Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще / X-Men: Days of the Future Past

...дни на борба горда, о, дни на паденье!
от на 2014-05-23
 

От създаването си насам Х-Мен съществуват като алюзия за борбата за равноправие, апел за толерантност към необикновените или различните хора. Това ги различава от останалата супергеройска паплач, чийто художествен център пустее. Заедно с двете части на „Спайдър-мен” на Сам Рейми „Х-Мен” филмите на Браян Сингър поставят началото на новата вълна комиксово кино, която бързо ще бъде саботирана от кошмарни трети части и всякакви излишни кино-екстеншъни. Няколко самостоятелни филма, един resequel (reboot + sequel) и две обвинения в педофилия на Браян Сингър по-късно, „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” вижда бял свят с бюджет от 225 милиона долара и екип от актьори, от които всеки поотделно може да изнесе Оскарова драма. Загърбил Х-Мен заради „Супермен се завръща”, блудният СИНгър се завръща към героите обединявайки в едно двете сюжетни линии, в които се разтича историята им. Целта е както да се разчисти хронологическата каша, в която героите шляпат поради липса на качествен креативен контрол, така и да се създаде забавление, което да конкурира последните образци в жанра като „Завръщането на първия отмъстител”.

Още от дизайна на началните надписи става ясно, че Сингър затвърждава стари навици. „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” е филм за пътуване във времето и разцъква зрителите си и героите си във времева мозайка. Имплементирането на реални исторически личности и събития, което „Х-Мен: Първа вълна” едва загатна, е изведено на по-преден план, като тази идея има променлив успех и на места достига смехотворни пропорции. Проблем, който винаги е присътвал в Х-Мен филмите например- пренаситеност от персонажи, за които просто липсва достатъчно екранно време, достига кулминационната си точка. Така или иначе, ако приемем, че „Х-Мен: Първа вълна е история за съперничеството между Професор Х и Магнито,то „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” е логичното продължение, в което приятели/врагове се превръщат в съюзници пред по-голямата заплаха от създадените от Боливар Траск (Питър Динклидж ) роботи Сентинели – оръжия за масово поразяване на мутанти.

Неочаквано  най-доброто ново попълнение се оказва Евън Питърс в ролята на Живака, нему се пада и най-зрелищната сцена в „Дни на отминалото бъдеще”. Като минус отчитам липсата му през останалата част от филма, но с интерес чакам завръщането му в предстоящия „Х-Мен: Апокалипсис”. Джеймс Макавой, Майкъл Фасбендър и Дженифър Лорънс са достатъчно добри в ролите си, доколкото сценарият им дава поле за изява.

Но именно сценарият е първото слабо звено на филма. Структурата като цяло е достатъчно стабилна, макар последната третина да има сериозни пробойни. Диалогът е повече от кадърен, попадения в хумора не липсват, но повече от половината герои във филма са излишни и не ръководят действието. Любимци на феновете се появяват и си тръгват за секунди от екрана. Препратките към комиксите са на място, филмът се справя перфектно в поправянето на някои хронологически неточности, но винаги на цената на пълно игнориране на събитията от „Х-мен: Последен сблъсък”: никога не става ясно как Професор Х оцелява след като Феникса го убива например;  как Магнито връща силите си след като ги загубва и тн. А вече и в самата фабула на „Дни на отминалото бъдеще”: откога Кити Прайд може чрез силите си да връща хора във времето; не би ли използвала по-рано тази сила и въобще, ако лентата може постоянно да се превърта, какъв е залогът…

Рядко се вглеждам в подобен род конкретика. Просто се питам защо докато филмът с такава лекота отиграва някои нелепости от миналото, разправянето с други некадърности не е  толкова категорично. По-голям недостатък е липсата на нови идеи и послания. И докато това е простимо в комиксов филм, то необяснима остава липсата на мащаб в зрелището. Никъде тези 225 милиона долара бюджет не проличават визуално, а не бяха малко хвалбите на FOX, че това е най-скъпият им филм след „Аватар”.

В по-голямата картина „Дни на отминалото бъдеще” е хитроумен ход, защото предоставя още едно чисто начало за героите, но работи и като сбогуване с повечето от старите кучета. Новият филм за Х-Мен без съмнение е по-стойностен от двата глуповати филма за Върколака и със сигурност е класи над мъртвородения „Последен сблъсък на Брет Ратнър.

Стабилен комиксов филм, „Х-мен: Дни на отминалото бъдеще” е преизпълнен с  феноменални актьори, но не с феноменална актьорска игра. Той е високобюджетен, но и камерен. Огромният потенциал е реализиран…  донякъде: пътуването във времето би могло да предложи повече сюжетни възможности и обрати.  Всички тези герои могат да бъдат вплетени в по-стегната персонажна система, силите им биха могли да бъдат много по-зрелищни. Но това, което не може да се отрече на „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” е, че той е създаден с желание и уважение към героите и феновете си, а това се случва все по-рядко.

коментари
 
Отговорете »

 
 • radi
  2014-05-23 at 14:27

  Ще се гледа ,а първия филм за върколака беше добър :)

  Отговор

 • heinrich
  2014-05-23 at 16:16

  Демек?

  Отговор

 • Izumen
  2014-05-23 at 17:37

  Аз пък харесвам „Последен сблъсък” на Брет Ратнър. :)

  Отговор

 • BurnThemAll
  2014-05-23 at 17:55

  Има ли някое ревю, в което да хвалите някой филм? Защото досега не съм открил такова. След всяка ваша хвалба следва едно „но“. Не сте ли вдигнали твърде високо очакванията си? За мен този филм е един от най-добрите филми за супергерои.

  Отговор

 • Виво
  2014-05-23 at 18:39

  Така и не разбрах какво ревете толкова по адрес на „Last Stand“. Мъртвороден бил… Глупости. Може да не е на нивото на X2, но в никакъв случай не е слаб комиксов филм. И тези сравнения със Спайдърмените на Рейми… Все едно сравнявате „Стъклен дом“ с „House of Cards“ или Телетъбисите с Wall-E … 😀

  Нямаше накъде да успожняват сценария с пътуването във времето – с толкова герои и събития, няма как да се прави „Генезис“ или „Мементо“, просто не мисля, че щеше да допренесе с нещо към качествата на филма., освен да го направи труден и прекалено объркан.

  Отговор

 • heinrich
  2014-05-23 at 19:21

  Почваме ги на килограм :)

  Untitled Star Wars

  Distributor: Buena Vista
  Release Date: December 16, 2016
  Genre: Sci-Fi Adventure

  Director: Gareth Edwards

  Отговор

 • heinrich
  2014-05-23 at 19:33

  Скивайте само кой ще е режисьора 😉
  Лично аз нямам против. Даже се радвам. Млад режисцор с иновативна физия. Стига да не му се месят де.
  Мисля, че е чудесен избор :)

  Отговор

 • Izumen
  2014-05-23 at 19:55

  Edwards ще режисира Годзила 2 тогава бе. Какви ги говорите?

  Отговор

 • radi
  2014-05-24 at 02:12

  Edwards май още не е приел за Годзила 2 ,сигурно ще се насо4и към Star Wars

  Отговор

 • v1sk3o
  2014-05-24 at 11:55

  Едуардс има голямо желание да режисира Годзила 2,но първо ще се захване с Star Wars.

  Отговор

 • Eneya
  2014-05-24 at 14:07

  Еее, стига де.
  1. Магнито си възвръща силите, защото лекът не е постоянен, алюзията е като с Лийч, около когото способностите не работят… но е само в радиус около него. С лека е същото, работи временно, тялото после се приспосбява и спира да влияе.
  2. Професора оцелява като прехвърля съзнанието си, тази му възможност е спомената мимходом в най-първия филм, просто изречение, а 3-тата част ни припомнят пак с една отделна сцена, че го може.

  Колкото до пътуването във времето, оставам с впечатление, че е изключение, а не практика при Кити Прайд и не е нещо, което може да прави самостоятелно? Не съм сигурна. :)

  Отговор

 • M.Knox
  2014-05-25 at 14:33

  Сцената с Quicksilver е повече от сладка! Аз съм фен на X-men и fanboy/girl съществото в мен се изкефи! Но да коментирам качествата и недостатъците на филма като кино, при положение, че by default гледам на поредицата като entertainment – няма смисъл. Със сигурност ще го гледам пак и пак. И да, подкрепям, че X3 е голяма тъпотия, а филмите за върколака са ми излишни.

  Отговор

 • Nikola
  2014-05-26 at 20:20

  Да си гледал първо скрития край на 3тия филм,когато Ксавие си прехвърля съзнанието в брат си близнак ! Много знаете тука всички…разбирачи и критици от висока класа ! Така е всеки си има право на мнение,но първо разучи преди да коментираш по безумен начин.Слаба актъорска игра ? Не видях в нито един от главните персонажи.Ако разбираше от кино щеше да кажеш друго..но явно за теб това е театър!

