Един от филмите, срещнали се за първи път с публиката тази година в рамките на фестивала Трайбека, е „Ballet 422” – документален разказ, проследяващ хореографа Джъстин Пек, който работи върху нова постановка с една от най-престижните трупи в света – New York City Ballet.

Да се потопиш в света на танца и изкуството на балета е много повече от обикновено предизвикателство – режисьорът Джоди Лий Лайпс би трябвало най-добре да знае това. Нямаме илюзии, че филмът може да достигне нашите екрани, за да можем да го оценим по достойнство, но за да те допуснат толкова близо до трупата и нейния живот в творческия процес, трябва да бъдеш майсторски владетел на усета за такт, наблюдение и ненамеса и, разбира се, на камерата! Хореографът е само на 25, ала съумява да балансира между музиканти, дизайнери и танцьори, да изгради 422-ия балет на трупата от първата идея до премиерния спектакъл, и същевременно да бъде част от кор-де-балета, танцувайки наравно с другите…

плакат

Направо да завидим на публиката отвъд Атлантика, че ще може да гледа този филм (да, съществува реалност, в която документалните филми имат разпространение!) на голям екран от 5 февруари 2015 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *