Помните ли, че Фатих Акин изтегли най-новия си филм „The Cut” от програмата на Кан? Той цитира „лични причини”, а ние го подозираме в „заговорничество” с Венецианския фестивал. Защото вече се появи трейлър на филма, а и също стана ясно, че ще участва в основната състезателна програма на най-стария филмов фестивал в света. Много сме радостни, когато виждаме сътрудничество между талантливи (и любими наши) творци – в случая Акин е поверил най-главната роля на младия французин с алжирски произход Тахар Рахим.

Действието на „The Cut” се развива в Мардин през 1915 година. Една вечер турската полиция събира всички мъже-арменци в града, включително и младия ковач Назарет Манугиан. Отделен от семейството си, успял да оцелее въпреки ужаса на геноцида, години по-късно той чува слух, че двете му дъщери може би са живи. Обсебва го идеята да ги намери – и Назарет започва да търси възможност да я осъществи. Търсенето го отвежда от пустините на Месопотамия до Хавана и до голите, безнадеждни прерии на Северна Дакота. По време на своето скитане, той се среща с най-различни хора…

Много го харесваме това момче! То бива талант, то бива естественост, ама пък неговото наистина е дар. От септември нататък светът ще може да се срещне с един епичен филм (както е видно и от трейлъра), който разчита на силна драма и предизвикателни приключения, а включва и намек за „уестърн”-уклон в разказа. Ето какво споделя режисьорът:

„Действието на филма може и да се развива преди сто години, ала в историята се оглежда и днешния ден с войни и хиляди бежанци, време, в което силата на любовта и надеждата дават шанс да се постигнат невъобразими неща. „The Cut” се превърна в много личен мой филм – той изследва моето съзнание и е плод на изключителната ми страст към изкуството на киното.”

The Cut” е заключителната част от трилогията на Акин „Любов, Смърт и Дяволът”, чиито предишни филми са страхотните „С глава в стената” (2004) и „На прага на Рая” (2007). В най-новата си творба режисьорът се занимава с „дявола” – злото, което хората са способни да причинят едни на други, инстинктивно или съвсем нарочно, и се опитва да начертае изключително тънката линия, която разделя доброто от злото…

Фестивалната история на „The Cut” стартира през септември във Венеция, а ние правим всички познати бели магиии, за да го видим възможно най-скоро на екран и у нас!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. Звучи интересно (цялото с трилогията), и изглежда много добре. Не бях чувал за Фатих – даже проверих в имдб-то, и нищо от работите му дори не ми е попадало пред очите :).

  2. „Звучи интересно (цялото с трилогията), и изглежда много добре. Не бях чувал за Фатих-…“

    Що изобщо се изкАза, че не ми е ясно!!!??? За да кажеш нещо?
    Да се „изявиш“?

    Много обичам коментари от хора, на които „им изглежда“.
    Нито нещо е гледал, нито има конкретно мнение, но тръпне да се изкаже! ДАЖЕ в имдб проверило! УАУ! Както се казва в оня виц „Аре пиш КУР и да си ходим!“
    Та и те така, изказват се….

    За Фатих какво да кажем – прекрасен!
    Crossing the bridge е филмът, който къта едно топло и нежно местенце в сърцето ми, завинаги!
    Толкова нежно и искрено направен, винаги ме кара да се чувствам изключително сантиментално!
    Финалната песен ( или поне за мен завинаги ще остане „затварящата“ филма песен) Sezen Aksu – İstanbul Hatırası е едно от най-прочувствените изпълнения въобще. Във всеки смисъл, включително кинематофрафичен.

    The Cut се чака с повече от нетърпение!

  3. За да покажа отношение, че видиш ли тази новинка ми е донесла нещо ново (и надявам се качествено) пред погледа. „Киселке“, не бъде ограничена, а чети с отворено съзнание. Какво точно очакваш да за нещо, с което се запознавам за първи път хаха (проверката в имдб-то беше вид шега на моя глава, да бе би да съм го пропуснал някога като име)? Оф… кисели хора :).

  4. Да, днеска има нисък толеранс към… всичко. 🙂
    Знаеш ли, може да познаваш Акин задочно – една от любимите му актриси се снима в порно. 🙂 🙂 Участва и в „Игра на тронове“. 🙂

  5. Хей, няма хейт, честно.
    Човек не може да знае всичко, а ако знае – къде е тръпката?
    Страшно е готино да откриваш за себе си нови хубави неща и постоянно да учиш/виждаш/слушаш/помирисваш нещо ново.
    Аз така живея, за мен това е смисъла.

    Просто коментара ти ми се видя безмислен…

  6. Човекът просто сподели с нас радостта си от това да „откриваш за себе си нови хубави неща“, защо да е безсмислен коментар? 🙂

  7. Защото не се поставяш в позицията на незапознат 🙂
    Ето ти малко обяснения по мисловния ми процес:

    Гледам трейлър на неизвестен (за мен) филм/режисьор, от който оставам с добри впечатления и си викам – „Хей не виждам нищо лошо в това просто да метна едно кратко изреченийце или две, че ми е харесало, и възбудило любопитството“, мислейки си, че евентуално авторът на новината, прочел този ми коментар ще му стане драго. Ще си каже – „Ето, една нова душица, опознава тепърва този творец“ (като разбира се нищо не ми пречеше, да не поствам, това беше вторият и безсмислен вариант). Хм… може би просто грешно разсъждавам, или съм голям егоист :P, ъм :D.

    Как да е :). Гледай по-широко.

    Дринов, ти си ходеща енциклопедия, бре :). Eбем ти разнообразното инфо което складираш :P. Къде намиращ място толкоз място :D?

  8. Ако визираш коментара за „актрисата“, да знаеш, че винаги има място за порно, дори и само като инфо. 😀 😀

  9. Хаха :D. Получаваш (надървен) палец горе :P. Но не, наистина ми се струва, че бъкаш с доста огромно и разностранно кино инфо 🙂 (мод за ласкаене off).