Вярваме на фестивалната преценка – какви ли не филми им минават през очите и на селекционерите, и на журитата, така че имат опит в отсяването на интересни заглавия. В случая разчитаме на атестация от Сънданс – там не биха връчили на някой „случаен” кинаджия специалната награда за изгряващ талант. Ето и как изглежда „Dear White People” на сценариста/режисьор Джъстин Симиeн.

Очевидно жанрът е комедиен, от типа колежански истории, за които всеки изпитва желание да пропусне – в един или друг момент. Но често инерцията ни повлича – как иначе да обясним няколкото „епизода” на „Американски пай” например?!

В случая с „Dear White People” групата е съставена от афро-американски колежанчета в кампус с предимно „бледолико” население. Дебютният филм е определян от критици като „смел и дързък” – освен, че има какво да каже, режисьорът притежава чувство за хумор и специално отношение, а това е рядка комбинация. Във фокуса на „провокативната сатира” са междурасовите отношения във „века на Обама”.

Остава да видим дали историята е наистина толкова талантливо разказана, че дори е спечелила на автора си място в годишния списък на Variety „10 режисьора, които трябва да бъдат следени”.

Тайлър Джеймс Уилямс, Теса Томпсън, Тейона Парис, Брандън П.Бел, Кайл Галнър, Малкълм Барет, Британи Къран, Марк Ричардсън и Денис Хейсбърт са момчетата и момичетата в групата герои на филма.

Dear White People” се очаква на екран в Щатите на 17 октомври 2014.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *