Антъни и Джо Русо

Проклятие тегне над съвременното холивудско кино. Вече почти не се започва проект, за който продуценти/автори/зрители/whatever да не кажат „Това е новата версия на …” или „Ето го следващият …”. Работата е там, че вече има оригинали! И всичко уж-ново е просто прекроено копие/подобие на позабравен (или-не-толкова!) по-стар филм/сюжет/идея – каквото си пожелаете.

Братята Антъни и Джо Русо, които добре се справиха повече от прилично със „Завръщането на първия отмъстител”, вече получиха нова задача от Sony Pictures – ще трябва да напишат и режисират шпионски трилър по романа Марк Грейни „The Gray Man”. За адаптация на книгата се говори още от 2011, когато интерес към сюжета е проявявал Брад Пит. След като правата се изплъзват от ръцете на New Regency, очевидно Sony имат амбицията да действат по-организирано и енергично – в синхрон с определенията, които продуцентът Джо Рот дава на двамата режисьори. И тъй като романът е първи в поредица от четири, това дава основание на Рот за още едно сравнение:

„Според нас „The Gray Man” може да се превърне в следващата поредица, подобна на „Идентичността на Борн”.

В дебютния трилър-роман на Грейни, Корт „Сивият” Гентри е бивш агент на ЦРУ, който се превръща в универсалното „оръжие под наем” за убийствени операции на територията на Сирия и Ирак. „Сивият” е шокиран когато разбира, че екипът, изпратен уж да го спаси от опасна ситуация, всъщност има за цел да го унищожи. В опит да им се изплъзне, той започва да разбира, че могъщи сили са се изправили срещу него – от ниво правителствени отговорни лица до един мъж във Великобритания, на когото „Сивият” винаги се е доверявал. С нечовешките си умения за оцеляване, той се изплъзва от убийците и от смъртоносните капани, които му залагат – и се превръща в истински герой за читателите.

Дано братята Русо открият важните опорни точки за изграждане на пълнокръвен и интригуващ човешки образ (макар и на една тренирана „машина за убиване”!). Сигурни сме, че много по-лесно би било да се предадат на екран неизбежните гонитби с какво ли не и патаклами с всевъзможни оръжия, но някак си имаме предчувствие, че тандемът Русо няма да се задоволи (само) с това. Само дето още не се знае кога точно ще стартират бъдещия нов франчайз – преди или след третата част на „Капитан Америка”. Ще се ослушваме.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *