Юън Макгрегър в „Американски пасторал

Все още сме в очакване на Пачино в „The Humbling” по Филип Рот, а ето че се задава и друга екранизация по творба на същия автор – „Американски пасторал” („American Pastoral”), като именно за този роман писателят получава Пулицър. „The New York Times Book Review” публикува през 2006 година допитване, което включва няколкостотин писатели, критици, редактори и специалисти на тема литература, като целта е всеки да избере един, най-добър според тях, роман, който е публикуван в последните 25 години – шест от творбите-финалисти в списъка са дело на Филип Рот, и „Американски пасторал” е една от тях.

Въпреки че все още работи по „The Giver”, Филип Нойс започва да действа активно и по проекта за екранизация на „Американски пасторал”, за който се коментираше, че Пол Бетани и Дженифър Конъли проявяват интерес. Според Нойс липсата на напредък до момента се  е дължала на трудностите в търсене на актьор за главната роля – режисьорът го е открил в лицето на Юън Макгрегър. Плановете са снимките да започнат в началото на 2015 – в момента, в който е готов сценария на Джон Ромеро („Адвокатът с линкълна”).

В центъра на истоорията е Симор „Шведа” Левов, американски бизнесмен с еврейски произход. Неговият щастлив обикновен животец е разтърсен от социалните движения през 60-те години на 20 век, още повече в момента, когато любимата му дъщеря го шокира с акт на политически тероризъм. Ето и официалният БГ синопсис на книгата:

Симор Левов по прякор Шведа – главният герой на Филип Рот – е легендарен спортист от гимназията на Нюарк, който израства в следвоенните години на разцвет, за да се ожени за бивша Мис Ню Джързи, да наследи ръкавичарската фабрика на баща си и да се пренесе в каменна къща в идиличното селце Олд Римрок. И тогава, през 1968 г., за един ден красивата американска мечта за благоденствие, граждански ред и домашно щастие завинаги изоставя Шведа. Мери, неговата обична дъщеря, се превръща от любящо, будно момиче в труден и изпълнен с враждебност и фанатизъм тийнейджър, способен на немислима жестокост. За една нощ Шведа е изтръгнат от лелеяния американски пасторал и захвърлен в безумието на американската действителност.

Ще очакваме с голям интерес развитието на този проект – с толкова много обещаващи имена, по творбата на един жив американски класик – май няма какво да се обърка… Или грешим? Ще видим…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *