Star Wars

Напоследък леко позачестиха новините около „Star Wars Епизод VII” и макар все още да не е ясно почти нищо (вероятно така ще си остане до последно, имайки предвид, че Джей Джей Ейбрамс е продуцент и режисьор), все пак понатрупваме някаква представа за проекта, нищо че повечето информация е кой няма да участва във филма и какви истории няма да видим. Покрай спекулациите, слуховете, отричането и потвържденията почти забравихме, че се готвят и така наречените „stand-alone” филми, за които таихме толкова надежди неотдавна.

Star Wars” филми, които не са част от основаната сага, биха могли да бъдат супер различни, оригинални, по-мрачни или да представят непознати герои от „Star Wars” вселената, която е почти толкова необятна, колкото е истинската (и май доста по-разноцветна). Дори и когато стана ясно, че отделните филми ще са посветени на вече познати герои (но не и от фамилията Скайуокър), пак нямахме сериозни притеснения, казвайки си, че всичко ще е наред, стига да не става дума за „origin stories”. За съжаление, точно това ни готвят от „Disney” и без притеснение споделят, че възнамеряват да се възползват максимално от тях – оплаквайки се, че досега „Lucasfilm” (бидейки по-скромна по мащаби компания) са се задоволявали само с американския пазар и то наблягайки на играчки и няколко други категории продукти, „Dsiney” обявиха, че значително ще разширят мърчандайзинг плановете си не само отвъд океана, но и в най-различни сфери, една от които е домашни потреби.

Мърчандайзингът винаги е бил огромна част от „Star Wars” вселената и да ви кажем право, малко се притесняваме какви са плановете на „Disney”, ако досегашните продукти и тяхното разпространение им се струват смешно малки. Нищо чудно, че не искат да рискуват с непознати герои или по-оригинални истории и държат на вече дошлите ни дотук „origin” сюжети.

Честно казано, не ни се иска да видим мастър Йода като малък или пък дори и млад Хан Соло (успех на актьора, който изберат, още отсега да се подготвя за онлайн хейта, който ще засенчи и реакцията към Бен Афлек като Батман) и въпреки че ще се радваме да видим филм, посветен на Джаба, не разчитаме много. Както първоначално се притеснявахме, студиото няма да има много време да вложи истинско внимание във всички филми (остава си планът да се пуска по един филм всяка година, редувайки сагата със „stand-alone”), особено след като още отсега признават, че се интересуват поне толкова от мърчандайзинг, колкото от филмите, ако не и повече. Ние обаче не споделяме техния ентусиазъм към спалното бельо и кутиите за храна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Фантастичното кино ( филми и сериали) вече все по-малко са фантастика и повече нещо друго с цел да привличат все повече почитатели да пълнят касите се продуцират все по долнопробни и повтарящи се проекти които са ни втръснали от години има ги във всеки сериал пример през 90-те полицая и войника на когото са убили семейството и който отмъщава на цели армии сам и т. н.! Зарязаха култови класики като Стартрек и Старгейт и се насочиха към детско кино и тийн бози!

  2. Вчера гледах „Самолетите“ на Дисни, нямаше го логото на Пиксар, а си е правен изцяло от тях. Филмът е пълна скръб, не допадна нито на децата в салона, нито на големите. Но когато си продаден за почти 8 млрд. зелени гущери е така. Вярно, дъртият Лукас почти си е подарил компанията за половината на тази сума, но съдейки по внезапната загуба на всякаква идейност в анимациите, сигурно 1, 2 и 3 епизод на войните ще ни се струват като шедьоври, пред това, което ни чака. Ще ми се да не съм прав, но когато зеленовъдците от Дисни наринат милиарди за някое студио, явно са си направили сметката за огромна възвращаемост и ще сипят филми на конвейр, пък майната й на креативността.

  3. Правилно разсъждаваш, но дано не се окажеш съвсем прав. 😉
    Нека, за сега, да заложим на Джей Джей и да потраем две години. Катлин Кенеди сигурно си остава на върха на Лукасфилм и се надявам това да окаже положително влияние поне за първия филм, ако при продажбата Лукас е спазарил някоя обвързваща клауза за началото… После ще видим! 🙂