Мавританският „Timbuktu” на Абдеррахман Сисако беше една от петте номинации за „Оскар” 2015 в категорията за чуждоезичен филм, изпреварвайки „Force Majeure” на Рубен Остлунд, който беше сочен за един от фаворитите за наградата.

Дали изборът на академията е бил правилен или не, ще имаме възможност да се убедим лично, тъй като ще можем да видим филма на голям екран. Но докато това стане, може да спекулирате на базата на трейлъра. Той не дава никаква представа за историята, но за сметка на това е ужасно красив.

Да, изглежда прекрасно и нямаме търпение да го гледаме на голям екран. Ето и малко подробности за сюжета, ако имате нужда:

Религиозни фундаменталисти властват над региона и Тимбукту е необичайно притихнал – няма смях, няма игри, няма музика, а жените са се превърнали в сенки. Далеч от града, Кидане живее в спокойствие със съпругата си Сатима, дъщеря си Тоя и малкия му овчар Исан. Но спокойствието му не продължава дълго. След като без да иска убива човека, отнел живота на любимата му крава, Кидане се сблъсква със закона на новите владетели, твърдо решени да унищожат всяка форма на свобода.

плакат

Режисьор на „Timbuktu” е Абдеррахман Сисако, а в ролите са Ибрахим Ахмед, Тоулоу Кики, Абел Джафри, Фатумата Диавара, Хишем Якуби, Кетли Ноел.

Филмът вече върви на ограничен показ в САЩ, а ние очакваме датата на българската премиера.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *