The Look of Silence

Току-що с ужас осъзнахме, че не сме представяли номинирания за „Оскар” документален филм на Джошуа ОпенхаймерThe Act of Killing” нито с трейлър, нито дори с някоя снимка, което си е чиста проба престъпление. Филмът не е някакъв ненадминат шедьовър (дългата версия, която сме гледали, имаше някои проблеми), но със сигурност е повече от специален, както с темата си, така и с нестандартния си подход към нея, и напълно си заслужава (да не кажем, че си е задължително) да бъде видян. Съответно трябваше да бъде отразен от нас по някакъв начин. Сега вече положението е толкова „изпуснато”, че няма как да поправим нещата, но тъй като новият проект на Опенхаймер „The Look of Silence” е частично свързан с „The Act of Killing”, налага се да кажем няколко думи за него, за да е ясно на тези, които не са се сблъсквали с филма до сега, за какво точно става въпрос.

Режисьорът Джошуа Опенхаймър заминава за Индонезия в опит да намери оцелели жертви на отрядите на смъртта от 60-те години ХХ в. и да заснеме техните истории. По ред причини (една от най-сериозните и често срещани е страхът) много от хората оказват да говорят, но има и такива, които охотно застават пред камерата. Това обаче не са жертвите на геноцида, а техните палачи – бившите лидери на отрядите на смъртта, отговорни за над един милион убийства, които смятат себе си за герои. Като големи фенове на холивудските филми, тези непокаяли се убийци си припомнят зверствата на миналото, участвайки в сложни възстановки на престъпленията, които включват различни кинематографични и музикални похвати. Крайният резултат е „The Act of Killing” – „стряскащо оригинален документален филм, трескава халюцинация и обезпокояващо пътешествие в шокиращата баналност на злото”.

С „The Look of Silence”, който се явява „companion piece” на „The Act of Killing”, Опенхаймер се завръща към темата на геноцида, като този път осъществява първоначалната си идея да разкаже историята на оцелелите жертви. В центъра на филма е семейство, което научава как е бил убит техният син и самоличността на неговия убиец. Най-младият брат на загиналия решава да наруши мълчанието, да се пребори със страха и да се изправи срещу човека, отговорен за смъртта на брат му – нещо немислимо в страна, в която убийците все още са на власт.

Вижте първия трейлър, който е съставен предимно от възхваляващи цитати от критиката, но дава добра представа за отличната визия на филма и за усещанията, които той създава. Като допълнение, може да видите и едно 17-минутно интервю с режисьора Джошуа Опенхаймър, което осигурява огромна доза допълнителна информация за историята и филма, а след това и трейлъра на „The Act of Killing”, за да получите и визуална представа за него, в случай, че не сте го гледали.

Очаква се „The Look of Silence” да се появи на редовен показ през 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *