„Гравитация” („Gravity”)

Накратко, след 19-те анимационни филма, борещи си за номинация (а в крайна сметка и за награда) „Оскар” 2014, ред е да погледнем и към шортлиста със заглавия, състезаващи се в категорията за специални визуални ефекти, към която традиционно изпитваме голям интерес.

Гравитация” („Gravity”)
Елизиум” („Elysium”)
Железният човек 3” („Iron Man 3”)
Забвение” („Oblivion”)
Огненият пръстен” („Pacific Rim”)
Пропадане в мрака” („Star Trek Into Darkness”)
Самотният рейнджър” („The Lone Ranger”)
Тор: Светът на мрака” („Thor: The Dark World”)
Хобит: Пущинакът на Смог” („The Hobbit: The Desolation of Smaug”)
Z-та световна война” („World War Z”)

И тази година не виждаме някакви изненади сред заглавията. Ако трябваше ние да изготвим списъка, единствената разлика щеше да е, че най-вероятно щяхме да сложим „Човек от стомана” на мястото на „Самотният рейнджър”. А след като наскоро изгледахме едно кратко филмче за ефектите в „Играта на Ендър”, може би щяхме да го сбутаме и него.

На този етап не бихме могли да прогнозираме кои от тези филми ще се окажат сред финалните пет номинирани, но пък можем да прогнозираме кой ще е крайният победител. И едва ли ще е изненада за някого, като кажем, че това ще е „Гравитация”. Очаква се филмът да получи номинации и в категорията филм и режисура, а както казваме всяка година, традицията от последните 40 години повелява, че който е номиниран едновременно за „най-добър филм” и „ефекти”, гарантирано печели за „ефекти”.

Сега ви предлагаме да видите едно видео, посветено на визуалните и 3D ефекти на „Гравитация”, както и споменатото по-горе филмче за ефектите на „Ендър”. А на страницата на Wired можете да видите подобни видеа и за повечето номинирани в категорията.

http://www.youtube.com/watch?v=NqmPOke3xaE


Финалните номинации за 86-те награди „Оскар” ще станат известни на 16 февруари, а церемонията, която тази година ще се води от Елън Дедженеръс, ще се проведе на 2 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. @hristian
    Явно си имат някакви съображения. 🙂

    @Izumen
    И изведнъж… Изненадаааа! – наградата отива при „Самотния рейнджър“. 🙂