Баз Лурман

Голямо ровене падна из мрежата, за да разбера кой е филмът за Елвис Пресли, който гледах няколко пъти в бившето Стереокино на Солунска в далечните 80-те (задължително избягала от час!), и се оказа, че трябва да е телевизионната творба на Джон Карпентър с Кърт Ръсел в главната роля. Че въздишахме по образа – въздишахме, ама как така са дали телевизионен филм на кино у нас в онези години – ето това не мога да си обясня. Помня, че беше доста изчерпателна биографична история, каквато май не съм гледала за Краля. Възможно е, разбира се, и да греша – доста време е минало оттогава…

И очевидно е дошло времето на Баз Лурман да се заеме с подобна задача. Мислехме, че разучава хореография, свързана с източни бойни изкуства в подготовка за „Kung Fu”, а се оказва, че в момента той преговаря за режисьорския стол на все още неозаглавен биографичен филм, посветен на Елвис. Проектът е на Warner Bros., а Кели Марсел („Спасяването на мистър Банкс” и „50 нюанса сиво”) работи по сценария.

Все още не е ясно коя част от живота на Краля на рока ще бъде във фокуса на филмовата история. Има още няколко проекта, които са в развитие в мамента – всичките посветени на Елвис, но докато повечето от тях са по книги или за конкретен момент от живота му, за тази идея се говори, че ще е съвсем оригинална. Сигурната част от информацията за момента е, че Warner Bros. са осигурили „всички музикални фрагменти от каталога на Пресли за този проект”.

Баз Лурман е име в индустрията, и притежавайки неограничен творчески потенциал (доказан неколкократно!), може да си позволи да направи филма такъв, какъвто си пожелае – искрено се надяваме да го приветстваме, при все неудовлетвореността ни от „Великият Гетсби”. При едно условие – все пак трябва да стане ясно дали поема този ангажимент, или не.

Другите два проекта, за които май няма новини, са „Growing up Graceland” и „Last Train to Memphis” – първият е по книга, написана в съавторство с доведения брат на Елвис „Conversations With the King: Journals of a Young Apprentice” и се говори, че ще проследи духовните търсения на Елвис. Вторият е по книга на Питър Гуралник и в него ще бъдат пресъздадени тийнейджърските години на Пресли и раждането на рок-енд-рол легендата. Fox 2000, които от няколко години работят по проекта, наскоро са ангажирали за режисьор Кевин Макдоналд. Можем да се обзаложим, ако Лурман се ангажира с проекта на Warner Bros., кой от трите първи ще стигне до голям екран, нали?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *