Оскаров трейлър на „Левиатан” на Звягинцев

от на 2014-11-07
 

Силното руско кино е като… аксиома. Съществува, без нужда от доказателства. Но пък свидетелство за това са възторжените отзиви и славословия по адрес на най-новия филм на Андрей ЗвягинцевЛевиатан” – определян като един от най-впечатляващите филми в конкурсната програма на Кан 2014 и получил наградата за най-добър сценарий.

Може би публиката в бившите съветски „колониални” периферии би възприела филма по-непосредствено от зрителите в далечни страни, за които е непозната и странна руската душевност и реалността, чиито корумпирани пипала все още стискат в мъртвата си хватка обществата в (някои от) екс-социалистическите държави… Ала очевидно универсалният език на киното е способен на чудеса – и много сериозно се надяваме, че ние също ще имаме възможност да се срещнем с поредната творба на Звягинцев на голям екран у нас.

Трейлърът е малко по-различен от първия, който ви представихме преди време. Очевидно е подготвян специално за кандидатурата на филма пред Американската филмова академия. Когато има 83 филма, състезаващи се за 5 номинации за чуждоезичен „Оскар”, може да си поставиш за цел да видиш всичките – защото (би трябвало да) представляват най-добрите филми, произведени в съответните държави в последните 12 месеца! И защо не – ако имаш достатъчно време и ако си щатски кинаджия-академик, точно това те очаква! Хем им завиждаме на (предимно) дъртите копелета, хем отсега си знаем, че надали ще изберат най-най-стойностните филми… Не че Оскарите са кой знае какъв критерий, но поне в чуждоезичния раздел се състезават наистина силни творби.

Освен „Левиатан”, ще очакваме да видим какво ще се случи с „Two Days, One Night” на братя Дарден, „Mommy” на Ксавие Долан, „Saint Laurent” на Бертран Бонело, „White God” на Корнел Мундруцо, „Liar’s Dice” на Гиту Мохандас, „Ида” на Павел Павликовски и „Winter Sleep” на Нури Билге Джейлан.  А междувременно „Левиатан” спечели преди два дни и наградата „Черна перла” на филмовия фестивал в Абу Даби, както и наградата за Най-добър филм на 58-ото издание на Лондонския филмов фестивал през октомври, когато цялото жури решава да присъди безапелационно отличието на руската творба.

Левиатан” е вдъхновен от библейската „Книга на Йов” и проследява битката между Коля, обикновен собственик на автоработилница в поселение край Баренцово море в северната част на Русия, и кмета на градчето, който е хвърлил око на земята на Коля и възнамерява да използва всякакви методи, за да се сдобие с нея. За голяма изненада на кмета в „играта” се намесва приятел на Коля от казармата, който в момента е топ-адвокат в Москва и може да разкрие част от мръсните тайни на кмета. Страстите се разгорещяват и събитията излизат извън контрол, което не е трудно в страната, управлявана от Путин…

Филмът продължава фестивалното си шествие по света и ще се появи на екран в Щатите в самия край на 2014 – на 31 декември.

коментари
 
Отговорете »

 
 • pavel717
  2014-11-07 at 21:42

  При това с любимите ми артисти от „Бригада“ и „Щтрафбат“ !!

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-01-30 at 02:38

  Преди малко изгледах “Нелюбов”, а сега си припомням някакви неща от “Завръщане” и “Левиатан”. Не ми се живее, братче…

  Отговор

Коментирайте