Станли Кубрик и Сол Бас са двама от най-уважаваните от нас (а и от целия свят) творци – всеки от тях корифей в собствената си област, чиято съвместна работа по хорър шедьовъра „Сиянието” ражда емблематичния жълт постер (можете да го видите най-долу), който феновете на филма така добре познават.

Преди обаче да се стигне до този плакат, Сол Бас предлага няколко варианта, които Станли Кубрик отхвърля по една или друга причина. Сега, чрез DesignBuddy за първи път (поне за нас е така), имаме възможност да видим тези плакати и което е още по-интересно, можем да видим и част от бележките с коментарите на Кубрик. Вероятно знаете, че той е имал пълен контрол върху промоционалните материали, а не както е сега – в повечето случаи режисьорите въобще нямат думата.

Според нас, ако сте почитатели на „Сиянието” – и на Кубрик и Бас в частност – ще ви е доста интересно да им хвърлите едно око.

Като допълнение към постерите можете да видите и писмото на Сол Бас към Кубрик, в което той обяснява концепциите си.

Ето и финалния вариант на плаката.

Догодина „Сиянието” става на 35 години и ще се зарадваме ако някой вземе, че го покаже на реставрирано копие на голям екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments