Вчера 20th Century Fox представиха нов пълен трейлър на „Exodus: Gods and Kings” на Ридли Скот, който затвърждава впечатленията от предишната реклама за наистина епичните измерения на продукцията. Както знаете, филмът ще разкаже добре познатата история на Моисей, Рамзес и извеждането на евреите от Египет и поне на пръв поглед (под една или друга форма), ще включва всички познати елементи от нея.

Няма да лъжем, трейлърът ни харесва и сме оптимисти за филма. Първата ни мисъл е, че дори и той да не струва, поне ще е приятен за окото – епичният размах и визуалната страна на нещата изглеждат повече от фантастично.

Относно историята определено има мегдан за проблеми, но честно казано не разбираме напълно мрънкането по отношение на приликите с „Принцът на Египет”. Все пак говорим за една от най-старите истории на света и да се сравнява с версията, която в момента е в колективното съзнание, само защото сме я гледали най-скоро, ни се струва несериозно. Честно казано, предпочитаме тя да носи познати белези и да е качествена, отколкото да е нещо ново и безобразно тъпо.

Що се отнася до участието на Бог, съдейки по естетиката на кадрите с различните чуми и горящия храст, има много голяма вероятност това да е сън, който „навестява” Моисей. Лично за нас, това ще е чудесно, но дори и да не е така, а да имаме действителен Бог, говорещи храсти и чудеса, смятаме, че няма да е проблем, ако границите и божествените измерения на историята и света, в който тя се развива, са ясно дефинирани – нямаме нищо против фентъзито. При „Ной” се получиха нещата, няма причина да не сработят и тук.

На този етап и по двата параграфа имаме доверие на сценариста Стивън Зейлиън, който се е подписал под сценариите на филми като „Пробуждане”, „Списъкът на Шиндлер”, „Бандите на Ню Йорк”, „Американски гангстер” и „Мъжете, които мразеха жените”.

А сега вижте и четири видеа зад кулисите, посветени на различни аспекти от продукцията, които ще ви дадат доста по-добра представа какво може да очаквате от филма.

Режисьор на „Exodus: Gods and Kings” е Ридли Скот, а в ролите са Крисчън Бейл, Джоел Еджертън, Арън Пол, Джон Туртуро, Сигорни Уивър, Голшифтех Фарахани и Бен Кингсли.

Премиерата е 12 декември 2014.

Повече подробности за филма може да откриете в новините ни до момента.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 Comments

  1. Хехе, коментарите ти относно присъствието на Бог са все едно да влезеш в заведение „Бира&Скара“ и да се оплакваш от липсата на салати. Но все пак Ридли Скот отдавна се е признал за атеист, така че не бих се притеснявал на твое място.

  2. Нямам спомен и информация Ридли Скот да се е признавал за атеист. Доколкото знам, клони към агностицизъм с умерен уклон към деизма.

  3. Аз пък не разбирам, по какъв начин коментарите са „все едно да влезеш в заведение “Бира&Скара” и да се оплакваш от липсата на салати“. В смисъл, че не мога да се оплаквам от липсата на Бог в тази история, или че мога? И в двата разгледани случая аз ще съм окей, ако са спазени определени граници и условности.

  4. Йеп. На мен нищо не би ми пречел Яхве в сториЛАЙНА на филма, особено като се има предвид какъв е въпросният сторилайн. 🙂 Направо си е задължително да имаме космически злодей, трепещ египетски бебета, като псевдо-морален лост за измисленото раждане на еврейския народ. 😀

  5. Ридли определено е агностик. Да се надяваме, че през последната година не се е конвъртнал. Имайте предвид, че „Съветникът“ беше адски мрачен филм, пък и работата с Кормак едва ли е го е отвела до изповедалнята.

  6. Не знам, кой в какво вярва, ама трейлърът ме кефи. Знам, че вероятно съм малцинство, ама е факт. 🙂

  7. Трейлъра е супер. Надявам се филма да е хубав. Има потенциал, но да видим 🙂

  8. Филмът ще е много добър.
    1 Изглежда мащабно и епично точно колкото и трябва да бъде .
    2 Ако Ридли Скот не направи такава история както трябва – на пръсти се броят другите високобюджетни и същевременно стойностни режисъори , които да се справят.
    3 Ако някой очаква в БИБЛЕЙСКА история да не се споменава достатъчно за Бог , значи нещо не му е в ред.
    4 Подбора на актъорите също е на ниво.

  9. Моята реакция беше – вай, вай :D. А от Ридли оставам с впечатление, че просто не може да се разчита много на него, става ли дума за историята във филмите му. Човекът определено е по-вещ другаде и този аспект – малко или много – го оставя на не/подходящите (според зависи) за целта хора. Най-неприятно впечатление прави акцента върху one-Лайнерите (като стана дума по-горе :P) и до някаква степен някак цялостното комиксово усещане, което произлиза от тях (при това са еб.. ти мазно поднесените клишета). Може би аз лично имам по-различни очаквания при представянето на подобен род история.

    А Бейл (продължава да) ми е доста нелеп в тази роля (дори комичен), както и другите по-популярни имена от каста, които (въпреки че са супер качествени) не мога да взема на сериозно и допълнително чупят бариерата „автентичност“. Сигурно трябва да се пренастроя за тази лента :D.

    Иначе продължава да е епично, красиво, мащабно… неща все логични, стане ли дума за Скот и такъв вид продукция.

  10. На мен Джоел Еджертън ми изглежда доста нелеп. Не че някой ше стигне Юл Бринър, ама все пак… Колкото до Крисчън Бейл: бие ми леко на miscast, вероятно защото има прекалено героичен и агресивен вид, винаги съм си представял Моисей като клиширано благ, но „праведно“ инатлив Гандалф. Може би обаче всичко това показва колко нужен е нов прочит на легендата, с нови лица и по-лъскав подход. Каквото се вижда и в трейлъра де.

  11. Ох, ама не си честен :(. Между другото, така както го пусна това, виж как направо засрамва всичко което се вижда в Exodus :). А сценографията е няма такава :), в сравнение с новото (за което не ми се отваряше дума). Там си има консистентност, а тук дори на ниво трейлър личат някой „боцкащи“ дисонанси. CG-то в някой кадри е горе долу (ако не и по-зле) от това с колизеум в Гладиатор (14г. по-късно :P), също достоверността на Египет и периода на действие доста му се губи този път на Ридли, и дори го докарва повече на средновековие, отколкото на нещо от преди Христа. И най-важното обаче е, че при Гладиатор нещата сработват (при Екзодус предстои да се види).

    Кроу всъщност е много удачен избор (но и там има и не толкова, да :)). Нямам спомен обаче едноредовите лафчета да са били някакви чийзи, а за волности в/с историят дума не съм отварял ;). Може би Робин Худ е по-подходящият избор, като най-слаб от грандиозните му епики.

    Узи, Джоел въобще не го познах аз, даже си зачудих дали говориш за пичът който играе Рамзес 🙂 (след проверка се оказа той). Уви, него го помня най-вече с ролята му на Бюканън – изиграна изключително класно и подходящо, и където той вероятно е най-добрият избор в каста на Гетсби всъщност :). На мен той ми седи доста добре в Exodus, блъска точно на някакъв изваден от пергамент/папирус (каквото и да е там) фараон :). Със все достойната и властна брадичка и типичната медийна представа (визуална или писмена), която имам/е изградена за този тип личност.

    Докато при Бейл просто не се получава. Там където трябва да виждам личността – или мита, или каквото си избере човек – Моисей, аз виждам актьорът Бейл в странни/неподходящи одежди, актьорът Бейл с брада/лък в ръка, но не и персонажът. Тук мисля си, може би това се дължи наистина на представата на Ридли за образът (всички знаем какви хора се грижат за костюми и аксесоари – най-малкото който е гледал някой от предишните му работи – стане ли дума за тези му епични продукции), не толкова отговорните за облекло/грим и т.н.

    А като казах Гетсби, добър пример за на пръв поглед (поне за мен) неудачен избор за роля беше Кери Мълиган. Само дето тя, съвсем безапелационно, съвсем самичка ме убеди колко греша, като ме омая с чудесна игра, и остави безпочвени всякакви мои съмнения. Та, зависи и как Бейл ще се справи (въпросът е: Батман ли отправя/шепне заплахи/предупреждения на Рамзес, или Моисей :P).

    Определено се наблюдава и някакво преексплоатиране на дадени актьори, и това също допринася. Сещам се за Марк Стронг в днешния трейлър например (тоя човек… :D). Въпреки че е много добър, вече трудно го вземам на сериозно (или очаквам да играе ролята на поредния лошковец :D).

    Аз лично нямам нищо против нови прочити, но знам ли, не толкова „своеволни“ и с някакво чувство за усет. Някой ден – както вървят нещата – няма да се изненадам, ако стана свидетел на Исус (в съвременна „Нео“ версия), да раздава тупаници на забавен каданс, което нали, звучи (и е) нелепо (и пак зависи от жанра естествено хехе). Ще видим какво ще излезе с Екзодус, и дали Моисей ще пуска стрелички в слоу-моу от колесницата :P, и как това ще седи.

    За Юл, ме хвана на тясно, не съм го гледал там :(.

  12. Може би проблемът е, че към Бринър имам някакви дълбоко сантиментални пристрастия. 🙂