  Отговор

 • Начев
  2014-05-26 at 21:05

  Гледал съм я. Откъде разбираш, че е негов брат близнак? Не в сцената.

  И спокойно, актьорската игра не е слаба, просто посредствена и незабележима 😉

  Отговор

 • Riddick
  2014-05-29 at 14:27

  ех Начев, зор да дразниш нърдовете ли?

  че му е брат близнак се знае от комиксите.

  П.П. Трудно търпимо е вече седми филм да слушаме за „Върколака“ ама сега „Живака“ дойде ту мъч

  Отговор

 • Начев
  2014-06-01 at 14:47

  В комиксите Професора има сестра-близначка, не брат 😉

  Отговор

 • hristian
  2014-06-02 at 16:05

  Брат близнак има 😀

  Отговор

 • Начев
  2014-06-03 at 01:16

  Ми, не. Касандра Нова му е сестра-близначка, Juggernaut- доведен брат.

  Отговор

 • hristian
  2014-06-03 at 02:28

  за Juggernaut знам иначе, ем в главата ми се върти за брат близнак 😀

  Отговор

 • Данаил Найденов
  2014-06-03 at 12:19

  Сестра-близначка, която, доколкото си спомням, му копира ДНК-то, за да си създаде собствено тяло. Един вид е..хм..дубликат на Професора в женски вариант…

  Отговор

 • Izumen
  2014-06-03 at 12:44

  Пичове, ползвайте google де… http://en.wikipedia.org/wiki/Cassandra_Nova

  Отговор

 • Riddick
  2014-06-03 at 14:01

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cassandra_Nova

  сеш’се, че не е нужно да отговаря точно на комикс канона, за да бъде ползван за кино вселената.
  още повече самите Марвел, често рестартират вселената си, или я промянат с разните Ултимейт разновидности

  Отговор

 • Данаил Найденов
  2014-06-03 at 14:44

  Принципно едва ли има пълен специалист по всички Марвел герои с тези врътки, които се правят постоянно,…

  Отговор

 • Sick S.
  2014-06-05 at 08:54

  Готин филм, но няма да го запомня. Като предишните от поредицата.

  Отговор

 • Милбо
  2014-06-07 at 01:36

  Да кажа и аз за сцената с Quicksilver – струва си парите – може би и времето.
  Не искам да я нарека зрелищна – защото е повече от това. Мисля, че вдъхновена е подходяща дума …Повод за различни размисли – и добри и не дотам …
  Иска ти се целият филм да остави това чувство, което оставя тази сцена – желание, което няма да се изпълни …(разбира се)…

  Въображението и техническото изпълнение и хуморът във въпросната сцена ме подсетиха за някои южнокорейски филми …в които съчетаването на привидно несъчетаеми елементи оставят зрителите със зяпнала уста….

  Мисля, че нарочна дискусия между 8 до 12 гледали филма зрители на тема: защо Сингър успява така великолепно в тези няколко минути – и защо не е на ниво от този порядък в останалата част на филма – би изяснила много неща и за филма и за жанра и за индустрията и за публиката … а може би и за природата на киното…

  Незнам дали можем да коментираме играта на актьорите – – – ако махнем тези отлични актьори и сложим произволни такива – този филм няма да става за гледане … и може да се превърне в неволна комедияв в отделни „напрегнати“ моменти….

  Отговор

 • Ейййййначиииии
  2014-06-19 at 08:54

  И аз „незнам“ защо „незнам“ го пишат слято, след като се пише разделно и това се знае и от първокласниците. Не знам, не знам… и вероятно никога няма да узная…

  Отговор

 • Riddick
  2014-06-19 at 09:59

  ху дъ фак си па ти?!?!?!
  и що се изака в 16 теми неподготвен

  Отговор

 • Стефан Ст
  2014-08-23 at 23:25

  Много хитро си създадоха поле за още доста филми, които да правят, без да се съобразяват със старите. Какво по-хубаво нещо за един франчайз? Ако филмите продължават да бъдат и с качество като на този (та дори и с качеството на двата за Върколака), на феновете няма да им омръзнат и франчайзът може да стане огромен.
  Х-Мен (както и първите 2 Спайдърмена) са моите най-любими комиксови филми (Като изключим Батман, той си е друга категория).

  Отговор

Коментирайте