Още два евентуални проекта на Стивън Спилбърг

от на 2014-04-23
 

Спилбърг

Както обикновено, никой не знае кой точно ще е следващият режисьорски проект на Стивън Спилбърг – най-вероятно и самият той, имайки предвид колко възможности има.  „Robopocalypse” е на изчакване от доста време, но междувременно се появиха и други проекти, които бяха обявени като „потенциални” или „предизвикали интереса му”, като „Montezuma” и евентуален римейк на „West Side Story” например. Сега към и без това непрестанно увеличаващия се списък добавяме още два евентуални проекта – екранизацията „The Kidnapping of Edgardo Mortara” и неозаглавен трилър от ерата на Студената война.

Първо обръщаме внимание на неозаглавения, вдъхновен от действителна история проект на DreamWorks, който може би ще събере Спилбърг със стария му приятел Том Ханкс. Ако всичко се подреди по план (а знаете колко рядко се случва) Ханкс ще влезе в ролята на адвоката Джеймс Донован, който в разгара на Студената война преговаря със Съветския съюз за освобождаването на пилот на свален U-2 самолет. Въпреки приликите – Спилбърг, Ханкс, политически напрегнатото близко минало, авиация – този проект не бива да се бърка с „Masters of the Air”, който Ханкс и Спилбърг подготвят за НВО.

Вторият кандидат за вниманието на Спилбърг също е вдъхновен от действителна история – The Weinstein Company и DreamWorks съвместно са закупили правата за адаптиране на книгата на Дейвид Керцер „The Kidnapping of Edgardo Mortara”. Тони Къшнър е избран за сценарист и ако Спилбърг се интересува от режисурата, нищо чудно – Къшнър е сценарист на „Мюнхен” и „Линкълн” (и има номинации за „Оскар” и за двата). Самата история за момче с еврейски произход, взето насила от семейството му през 1858 и отгледано като католик, е доста подходяща за така успешния екип Къшнър и Спилбърг. Ето и един посъкратен, но официален синопсис на книгата:

Болоня, юни, 1858. Двама представители на Инквизицията нахлуват в дома на еврейския търговец Момоло Мортара и взимат 6-годишния му син Едгардо, защото тайно е „покръстен” от прислужник. Според папските закони Едгардо вече е католик, не може да бъде отгледан от евреи и трябва да бъде отведен в специален манастир.

Звучи интересно – описват книгата като исторически трилър и същевременно „анализ на една човешка трагедия, променила историята” – и сме сигурни, че Къшнър ще подготви отличен сценарий, но имайте предвид, че дори и Спилбърг действително да се включи към проекта като режисьор (не само като продуцент), „The Kidnapping of Edgardo Mortara” едва ли ще е следващият му филм и не се очаква снимките да започнат скоро. Ще ви държим в течение.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте