Jameson Златна Бленда

Неоспорим факт е, че в последните години българското производство на филми и сериали се промени – и като брой продукции, и като признание, и като зрителски интерес. През последните години това е една от най-бързоразвиващите се индустрии в нас, а оценките вече идват и извън границите на България. Логично е конкуренцията между продуценти и продукции да бъде поставена „в светлините на прожекторите” – решават Jameson Irish Whiskey, дългогодишен партньор на киното в България и по света. И през 2013 година те за първи път организират награди „Jameson Златна Бленда”.  Идеята е да бъдат годишни; освен това ще са неформални и закачливи, а публиката ще се забавлява с номинациите, гласуването и церемонията по връчване на статуетките.

До 31 октомври зрителите могат да дадат своя глас за любимите си български филми и сериали. Гласуването се провежда онлайн на www.jamesonzlatnablenda.bg, както и през страницата на марката във Facebook. Родните продукции се състезават за призове в 11 нестандартни категории. Претендентите са 7 филма и 8 сериала,  излъчени в периода януари 2012 – май 2013 година. Освен наградите на публиката, на церемонията ще бъдат връчени още 2 специални статуетки, присъдени от жури – киножурналисти и блогъри (сред които сме и ние) – в категориите „Най-добър филм” и „Най-добър сериал”.

Ето кои се състезават за тях:

Филми
„Аве”
„Джулай”
Корпус за бързо реагиране
„Още една мечта”
Пистолет, куфар и три смърдящи варела
Цветът на хамелеона
Чужденецът

Сериали
„Домашен арест”
„Дървото на живота”
„Етажна собственост”
„Къде е Маги?”
„Под прикритие”
„Революция Z”
„Столичани в повече”
„Фамилията”

Приятелството между Jameson и киното започва още през 2002 година, когато за първи път се връчва наградата за късометражно кино на Jameson Short Film Awards и в продължение на 10 поредни години в партньорство със София Филм Фест търси и награждава най-талантливите български режисьори. В момента Jameson подкрепя едни от най-престижните и грандиозни филмови събития от всички краища на света. Сред тях са Jameson Dublin International Film Festival, Jameson Empire Awards, Independent Spirit Awards и много други.

Вече 3 години хиляди киномани участват в конкурса за 60-секунден римейк на филм Jameson Done In 60 Seconds, a най-добрите от цял свят получават билет за годишните награди на списание Empire. През 2012-та заедно с Кевин Спейси и Trigger Street Productions стартира Jameson First Shot – международно състезание за късометражни филми, в което се търсят неоткрити кино таланти.

Jameson Златна Бленда” са още един реверанс към зрителите и разбира се, разчитат най-вече на техния вкус за добро кино и стойностна телевизионна продукция. Наградите ще бъдат връчени на 9 ноември на церемония, която ще събере родните звезди от кино и телевизионния екран на едно място. Заедно с артистите, да гледат церемонията на живо ще имат възможност и 50 зрители, които Jameson ще избере с томбола сред всички гласували.

Имате още 10 дни за гласуване – бързо, че ще се изпитваме!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Здравейте, искам да попитам защо в събота на награждаването в залата се излъчваха само по 3 от номинациите, и защо спечелиха само продукциите на бтв и бнт, при положение, че в някои от категориите имаше очевидно по-добри предложения сред номинациите. Всичко ли ще се побългарява и до кога?

  2. Може би трябва да се обърнете с тези въпроси към организаторите. 😉
    Моите наблюдения са, че имаше и награда освен за споменатите телевизии и за tv7. Предположението ми е, че се излъчваха трите номинации с най-много гласове и след това се обявяваше победителя. Ако излъчваха всички номинации от сайта щеше много да се проточи церемонията.
    Колкото до това, дали е имало по-добри предложения – това си е ваше мнение. Всеки си има вкус.
    😉 😉 😉

  3. Наградите обаче трябваше да се казват „Кафява Бледна“. Въпросните „произведения“ са мръсна помия и не виждам как хора, които не са се подлагали на лоботомия, биха могли да харесат някое от тези зловонни заглавия. Като изключим евентуалния опит за стилизация и кино препратки, съчетани с остороумния текст на Тодоров в „Цветът на хамелеона“(който също е крайно съмнителен с такъв безобразен кастинг) всичко останало е обида за интелекта дори и на най-примитивните зрители.

    „Чужденецът“ и „Куфар с лайна“ са буквално са две от най-лошите аудио-визуални мъчения, на които съм имал мазохистичния импулс да се подложа. Самото им номиниране за каквото и да е било освен за кино екарисажа е скандал. Чух че и „Корпус за бързо повръщане“ е от същия калибър на тотално неграмотни опити за пародия.

    За „Още една шитня“ помня, че създателите му май сравняваха безобразната си излагация с братя Коен. „Па и нагли на сичкото отогоре“.

    Сериалте са ясни – мръсна чалга без капчица redeeming quality.

    Наистина трябва да има бг награди за кино и тв, но те трябва да са анти и пародийни. Останалото е или зверско лицемерие и тежък компромис дори за най-лошия вкус, или откорвена гавра с идеята за кино.

  4. Не съм чела MTV категориите , но прелистих основните – напълно отговарят на това, което съм очаквала от подобно гласуване. Тези на журито съвпадат с моето мнение, на публиката – точно толкова тежък комерс и кухота съдържат всички отличия, определяни по този начин.
    А че българското кино толкова си може, кво са виновни организаторите? Don’t kill the messenger, баси 🙂

    Тук правя уточнението, че не съм им следила организацията и церемонията и затова не мога да се изкажа как са го направили, както и не смятам, че подобни награди са абсолютно нужни в този момент. Впрочем, за мен Златна роза са не по-малък боклук.

  5. Ами аз хванах само няколко кратки момента от събитието и затова все пак може просто да съм имал лош тайминг, но…От доста време не съм гледал нещо толкова трудно за изтърпяване. Сещайки се за опитите за хумор на презентаторите, победителя в категория „най-запомняща се реплика“ (или нещо подобно), тежкия поглед на Митовски…ами май само това издържах, ме обземат някакви трагични настроения.
    Е признавам анимираните клипчета на категориите не бяха лоши, но това не спасява нещата.
    P.S. давам специален „бонус“ за двойката водещи.