Racing Exinction

Годините минават (почти) неусетно, а безпросветното човечество продължава да се множи – и да унищожава с бесни темпове природата, която го е родила и (все още) поддържа съществуването му.

Един изключителен филм беше представен в Сънданс през 2009 година – „The Cove” на Луи Сайхойос, разказващ за  бруталното унищожаване на делфините, получи наградата на публиката за документален филм и спечели Оскар за документален филм през 2010 година. Същият автор участва отново на фестивала в Парк Сити с най-новата си документална творба „Racing Extinction”.

В центъра на проблемите както винаги е човекът – планетата ни е застрашена от множество катаклизми, а сред най-важните от тях е изчезването на хиляди животински и растителни видове. Създаващата се нова реалност заплашва директно и нашето съществуване.

Режисьорът вярва, че образите могат да провокират човешката съвест и съответно да се промени поведението на хората – именно затова той обединява усилията на активисти, учени, фотографи, посветили се на природата, и представя шокиращи истини като черния пазар, който застрашава всички морски видове, като безогледното консумиране на енергия и прогресивно нарастващото отделяне на всякакви елементи, които унищожават света.

Ако продължава замърсяването на световния океан, перспективата за изчезване на всички живи същества от планетата, включително и най-безотговорното животно, ще се пренесе в много ограничени и близки времеви рамки. Тези факти са известни на всички – при все това човекът очевидно държи да сбъдне най-дистопичните представи за бъдещето на (прекалено) много фантасти от миналото…

Дали бихме могли да променим реалността? Прекланяме се пред усилията на творци като Сайхойос и във всеки нов ден се опитваме да не забравяме, че само документалните филми не са достатъчни, за да се случи нещо добро в името на бъдещето. Всеки човек трябва да промени отношението си към природата – само тогава може да има надежда за оцеляването ни. А съвсем друг е въпросът дали го заслужаваме…

#NatureIsSpeaking – listen to it! #MyPersonalCause

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *