Expendables 3

Винаги съм намирал буквалния превод на оригиналното заглавие “Expendables” (Заменимите) за далеч по-красноречив. Заменими са не само актьорите, режисьорите, сценаристите, операторите и всички замесени, заменими са и самите филми. Светът просто няма нужда от тях. Те не са някакъв чаровен омаж към екшъните от края на 80‘-те, както всички се надявахме. Не, те са просто оправдание на банда старци да получат дебели чекове, без да изразят дори за секунда уважение или благодарност към зрителя, който отново е сглупил да си даде парите на вятъра.

Филмът започва със спасителна мисия, в която Барни (Силвестър Сталоун) измъква от затвора стария си приятел Док (Уесли Снайпс), който е бил затворен за укриване на данъци. Цялата сцена е конструирана специално заради Снайпс, който в периода 2010-2013 наистина излежа присъда за укриване на данъци. Това нас не ни интересува особено, защото искаме да гледаме филм. По време на следващата акция, Сталоун вижда считания за мъртъв бивш експандъбъл Конрад Стоунбанкс (Мел Гибсън), който се е превърнал в безскрупулен търговец на оръжие. Сталоун решава да остави в базата старите си дружки (Стейтъм, Лундгрен и Котюр), за да не рискува напразно живота им, и се впуска в търсене на новобранци.

Ако не ви пука за този филм, то поне присъствието на екшън звезди като Харисън Форд, Шварценегер и Джет Ли, може би ще привлече вниманието ви. Да, ама как ще се почувствате, когато разберете, че те се появяват за по-малко от пет минути екранно време? За сметка на това получавате „световноизвестните легенди“ Келан Лъц, Ронда Раузи и Виктор Ортиз. Какво? Кои? За мен това беше огромен turn off, защото дечурлигата са нещо повече от бездарни актьори, те дори нямат екранно присъствие. Антонио Бандерас също е част от новия отбор, като играе ролята на някакъв изключително дразнещ comic relief, но все пак е далеч по-приятен за гледане, отколкото другите три несполучливи нововъведения.

Работата е там, че старите кучета имат силно присъствие на екрана, и всеки, който си е купил билет иска да гледа колкото се може повече сцени с тях. Втората част от поредицата за сега е най-добра, точно защото наблягаше върху култовите актьори, извличайки хумора от всяка сцена с тях. Също така, ако си спомняте, там имаше кръв и реалистично умиращи хора. Тук те са спестени (с цел по-голяма печалба, разбира се). Сребролюбието на продуцентите беше наказано, защото три седмици преди официалната си премиера, филмът изтече в интернет пространството, което ще бъде (надявам се) фатален удар за поредицата. Не искам да злобея, но тези филми наистина са излишни.

Докато пътуват с хеликоптер, малко след средата на филма, героят на Гибсън изцепва една от най-тъпите реплики, предвещавайки кулминационния сблъсък между него и Сталоун. Не знам за вас, но мен подобни неща ме обиждат. Тъжно е да гледаш добър актьор, като Мел Гибсън, да се мъчи с бездарни реплики, с каквито трябва да работи тук, както и в „Мачете убива“. Някъде прочетох, че Сталоун му е предложил да режисира филма, но Гибсън отказал. Не ми се мисли какъв корав филм щяхме да получим при това положение.

Всъщност „Непобедимите 3“ не е филм, а услуга, която Сталоун прави към свои приятели, които напоследък трудно си намират работа. Подобен алтруизъм е повече от похвален, особено що се отнася до изпаднали в немилост легенди като Мел Гибсън, но изпълнението също е от значение, защото на нас никой не ни плаща милиони, за да гледаме подобни несполучливи опити. Брус Уилис трябваше да се завърне като героя Чърч, но е отказал ролята, защото сумата от 750 000 долара на ден му е била твърде постна. Мисля, че няма смисъл да коментирам.

Филмът се проваля във всички отношения: екшънът е слаб, с евтини ефекти и липса на добра хореография в mano-a-mano двубоите; хуморът е плосъки се изчерпва с няколко шеги за пенсиониране; персонажи почти не съществуват (предизвиквам ви да ми опишете трима от експандъбълите). Истината е, че не ми пукаше за сюжета, не ми пукаше за героите, не ми пукаше за нито един аспект от този филм. Просто го чаках да свърши, за да мога да си отдъхна, да проверя дали някой от снарядите малоумие не ме е уцелил, и да се прибера вкъщи невредим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

  1. Адски трагичен филм, никъв екшън и сюжет не видях, само някви тъпи безмозъчни убийства.
    Не става за нищо, забавлението не работи на никакви нива.
    Не може да се сравни дори с не особено интересните Единакът или Сейф на Стейтъм.

  2. Както написах и в моето ревю – единствената сцена, която върнах няколко пъти, е с Арнолд и култовата му реплика „Good Morning! Let`s Get To The Choppa“, която бе и единствената шегичка и носталгична нотка към кариерата му.
    Всичко останало съкс!

  3. Това е waste of time and space. Абе – още няма ревю за The Grand Budapest Hotel, хем го даваха на голям екран, ама за тоя шит има.

  4. Само Уесли Снайпс става,но той има само около 3-4 минути екранно време.останалото е тъпотия.А да бих гледал Джейсън Стейтъм само в гей порно ,разбира с мое участие.там не е неужно да е дървен, а надървен..ох простете за цинизма

  5. И аз го гледах, зле си беше лентата. Втората част имаше някакъв чар, защото беше направена за абсолютния ташак и никой не се взимаше на сериозно, работеше идеално на ниво самоирония и дебилизъм. Тая трета част беше абсолютно ненужно претенциозна и куха, нищо в мен не успя да трепне и да ме заинтригува, като в някой олдскуул екшуън от добрите години на старчетата . А новите екшън геройчета бяха абсолюно безлични и кухи, даже вече не им помня лицата, камо ли имената. Бандерас и Снайпс имаха по няколко ценни минути и до там се свърши всичко. 3/10 за старанието

  6. “ защото сумата от 750 000 долара на ден му е била твърде постна. “ Това е доста преувеличено.

  7. Рефрешвате 3 пъти страницата, целувате пъпа на най-близко стоящия човек и подскачате с хванати прасци. Филмът би трябвало да се свали незабавно.

  8. Абе, ако става на въпрос и ти си излишен/на, ама още не се бяха оплакали колко си долен/на. Като искаш истински умиращи хора, иди там да ти одарят един здрав бой, да те застрелят и готово. Много хора, може би са пропуснали филма заради идоти като теб. Ще те помоля повече да не си правиш труда да ги пишеш тея „ревюта“ (пълна пумия), защото не всички хора имат излишно време за излишна хора, като теб. Айде палим джапанките и да ме няма.

  9. Като нямаш излишно време, какво правиш тук? Отивай свърши нещо полезно.