Mommy

Още с дебютния си филм „Аз убих майка си” (показан на 14-ия София Филм Фест!) канадецът Ксавие Долан привлича погледите на световната кинообщност към себе си – защото тогава, през 2009, е само на 20 години, а вече е спечелил 3 награди от Пендайсетдневката на режисьорите в Кан! Следващите му режисьорски филми от 2010 и 2012 година са представяни в конкурсната програма „Особен поглед” и след една лека „забежка” към Венеция през миналата година, където беше премиерата на четвъртия му филм, тази година 25-годишният Долан представи отново в Кан, но вече в основната конкурсна програма, най-новия си – пети (!) филм „Mommy”, който получи награда на журито (поделена с творбата на Жан-Люк Годар „Goodbye to Language”).

Очевидно добре му се получават нещата на този млад човек, който има завиден опит в киното с 12 филма като актьор, от 1994 година насам. И сега е време да видите трейлъра на филма „Mommy”, който е официалното предложение на Канада в надпреварата за чуждоезичен Оскар.

Вижте и един малко по-дълъг вариант, направен специално за Оскарите…

Първото нещо, което ни хрумна е, че младият режисьор вероятно има, може да е на подсъзнателно ниво, проблематични отношения с майка си… Сега сериозно – с тази безпрецедентна фестивална подкрепа, която получава Долан от самото начало на режисьорската си кариера, би било много трудно на Американската академия да пренебрегне филма му. При все че кой знае – може да решат да са вироглави, и да решат, че за избор на номинациите ще си действат по отъпканата пътечка на познатите клишета… Само за сведение – дебютният на Долан „I Killed My Mother” също е бил предложение на Канада за чуждоезичен Оскар на 82-ите награди през 2010 година.

Една самотна майка се бори с живота, за да отгледа прекалено буйния си тийнейджър, който страда от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Ала очевидно филмът не е само това, а както пише Vanity Fair – „Mommy” е кино, което те разтапя, разбива ти сърцето и те оставя без дъх!” Недолюбваме подобни суперлативи, но в случая много бихме искали да проверим дали има нещо вярно в тях – по възможност, на голям екран.

В главните роли са Ан Дорвал, Антоан-Оливие Пилон и Сузан Клемон. „Mommy” ще се появи на екран в Щатите в средата на януари 2015, а що се отнася до нашите географски ширини – може би трябва да стискаме фестивално палци?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *