но дали е „сам“? Отговор дава самият, негов Бог – свети Игнатий.

    Обесването!? Героят няма гроб. Във филма няма да има труп.

    Легендата за Него започва от финала на бъдещия филм – един монах и един кон във виелицата на снежна нощ. Това е ПЪТЯТ КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО!
    Васил върви сам срещу предателства, злоба, страх и безсилие! САМ И ВЕЛИЧЕСТВЕН сред февруарската пустош!

    А бесилото е само един оспорван исторически факт, който хвърля България в траур, всяка зима, от 140 години насам.

    И днес, паметта на легендата Васил дякон Игнатий, разтърсва нацията на зловещата дата 6 февруари 1873 г. – стар стил, което отговаря на датата 18 февруари по нов стил.
    През ФЕВРУАРИ, 2013г., с божията помощ и нашето усърдие, ще започне снимането на българския игрален филм „Васил Левски“!
    Подкрепете ни!

  45. Филмът е факт, разтърсил България. Гарваните се разкрещяват, врявата им е бутафорна, тленните останки на Святата и Чиста горчат и не стават за ръфане. Провидението Максим Генчев им отряза грачите езици:), анонимната пасмина Соросоиди не могат да си кокошинят перцата, защото история се пише с кръв, не с платено мастило!

  46. Макса, гръмни се. Или отиди на лечение защото не си нормален, пич.

  47. ГОСПОДин Генчев ще да е като българският Уве Бол, с тази разлика, че немеца си знае какви боклуци произвежда без въобще да му пука, а нашият живее с илюзията,че прави изкуство.

  48. Mисля, че съм прегрял. Подозирам, че е заради дребния ми размер.

  49. Дякон Левски е мой филм. А, вие сте в негов плен. Обичате го. Изживявате страстите на предателите към себе си и вялата ви представа за моята сила и дух:), искам да ви погаля по детските глави с високото снизхождение на добротата. Но няма да го направя, нямате черепи, нямате защита. Живуркайте със злото, завистта и бездарието, което ви мъчи, без да ви мори…
    Следващият ми хит се казва На педя от земята!
    Премиера 29.03.2016, по кината от 8.04.

  50. Тука като гледам доста хора са за психиатър………….. но не знам дали би помогнал в случая..

  51. Повечето тук са всъщност трима, които пишат под различни инициали. Един от тях е автора на пасквила „ревю“ – наркосоросоидна форма на бездарие, г-н Дринов, за когото се чу, че е починал скоропостижно.,подобно на Деян статулов и Петя Александърова, като изпълнителя на убийството е севдет Шишманова:)

  52. Петима сме г-н Генчев,а преждепишещите ми взеха думите от устата.Наистина Ви е необходим много добър психиатър,въпреки че диагнозата ви е лесно определима-мегаломания.Нали знаете къде са онези,които твърдят, че са Наполеон?
    Пожелавам на г-н Дринов и на всички други нормални тук много дълголетие и здраве,напук на Вас г-н Генчев.

    1. Аааа не, това ме разцепи-:)))

  53. Макса, новият ти запис, който имаш наглостта да наричаш филм изглежда отвратително. Не те ли е срам да си толкова бездарен и толкова нагъл. Ти си официалното национално посмешище. Мястото ти е във шит брадър или в Рака.

  54. Я, ми кажи, наполеоне, кой уби чирачето? Това е тест за теб. Ако си гледал филма лесно ще отговорил, но понеже не си го гледал, че има да ме чекаш в карлукови вари.

  55. Седнали сте двама, тримата със теб.
    Масата е писта, Дякона е самолет.

  56. Данаил Найденов е почти толкова значим, колкото епа нема що:), останалите двама анонимци дупцета, дето ако ме срещнат очи в очи ще ми се мазнят като дринов покойника.

  57. Що му пускате мненията на тоя олигофрен Максим Генчев?!

  58. Между другото, като се има предвид големия успех на филма, планира ли се продължение?

  59. Нещо ви секна ентусиазма. Стиснете спринцовките и си търсете билети за кино.

  60. Да, ще има. Ще бъде трология.
    Втория ще се казва Дякон Левски – The Ottoman strikes bask.
    A третият ще се казва Дякон Левски – The return of the Diackon…

    И ако всичко върви по план и филма има голям културен и финансов успех се планира още една бъдеща триология.
    Дякон Левски – Raiders of the Lost Uprising
    Дякон Левски – And the Temple of St. Sofia
    Дякон Левски – And the Last Crusade of the Ottoman

  61. Аз искам prequel-трилогия, в която се описва животът на Иисус от Назарет, който векове по-късно се преражда като Апостола – ще бъде наситен с авраамически послания фентъзи хорър с некадърни елементи за малки, големи и предимно ненормални добичета и борчета.

  62. Станислав, олигофрен те е правил.
    Та, кой закла чирачето, боклуци?

  63. Максиме, Мааааааксиме.

    Навеждайки се над ухото на своя верен клисар, наречен Максим, поп Глогор прошепна следните слова)

    Максиме, Максимее
    те такое дупе дражим я
    как го ебнем да попръцнует
    мудите ми да разклатует
    зъбите ми да потракнует
    (и обръщайки се към множеството, поп Глигор завърши утрешната неделна молитва)
    Амин… един да пукне, след него да се родят още двама, дееба вашта мама.

  64. Две анонимни соросоидчета „искат“:), ами, научете се да давате, страхливи дупенца. Научете руски ез, следващата фондация ще се казва Русия за Бугаристан.

  65. Момчета, почвате да прекалявате. Това не е някоя селска кръчма. 🙂

  66. гусин Генчев постоянното споменаване на дупенца и намеци за анален секс ме навеждат и на мисълта,че освен достоен гостенин на психиатрична клиника сте и скрит хомосексуалист и може тази скрита във вас обърканост е сбъркала съзнанието Ви-така де трудно е да сте мегаломан и скрит хомосексуалист.Аз поне съм открит гей и никога не съм го крил.Това обаче не ми пречи да съм пълноценен член на нашето общество,за разлика от Вас непълноценния.И не се страхувам да Ви ги кажа в очите тези неща,когато и където Ви видя.Съжалявам Ви,защото никога няма да осъзнаете болестта си.
    нали знаете какво значи ,,бонър“ на жаргон….то и във филмите ви личи вашата скрита същност.

  67. Никога не съм имал отношение към Папа Джо, но тук… ми стана ебати любимеца! 😀

  68. Не съм вярвал, че точно в Операция Кино ще прочета „соросоид“ хахахаххахаха

    Искрено развеселен съм, направо се сцепвам сега от кеф 😀

    Иначе, ако трябва да съм честен – съмнявам се, че пишещият тук е въпросния Максим Генчев. Ако греша – става ми още по-смешно 😀 Това би било някаква кардинална тъпотия в най-чистия си шизофренен смисъл. Което, като тегля чертата, кореспондира с филма просто идеално. Искал да ме гали по детската главица… Не се съмнявам, мъжки, че искаш да ме галиш по главицата 😀

  69. @Sir Stevancho

    Той е. Във фейса Макса отдавна ни „изби“, потурчи и анатемоса 😀

  70. И все пак, нищо не може да доближи „Лов на дребни хищници“ 😀

  71. Ужас… Като нямам фейс и на тоя ненормалник напълно умишлено му избягвам да гледам/чета интервюта – така е…

    Като му гледам маниера на изразяване и абсолютно шизофренното му държание… Просто еби му майката.

  72. Дати Левски филм
    19.02. Монреал
    20.02. Торонто
    21. 02 Чикаго – две прожекции
    28. 02. Вашингтон
    02. 03. Лас Вегас
    Дати Левски филм
    19.02. Монреал
    20.02. Торонто
    21. 02 Чикаго – две прожекции
    28. 02. Вашингтон
    02. 03. Лас Вегас
    Честито, българи:)

  73. Кратка история на света…
    Който може нещо, го прави.
    Който не може, става критик.

  74. А тези, които и това не могат, пускат малоумни коментари, правейки се на много интелигентни.

  75. Невероятен анализ! Смях се до пръсване! Как да разбера кой е автора на това ревю? Искам да му стана фен!!!

  76. Ей засрамете се бе!!!!! Много ви е смешно а? Искам да ви попитам на кое по-точно ви е смешно пошли хорица такива? ????? На малоумния автор на това „ревю“ ли? На хората който са правили този филм 2 години, на актьора изиграл брилянтно ролята на един велик българин, на това че България е била под турско робство, на това че филма не е смешен както „Алф“ и отразява истината,която явно не харесвате? Айде посмейте се добре на гърба на Дякона!!!! Да да усмивайки този филм, вие усмивате и Левски и всеки един човек помогнал за създаването на този проект!!!!! Проявете малко уважение към екипа създал този филм, и не изливайте помията си, а се замислете малко преди да пишете глупости и да се излагате!!! Всеки един българин трябва да гледа този филм!

