Update: Тук може да намерите пълният списък с номинраните за „Оскар“ 2015

Традиционно, по това време на годината, Американската академия за киноизкуство и наука разпространява списък с претендентите, които ще се борят за „Оскар” в определени категории. Вече видяхме кои ще са заглавията в категорията „Най-добър анимационен филм”, а сега е ред и на любимата ни „Най-добри специални ефекти”. Тази година десетте избраника са:

Завръщането на първия отмъстител
Зората на планетата на маймуните
Годзила
Пазителите на галактиката
Хобит: Битката на петте армии
Интерстелар
Господарката на злото
Нощ в музея: Тайната на гробницата
Трансформърс: Ера на изтребление
Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще

Първосигнално ни идва да възнегодуваме срещу присъствието на „Нощ в музея: Тайната на гробницата”, но понеже не сме го гледали, не можем да кажем, че не заслужава място сред избраните. Към останалите, които сме гледали, нямаме забележки, но пък имаме оплакване от липсващи заглавия. Според нас, съвсем спокойно в списъка можеха да присъстват и „На ръба на утрешния ден”, „Невероятният Спайдър-мен 2”, „Ной”, че дори и „Изход: Богове и царе”, но очевидно специалистите са на друго мнение.

Гледайки изброените десет заглавия, си мислим, че тази година спорът за заветния приз ще бъде между „Зората на планетата на маймуните” и „Интерстелар”, а личният ни фаворит от тези двата определено е „Планетата”. Ама знае ли човек, те може дори и да не попаднат във финалната петица на номинираните.

Завършваме с един линк с 27 интерактивни „before and after” снимки на филми, разчитащи на специални ефекти, сред които има както нови заглавия от горния списък, така и няколко стари, и с едно 3-минутно видео, посветено на създаването на най-впечатляващата сцена от „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Интересен избор.
    Според мен наистина аз бих сложил и На ръба на утрешния ден, който се оказа много добър филм с 2-3 глупави сцени, който изобщо не са акуратни… но хайде може да си затворим очите…. 😉
    А колкото до Сцената с Куиксилвър в Дни на отминалото бъдеще бях казал преди, че тази сцена е просто гениална отвсякаде и си е един истински шедьовър…
    Само тя сама по себе си си заслужава Оскар за визуални ефекти.. 😉

  2. И според мен „Зората на планетата на маймуните“ и „Интерстелар“ ще си оспорват този оскар. Лично аз обаче мисля, че вторият ще победи.