„То” на Кари Фукунага започва снимки през лятото

от на 2014-12-06
 

Кари Фуконага

Повече от две години не сме писали нищо за дълго подготвяната от New Line Cinema и режисьора Кари Фукунага екранизация на монументалния роман на Стивън Кинг „То”.  Обикновено толкова продължителен период на застой в развитието на даден проект означава, че той се е разпаднал или са се наложили смени в творческия състав, но за наша радост, конкретният случай не е такъв.

В интервю за Vulture продуцентът Дан Лин сподели не само, че проектът не е изоставен, но и най-накрая набира скорост и най-вероятно ще влезе в предпродукция тази пролет с Фукунага начело:

Идеята е официално да започнем подготовка през март и снимки през лятото. Кари обича да разработва нещата известно време, а ние се занимаваме с проекта около три-четири години, затова сме супер радостни, че той не се е отказал от него. Ще бъдете наистина въодушевени.

Предвид огромния обем на романа, имаше слухове, че филмът ще бъде разделен на две части и сега Лин ги потвърждава, като споделя, че не биха могли да разкажат историята в един филм и да успеят да представят героите с достатъчно дълбочина. Ако се чудите, филмите ще бъдат разделени по начина, по който е разделена и самата книга. Първият ще бъде „coming-of-age story” и ще ни запознае с детството на героите и появата на Пениуайз, а вторият ще е завръщането им в Дери вече като възрастни, за да довършат това, което не успяват преди толкова години.

Добрата новина е, че Кинг е прочел сценария, който в последния му вариант е дело на Фукунага и Крис Палмър, и очевидно е във възторг. Или поне така твърди Лин:

Най-важното е, че Стивън Кинг ни даде благословията си. Не искахме да го правим, освен ако той не смята, че това е правилният подход и когато му изпратихме сценария, отговорът, който Кари получи, беше „Go with God, please! Това е версията, която студиото трябва да направи.” Това беше наистина удовлетворяващо.

Кинг е давал благословията си и на безобразни тъпотии, но в случая смятаме, че ще се получи нещо наистина добро. Фукунага ще се справи. Вярвахме го и преди, но след „True Detective” нямаме никакви съмнения. Въпросът е, че засега той се е ангажирал само за първия от двата филма, но Лин споделя, че в момента приключват преговорите и за втория, така че нямаме притеснения. Не ни се вярва да го изпуснат.

коментари
 
Отговорете »

 
 • heinrich
  2014-12-06 at 19:29

  Ей това вече е една ама наистина чудесна новина.
  Нямам търпение да излезе вече… 😉
  Истината е, че аз много харесвам филма То, въпреки че е направен за телевизията, но е едно много читаво кино произведение изпълнено с дух и атмосфера и най вече дълбочина на героите и повествованието на книгата, и те грабваше отвсякъде. Потапяше те във самия филм и колкото повече гледаш толкова повече не искаш да се откъсваш от него. Вкарваше те в филма, сякаш ти самия си част от него. Особено детската част на филма. Е, разбира се повлияло ни е и нас по по различен начин, защото повечето от нас тогава бяхме деца, тинейджъри и ни вълнуваха такива неща. Но филма те грабваше с невероятната си детска невинност и атмосфера, която създаваше.. Като детските филми, които даваха по телевизията едно време. Арабела, Летящия Чесмир, Съкровището на изгубения остров ли се казваше.. Абе знаете за какво говоря. Всички тези филми какъв интерес и какви чувства пораждаха в нас.. така беше и с ТО…

  Само едно искрено се надявам. Да намерят читав актьор, който да изиграе подобаващо Пениуайз, защото изпълнението на Тим Къри завинаги си остава уникално и ненадминато засега… Няма да правим сравнения с Джокера на Леджър……..

  И по този повод ето един специален поздрав от мен 😉 .. е как да не се смееш…
  https://www.youtube.com/watch?v=A3ZbnfXEuyc

  Отговор

 • Wight
  2014-12-06 at 19:57

  Бях дете, когато това нещо излезе. Спомнам си , че баща ми ме затвори в стаята и ми го пусна. От тогава изминаха 20 години, и все още сънувам кошмари… събуждам се потен и ужасен! И сега…. разбирам , че пак ще излиза същия филм…

  Отговор

 • UZUMAKI
  2014-12-07 at 16:23

  Телевизионната адаптация от 1990 г. е сравнително поносима за времето си – гледаема, макар и посредствена версия на книгата, чиято първа част блестеше с наистина удачен кастинг сред хлапетата. Втората половина, където порасналите „Неудачници“ се биха с бутафорен паяк, е почти от-до разочарование. Освен това книгата не е изцяло разделена на преди/сега: например кулминациите на „детската“ битка с То и тази на възрастните е представена успоредно, но при адаптирането на толкова обемен материал има логика двете хронологии да са поотделно.

  Като малък бях луд по филма на Томи Лий Уолъс, но днес на него гледам по-скоро със снизходителна носталгия. По всичко изглежда обаче, че новата екранизация е в добри ръце и съм ужасно любопитен какво ще се получи (романът ми е в личния Кингов топ 3).

  PS Тим Къри определено е смазващо добър Пениуайз. Не знам как биха го надскочили.

  Отговор

Коментирайте