Самюъл Л. Джаксън и Джон Кюсак в „Cell” по Стивън Кинг

от на 2013-11-09
 

„Cell” по Стивън Кинг

Напоследък доста често имаме повод да пишем за екранизации по Стивън Кинг – предстоящи, вече минали, римейки, ТВ, кино, обречени проекти, закупени права по неиздадени романи, закъснели с десетилетия продължения, какво ли не. Но за „Cell” не сме чували нищо от доста време и даже не сме сигурни дали въобще сме го споменавали на сайта.

Последните новини бяха покрай евентуалното участие на Джон Кюсак, който обаче беше единственото име, свързано с проекта, и без наличието на режисьор, изглеждаше сякаш проектът се е разпаднал (по едно време Илaй Рот щеше да режисира, но това беше преди да стане потенциален мини-сериал и след това отново да се върне към първоначалната си кино-форма).

Сега обаче разбираме, че по „Cell” (романът е издаден като „Клетка” у нас) все още се работи и не само Джон Кюсак все още е свързан с проекта, но и компания ще му прави Самюъл Л. Джаксън. Двамата вече са участвали заедно във филм по Кинг – „1408”, който може да не е шедьовър или блокбастър, но според нас е една от по-приятните екранизация по Кинг. И за да не се притесняваме, че без режисьор нещата отново ще се разпаднат, такъв се е намерил – Тод „Кип” Уилямс („Паранормална активност 2”).

Сценарият е дело на самия Стивън Кинг, с помощта на Адам Алека, и се очаква снимките на започнат януари месец, ако скоро се намери финансова подкрепа, което не би трябвало да е проблем. За любопитните, ето синопсис на издадения на български роман:

Следващото обаждане на вашия мобилен телефон може да бъде последното в живота ви. Онези, които приемат сигнала, скоро се превръщат в нещо нереално. И неописуемо жестоко.

Клейтьн Ридъл, учител по рисуване от Мейн, току-що е получил от бостънско издателство много изгодно предложение за публикуване на негова книга с комикси. Той е на седмото небе от радост… но внезапно животът му се преобръща на триста и шейсет градуса. На първи октомври всички мобилни телефони по света зазвъняват едновременно. Независимо дали абонатът отговори на повикването или не, съдбата му се променя… завинаги. Клейтьн не притежава мобилен телефон и се опитва да оцелее сред хаоса – падат самолети, избухват експлозии, хора истерично пищят… Отново ли има масирано терористично нападение? Много скоро Клейтьн разбира, че се случва нещо невиждано и нечувано. С още трима души той се опитва да направи всичко възможно да попречи на настъпването на апокалипсиса. Ненадейно се озовават в най-ранната епоха на човечеството, заобиколени са от хаос, кръвопролития и човешки орди, на които тепърва предстои да еволюират.

Изглежда, няма изход от кошмара. Но според Клейтьн следите водят към Мейн. Дали това не е капан на смъртта? Дали той отново ще види малкия си син? Има ли изгледи за оцеляване?

коментари
 
Отговорете »

 
 • suicidal
  2013-11-09 at 17:18

  Една от най-тъпите книги на Кинг, евър. Само „Колорадеца“ я бие.

  Отговор

 • MCFOXXX
  2013-11-09 at 20:54

  Голям фен съм на Стивън Кинг, обаче тази книга е може би най-тъпия роман, който съм чел. Избухнали нелепици и сто тона глупости, направо е трудно да се повярва, че я е писал Краля :)
  Това донякъде е добре обаче – поне няма как да бъде омаскарен литературния първоизточник.

  Отговор

 • 2013-11-10 at 00:53

  „Клетка“ е 6/10. Първата половина е найс, после е сравнително не-найс.

  Отговор

Коментирайте