  77. Не от филма, а от коментарите на „българи“ се засрамих, че съм българка…….

  78. Снощи пробвах да гледам филма, но не издържах повече от 40 мин. Жалка, аматьорска работа на самодейци…. Поставям го в челната тройка на най-слабите ни филми след 89-та…

  79. Загледах скептично, но още първите минути ме поразиха с нетипична за бг кино светлина визия звук. Има магия, държи за гърлото. Довечера чакам с нетърпение втора част. Такъв филм не е правен досега. Хвала на екипа!!!

  80. Иронията е, че колкото повече се коментира тоя смотан и немощен филм, толкова повече хора ще прочетат доста адекватното ревю на Na-um. Супер за което. 🙂

  81. Аз пък не взимам насериозно биещи се в гърдите българи, които са неграмотни и един език не могат да научат, камо ли историята, че и да разсъждават по-скоро интелигентно, отколкото първосигнално дебилно.

  82. Драга Деница очевидно си дълбоко влюбена ( и нещастно) в режисьора на този филм( който е със скрити хомосексуални наклонности и очевидна психопатогенеза( и затова няма да ти се отвори парашута) и поради това защитаваш това похабяване на лента и пари, наречено от някои( знаем кои) нескромно ,,филм“.Проблема е в теб скъпа, а не в /мен/ нас( плюещите лава по това квазимодоподобно на киноизкуството), защото като историк отново ти казвам, че това нещо ,,Дякон Левски“ има точно толкова общо с историята,колкото и всяко друго фентъзи-фантастика.Не и няма нищо общо с национализма и с факта ,че сме българи.За пример за изкуство ,каращо ме да се гордея,че съм българин ще ти дам пример с ,,Собрали се комитите“,народна песен,изпълнявана великолепно,примерно от Румяна Попова.Теб многонеуважаема Деница те съветвам да използваш карамела по предназначение,та дано ,някой сляп, глух и сакат се смили над 45 годишната ти девственост .Но казват, че с годините ставало все по трудно да се пробие..там.

  83. фИЛМа на Максим Ешкенази е страхотен, ИЗКУСТВО, направен е за ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, да се гордеят пред другите народи колко са силни & мощни.

    КОЙТО НЕГО РАЗБИРА, е простак и родоотстъпник!!!!!!!!

  84. Драги ми измислен „историк“ Papa Joe…. Ще те разочаровам, но нито съм на 45 години, нито съм влюбена във режисьора, който ти явно имаш лична вражда със него и си го нарочил като черната овца във плиткото ти и ограничено съзнание, и товариш нас читателите със личните ти проблеми 🙂 „Историк“ се наричаш, а обиждаш безпричинно като долен циганин, на който са му откраднали баничката!!!!Няма как да ти хареса филма, след като не участва Арнолд Шварценегер или Силвесър Сталоун, все пак са световни звезди, но ако бяха вмъкнали някой от тях във филма, да бръщолеви на български, щяхте да сте много горди нали?Защото видите ли американец да говори на български е голяма гордост, за вас простолюдието, който оплювате всичко българско и свято!!!!! На мен ми харесва филма, екипа, актьорите, играта всичко е на ниво, което явно вие нямате.Подкрепям филма със двете си ръце, и се надявам за бъдеще да направят филм за всеки герой загинал за освобождението на България, защото те го заслужават!!!!! Лека вечер г-н „историк“, бъдете така любезен да не обиждате, защото тука не е мястото за това, има си поляни има си села има много свободно и безлюдно пространство из красивите ни земи да псувате на воля, да крещите и да обиждате 🙂

  85. Деница ти си болна .Моля те лекувай се ! Изобщо не познаваш филмовият ми вкус и бръщолевиш абсолютни глупости,които само доказват теорията ми от по -рано.Самотна жено знай, че съм повече българин, отколкото ти и лекуващите ти лекари някога ще бъдете.Очевидно щом харесваш тази бълвоч,,Дякон еди кой си“ ( защото това не е Левски и никога няма да бъде ) образованието ти се състои от две прочетени книжки-една от които е била букварче , а другата е за оцветяване!!.Не съм измислен историк и точно сега на теб няма да ти давам копия на дипломите си .Самодокосваща се не те обиждам ,нито теб,нито феновете на Генчев,защото аз Ви класифицирам!!!Ако тръгна да Ви обиждам и се развихря, торнадо ще отнесе и теб и плакатите на голи мъже,с които си окичила малката килийка,в която живееш,и която представлява точно копие на едната ти действаща мозъчна клетка!Ти ако разбираш киноизкуството така ,както казваш,значи нищо не разбираш или Генчев ти плаща ,но явно малко , за да защитаваш недоносчето му!Нямам лична вражда с гусин Генчев , аз просто смятам ,,творчеството“ му за позор за киното!

    1. Да оставиш момичето, че ако те разкрия кой си има да се влачиш!

    2. Господин Генчев, вие други филми, освен вашите, гледате ли?

  86. Умственият ми багаж е повече от твоя, което си личи по думите с който определяш човек, койте не познаваш! Нямам намерение да попадам в помията ти от злобни коментари 🙂 Радвай се, че аз няма да почна да обиждам, защото ще станеш за смях и ще се засрамиш, че си се нарекъл „историк“! Хайде със здраве, спирам тази безмисленна дискусия, защото явно ти не можеш да говориш по темата, без да употребиш думите „хомосексуален“,“гей“, „педерас“ и т.н. това ли ви учат във факултета по история? И никой не защитавам, не познавам режисьора, даже и не знам как изглежда, но това не пречи да харесвам филма му! Лека вечер 🙂 🙂 🙂

  87. Ако умственият ти багаж бе голям от моя Денитса( или по скоро трябва да те нарека Айря Ал-Хадра )нямаше да харесваш това подобие на филм.Липсата ти на вкус е очебийна.Но аз нямам вина за това.Пробвай се в обидите ,но дали ще издържиш повече от рунд срещу Мохамед Али?

    1. Друмев, на една жена ли вадиш юмруци? Нали се сещаш колко е малка София?

  88. Историкът от Парамун Трънско да каже какво е правил Левски на 19.02. през 1861г.?

    1. Гого Малезанов е от този край, той е знаел за Левски, колкото и Друмев.

  89. Генчев сега вече се изява под псевдонима Гуру.Глупостта се мултиплицира и самодоказва диагнозата си!

  90. За този филм има само две позиции: не го гледаш или го мразиш със страст. Всичко останало е олигофрения или естетически агностицизъм.

    1. Вие сте Мартин Касабов. Чета ви „ревютата“, Нима пишете, без да гледате?

  91. Тотална гавра с Левски. Всички летописи и очерци на неговите съвременници и познати го описват по съвсем друг начин. Липсва основни и изключително важни моменти от живота на Левски повлияли житейския му път. За разните барони и глупости които нямат нищо общо с историята – поредния просташки символизъм тип „вижте ни колко сме начетени“.

    Режисьора третира зрителите си като тинейджъри тервомани – за осъзнават кви неща ги е бръщолевил тоя напушляк Левски. Ей глеей как го напсува турчина. Егати якия филм.

    Тази продукция е в разрез с българската история и е равностойна на България, моя земя – оня филм дето излезе по Ал Джадира преди няколко месеца.

    Интересен е въпроса и кой е финансирал този филм? За заснемането му са събирани дарения, но те въобще не покриват, макар и не-толкова бомбастичния бюджет от 2,3 млн. МОК отказва да финансира този филм. В крайна сметка е създаден защото дерматоложка от Дубай дарява 1,5 млн. – 65% от стойността на филма.

    Добре, да беше скучен или евтин – може да се приеме. Но този филм насажда откровени лъжи относно българите, бългащината и ревулючционното движение.

    Всъщност това е основното послание на филма – българите са долни страхливци и мишки. Очевидно страхливеца който твърди това не е чувал за Сливница, Пирот, Дойран, Одрин, Чаталджа, Каймакчалан, Булайр, Кара Дере, Тутракан и много други.

    1. Друмев, за да напишеш такъв текст има много да четеш. По-лесно е да го научиш наизуст и да го рецитираш в дрогираните си сънища, отколкото да го разбереш.

  92. Може и още да се добави в този дух. $21 и 2-3 часа отидоха на вятъра.
    Като сложих и един глупав нашенски мач в същия ден и съм зашеметен от
    Посредственост.

  93. Мале мале как можаха да създадат този булмач много ма е яд .Все пак филм за Левски а пък стана пародия . Иначе като прочетете ревюто все едно сте гледали целия филм , много смях то даже не са знае какъв жарн е бе бил летял кат нинджа телепортирал се на едно място пак след 2 секунди на другата сцена вече е в друг град мале мале :Д често казано само са го осмяли .

  94. За това драги Българи Юнаци като не можете да направите 1 качествен ФИЛМ ПО ДОБРЕ НЕ ПРАВЕТЕ ЗАЩОТО ТАКА НИ СЪСИПВАТЕ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ ! А към автора на филма му препоръчвам да се прегледа при психиатър задължително 90 % от хората в Бг не харесват филма а чух слухове че ще прави още 3 части ……….. Вземе пък стане Васил Левски българския Чък Норис или Нео от матрицата просто умолявам ви спрете до тук. Нито сериали нито филми качествени пък се присмиваме на хамериканците че правели Бози .

  95. Аз съм учил историят за Левски още по комунистическо време, обаче от този филм не разбрах нищо. Никаква връзка между отделните сцени, не знаех кой е главен и кой е второстепенен герой. През повечето време се чуваше не реч а мънкане и българските реплики бяха неразбираеми – за разлика от турските които бяха перфектно отчетливи. За историческа достоверност не мога да коментирам защото не съм историк, но дори и на мен ми направиха впечатление някои огормни неточности. Знам че режисьора се измъква с оправданието, че това не е документален филм а художествена измислица ама тогава защо е нарекъл дякон Левски, а не бай Иван? Да си знаят хората, че става дума за измислен герой.

  96. В разрез с комерсиалното мислене, Продуцента е съгласен Дякон Левски да се тегли безплатно от торентите. Единствената ми съпротива, е че качеството на звук и картина е безобразно. За естетите има възможност: тв канал 3 бг ще излъчи най-гледания в света през м февруари игр филм Дякон Левски на 03.03. Първа част, на 04.03. Втора част от 20.00ч
    Бъдете с Дякона със сърце и ум!!!

  97. Левски в възможен само на кино.
    Предателите са живи и днес. Хулници. Лош материал.

    1. Не само масоните мога да изпитват завист и омраза. Наркоманите около митовски – г Иванов, Дринов… СА ОЦЕНИТЕЛИТЕ:)

    2. Tи пък си творческа плацента, г-н Максим(ален) Отпадък.

  98. Да отпразнуваме 3-и март с гледане на Дякон Левски.

    1. Ами, доста нахално е да се изказвате, без да сте гледал докрай! Не вярвам и 20 мин да сте видял. Разкажете тези 20 мин!
      Например: една жена се чуди какво да прави вечерта след баня. Тя вади вибратор, близва го и това й дава идея – звъни по тел на две чернилки…

  99. По-добрият вариант с тв планета и поздравителният концерт аххах

  100. Друмев, единственото ти ревю, което те направи популярен. Как живееш с толкова бездарие? Трудно, човече! Затова се стигаш, но не помага. Удачно е да започна от дилъра, но предпочитам с тебе.

    1. Генчев,откачалко смахната хич не ме страх да се изправя срещу теб в двубой,след който освен добър психиатър ,ще си търсиш добър травматолог и зъболекар.Аз който не разбирам нищо от режисура щях да направя 1 милион пъти по -добър филм за Васил Левски,като най-малкото щях да се придържам към историческите факти.Ти си срам и позор за българското кино и не сещам за по бездарни филми от твоите.А българското кино определено може да се похвали с доста интелектуални аборти през последните 26 години.

  101. След като се запознах с Друмев, поднасям извинение за лошата си реч към него в това ревю.,

    1. Ако Вие сте наистина този, който е правил филма и коментарите по-горе са Ваше творение, то аз никога няма да гледам нито един Ваш филм. Като не можете, назначете си човек с по-богата култура на речта и по-висока интелигентност да отговаря на коментарите вместо Вас. Така сам си плюете на филма.

    2. Преди всичко трябва да си назначи психиатър.

  102. Отново попадам на това ревю и пак се скъсвам да се смея. Такива ревюта ме карат да бъда горд, че съм българин.

    1. Филмът обра наградите на фестивал в Индия. Трябва да се чувствате засрамен, че сте българин.

  103. Снощи, съвсем случайно попаднах на линк към филма и реших да го гледам, все пак толкова много се изговори за тази продукция, трябва да го видя…както и да е. Започнах го аз снощи късно, гледах 20-ина минути и се отказах, по-скоро реших, че бе твърде късно и ще продължа на следващия ден, даже заедно със съпругата ми ще го изгледаме.
    Започнах отново днес, този път и съпругата до мен, нагласихме се ние както обичаме да гледкаме филми, на тъмно на тихо…минаха тези 20-ина минути, а аз немея…
    Значи, аз филми не съм правил и нямам намерения да правя, но се интерсувам от киноизкуство и съм изгледал много филми (поне от 70-те насам). Да ме прощава този господин който е направил тази продукция, но това не е филм, това е всичко друго под всякава критика, нещо което направено като че ли, както едно време казвахме за калпаво направени неща, „в час по трудово обучение“. Даже, не в час по трудово, че тогава се стараехме, ами в междучасията между часовете по трудово. За да не повтарям по горе-написаното, само да вметна, не зная дали операторското майсторство е добро или монтажа и режисурата са насрани, но сцените са така нахвърляни, че постоянно очаквах рекламна пауза. Или това бе. просто защото филмът е неграмотно направен.
    Така и не го доизгледахме, няма да гледаме и втората част.
    Тъжно!

    1. Ами, доста нахално е да се изказвате, без да сте гледал докрай! Не вярвам и 20 мин да сте видял. Разкажете тези 20 мин!
      Например: една жена се чуди какво да прави вечерта след баня. Тя вади вибратор, близва го и това й дава идея – звъни по тел на две чернилки…

  104. Не знам как да ви утеша. Би било добре, ако отидете някъде из моловете на кино, а аз да изгледам трудовото междучасие до съпругата ви? Сетне тя ще ви разкаже с думи прости филма и предната и задната му част

    1. Не би трябвало да се кахърите Генчев, когато ви казват, че творбата ви е бездарна.
      Просто го поемете и се опитайте да се насладите докато можете.

  105. Филма въобще не ми хареса , режисурата не става актьорите също. Старите части за Левски са много по- добри от този филм.

  106. Индия дава награди на този филм! Това е Космос! Чета тук и не вярвам защо сте допуснали да се унизите до степен на умопомрачение?! Нима родните кино експерти са шепа страхливи аматьори?
    Индийски международен кинофестивал да признае с три награди един български филм е ненадминат успех!

  107. Този филм хич не ми харесва. Васил Левски никой не е псувал ‘на майка’. Този филм е по зле даже от Воевода. По старите филми имаха по…. такъв приличен език за мен и не харесвам този филм >:(

  108. Ужасен анализ на филма „Дякон Левски“. Дотук само едно разбрах – журналистът, написал ревюто, е проститутка или педераст на БКП. Нищо вярно казано – нищичко. Само уличен език, долни инсинуации, по адрес на режисьора и никаква обективна реалност с филма. А за режисьорските умения, един прост писач, въобще не трябва да се опитва да разсъждава. ХА ХА ХА

  109. От гледната точка на човек, който обича киното – този филм е просто смешен.
    От гледната точка на човек, обичащ историята – този филм е обидно смехотворен.
    Жалко и за двете имагинерни публики.

    1. Кой е този, с това дълбоко ДУПЕ,джендър, дето се осмели да петни името на Апостола?На премиерата на “филма” повечето здравомислещи хора напуснаха залата в Лондон. Не му ли стана ясно,че нещо не е чел историята на България

  110. Филмът е страхотен. Това че някакъв изпедерастен, комплексиран продажник мисли друго, ама ни най-малко не следва да ви притеснява 🙂

  111. ТОЛКОЗ. МНОГО. НЕЛЕПО. И.НЕКАДЪРНО. РЯЗАНИ. КАДРИ. И СЦЕНИ. ПОСЛЕДНО. БЯХ. ВИЖДАЛ. КАТО. БАЧКАХ. КАТО. КИНАДЖИЯ. ПРЕДИ. ДЕСЕТ. ГОДИНИ. И. СЕ. УЧИХМЕ. ДА. СГЛАБЯМЕ. ТРЕЙЛЪРИ. НА. ЛЕНТА.

  112. Ако има някой, който да се подиграва с Левски, това на първо място е авторът на филма, последван от всички останали, участвали в направата му. Защо се подиграва – защото не е достатъчно да те води огромната любов към родината и преклонението към нейните герои, за да направиш един истински филм за тях. Иска се и професионализъм. Именно професионализмът на ВСИЧКИ нива, във всички аспекти и елементи на правенето на кино, отсъства тотално от това недоразумение, родено от Генчев. Той няма понятие от режисура, а другите създатели на филма нямат понятие от респективните дейности – писане на сценарий, операторска работа, костюми, монтаж, мизансцен, и.т.н. Нито един от елементите на филма не работи, защото е дело на хора, които сякаш са хванати от улицата – толкова са некадърни. За съжаление не е достатъчно да притежаваш някои технически сръчности и умения, за да си квалифициран да правиш филми. Необходими са много други познания, опит, талант, интелигентност, вкус, каквито изобщо не се забелязват у създателите на филма.
    Прави впечатление арогантното отношение на Максим Генчев към критиката. Той заема позата на „неразбрания гений“ и обвинява критиците в „хейтърство“. Това е показателно за неговото ниво на интелигентност и професионализъм или казано по друг начин – на неговата посредственост и невежество. Защото невежият не е в състояние да прецени доколко е невеж – има си и име този ефект. От друга страна, както обикновено се случва, това невежество и посредственост са „подплатени“ с дебел слой арогантност и дебелокожие, които наистина са доста необходими в тази професия, но в крайна сметка са най-лошият съветник, защото пречат на твореца да се поучи от грешките и да се усъвършенства.
    Чува се, че Генчев се готви да снима филм за Ботев!
    Максим Генчев, умолявам ви, преглътнете егото си, наемете опитни професионалисти, ако искат да направите нещо запомнящо се.
    И обърнете внимание на създателя на костюмите да не изглеждат така, сякаш са били купени вчера в ЦУМ.

  113. да се плюе е супер лесно, по – трудно е да се омъжиш за 100 годишен евреин, който се подвизава из Холивуд….и ощд по – трудно е да се направи филм,…е и да има и финансова част разбира се….и досега никога не съм срещаша друга такава някаква българска “ женица” някъде по – света да даде 1,5 милиона ей така за някакъв филм ….даже и сред такива, които спят с най – пъргавите мъртвяците из Холивуд…Плачков си изигра ролята много добре…браво….Левски е бил това, което е,,,..еч и да събирал е пари разбира се…то от тоя заспал народ как си мислите, че са се плащали комитетите …та това му е било основно задължение…

  114. Заради ангажираното ежедневие трудно намирам време и сила за четене и проучване на исторически факти. Знаех за лошите критики към филма, но реших все пак да му дам шанс белким науча нещо повече за Левски във времевите рамки на един филм. Резултата е, че сега тотално ме обърка и явно ще трябва да ровя из сайтове като уикипедия за да оправя бъркотията, която това жалко подобие на филм ми създаде.
    Повечето от нещата, които прочетох в ревюто ги усетих отчетливо още по време на гледането. Не е нужен кино критик за да осъзнае зрителя колко лошо е положението. И все пак браво на автора, успял е да изрази съвсем точно причините поради, които този филм е пълен провал.
    Най-лошото в ситуацията е, че ние българите пак оставаме на сухо, не можем да направим нещо смислено, което да ни вдигне самочувствието като нация. Руснаците си имат впечатляващи военни паради, американците холивуд, а ние „дякон левски“ ….

  115. „Колкото е по-честен човек, толкова по-малко подозира другите в безчестие. Низката душа подозира низки подбуди и в най-благородните постъпки.
    Левски

  116. Великият МАКСИМ ГЕНЧЕВ е готов ибе комунистите през комунистите и то през БЪЛГАРСКИЯ СВЕТИ ГРАД КЪРДЖАЛИ и да стане министър на културата! Ще снима филм за БОТЕВ, може би след идването на руския собственик и новата селекция!

    https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/maksim-genchev-maja-manolova-e-s-politicheski-opit-i-moral.html

    p.s. малко по-сериозно, но този продължава да се изхвърля и самозабравя, особено когато каза, че е „национално явление“.