За разлика от официалния трейлър на „The Wind Rises”, който споделихме с вас през юли, вариантът, който ще бъде видян в Щатите, е доста… изчистен и мек. Може да се убедите сами.

http://www.youtube.com/watch?v=PlaW8-2T1HI

The Wind Rises” (или „Kaze Tachinu”) е създаден по романа на Тацуо Хори и манга, чиито автор е Миязаки, вдъхновени от живота на Джиро Хорикоши. Той от малък мечтае да лети и да създава красиви самолети. Късогледството му пречи да стане пилот, но през 1927 година започва работа в голяма японска компания и става един от най-големите новатори, талантлив и съвършен майстор в създаването на самолети. Той е инженерът-дизайнер на японския самолет Мицубиши А6М Zero, използван в битки по време на Втората световна война и при нападението над Пърл Харбър. Филмът може би ще съдържа най-вече биографични и драматични моменти- голямото земетресение от 1923 година, голямата депресия, епидемията от туберкулоза, включването на Япония във Втората световна война, но както винаги ще се надяваме и ще очакваме с нетърпение познатите фентъзи Гибли-елементи.

Говори се, че „The Wind Rises” ще е последен в творческата биография на майстора на анимето Хаяо Миязаки. След „квалификационния” показ в Ню Йорк и Лос Анджелис, филмът e допуснат в надпреварата за Оскари 2013 и според специалисти е един от основните претенденти.

Обнадеждаващ за отвъдокеанските почитатели на аниме-творби е фактът, че „The Wind Rises” ще се появи в разпространителската мрежа там в края на февруари 2014. При това най-вероятно ще бъде озвучен на английски (да не се морят да четат субтитри!), а това ще отнеме, разбира се, част от очарованието…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *