Вчера пред публиката в Кан беше представен най-новият филм на Мишел АзнависиусThe Search”, в който една от главните роли е поверена на съпругата му Беренис Бежо, а вие вече знаете колко много я харесваме. Буквално преди няколко дни имахте възможност за първи поглед към филма, сега на вашето внимание е трейлърът – мрачен и стряскащо реалистичен.

Тази военна драма е един от претендентите за Златната Палма в Кан през 2014 година. Войната в Чечня е сериозна и тежка тема, около която се концентрира вниманието на режисьора в този римейк на едноименния филм от 1948 година, режисиран от Фред Цинеман. Действието е пренесено в самия край на 20 век и чрез една лична история – на малко момче, което търси свой път в безнадеждния поток бежанци по време на втората чеченска война, Азнависиус рисува потресаващата картина на реални събития, които са се случили преди десетина години, и каквито продължават да се случват в много части на днешния, уж модерен и просветен свят.

След убийството на родителите му в родното село, едно момче се опитва да открие някакъв смисъл и път пред себе си. То среща Карол, член на неправителствена организация към Европейския съюз, и с нейна помощ се връща към познатия, но непознат свят и общуването в него. В същото време неговата по-възрастна сестра Раиса го търси неуморно сред тълпите несретници, оказали се на пътя на войната…. А 20-годишният Коля е пресен новобранец, който постепенно ще бъде погълнат от изпепеляващото огнено ежедневие…

Филмът се очертава като силен съперник на другите творби, селектирани в официалния конкурс. Историята, разказана през очите на деца, е трогателен и разтърсващ акцент, който трудно може да бъде подминат. Ролите са разпределени между Бежо, Анет Бенинг, малкия Абдул Халим Мамутсиев, Зукра Дуишвили и Максим Емелянов.

Дори да не впечатли журито в Кан, „The Search” ще продължи с фестивалната си обиколка и чак след някой и друг месец може да се чуят новини, свързани с разпространението му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *