Пропадане в мрака

Безнадеждна е любовта към междузвездното пространство – поне в сегашно време. И тъй като може би окончателно ще изоставя детската мечта да се зарея лично там – горе, хубавите фентъзи истории, които включват пътешествия из необятната Вселена, са много „мои” филми. И да, „Пропадане в мрака” е хубав пример.

Без всякакви задръжки, предубеждения и каквито и да било пред-варителни нагласи, аз отивам да гледам Star Trek филм. Бууу – чакай малко, нали си почитател на Star Wars? Wtf?! Толкова отдавна е свръх-остаряла „враждата” между феновете и толкова повърностно е „прелетяла” през нашите географски ширини, че едва ли някой си спомня за това. Още повече, Дж.Дж Ейбрамс се спряга сериозно за третата трилогия на екс-сагата на Лукас, но … това са подробности! Важното в случая при споменаването на режисьора е, че той се е справил превъзходно и с второто „преоткриване” на легендарната Star-Trek вселена: интригуваща структура на разказа, добри образи, хубав екшън, впечатляващи визуални решения – професионализъм, страст и очарователна непретенциозност! В самото начало на филма открих един проблем на пр-маркетинга – първите няколко минути ВЕЧЕ ги бяхме гледали, нали помните – на IMAX-прожекциите на „Хобит”. Все едно имаше една ръка пред мен „постой, почакай, това е вече видяно, след малко ще те ангажираме напълно” – тц, това никак не ми допадна. Но го забравих в момента, в който екшънът продължи, защото е много увличащо да разглеждаш как се е трансформирал Лондон след приблизително 250 години и как от нищото се появява високият, смугъл злодей, познат ни от постерите на „Пропадане в мрака”.

Стремежът на Джон Харисън, набеден за предател бивш топ-служител от „нашите” в звездната флота, е да дестабилизира управлението й и да посее унищожение. Подбудите могат да бъдат всякакви, а един от важните, стари адмирали, почувствал се виновен за смъртта на част от най-добрите си офицери, изпраща екипажа на „Ентърпрайз” да унищожи Харисън. Гранична територия, тайнствен произход, неподозирани възможности (и чувства), интересни конфликти ситуации – всичко е така добре смесено и подредено, че „Пропадане в мрака” се оказва „guilty pleasure” от най-чист вид.

И не е вярно, че трябва да познаваш „вселената” на Star Trek, за да изпиташ удоволствие от пътуването с филма: важните факти, свързани с миналото на злодея, той ги споделя – кратко и ясно, и аз не мисля, че новата/младата публика, която отива да види този нов филм, трябва да се обременява с информацията „кой какъв е и в кой предишен епизод/част от сагата се появява”. Героите са си от плът и кръв, действията им са очаквани и добре аргументирани, вярваме на емоциите на безразсъдния капитан Джим Кърк, на тревожно-отговорния доктор Боунс, на безукорния Сулу, на непоклатимата пунктуална разсъдливост на „pointy” Спок, на мъжкото момиче Найота (особено когато се „джафкат” с любимия!), особено много подкрепяме Скоти и неговата самоотверженост („само един ден ме нямаше на кораба, и ето какво е станало!…”). Актьорите познават ролите си още от 2009-та и сега удобно доразвиват образите, според сценария на Роберто Орси, Алекс Кърцман и Деймън Линделоф и режисьорските инструкции. Както и се очакваше, британското попълнение с лекота демонстрира какво означава актьорска класа. То не че с подобен текстови материал се изисква нещо особено, но всяка дума на Къмбърбач си тежеше на мястото – не само заради упойващия бас-баритон и металното синьо на хипнотизиращия поглед. Интригуваща е трансформацията на Джон Харисън – дотолкова е убедителен в разговорите си с Кърк, че и зрителите, подобно на капитана, вярват на споделеното от него, защото – и тук следва сърцераздирателната, почти комиксова реплика „Има ли нещо, което не би направил за семейството си?”

Като не броим лиричните отклонения, които са толкова очаквани, че сме готови да ги подминем със затворени очи и уши, просто за да не се дразним, всички важни елементи на филма са си много добри. „Разсейващите” екшън епизоди бяха точно по мярка – без да са прекалено дълги, та да доскучеят. Технологичните подробности – торпеда, криогенни камери, ядрото на междузвездния кораб – бяха прецезирани именно за публика, която няма да се отегчи от прекалено детайлизиране. Като цяло общият тон на целия филм очаквах да е, честно казано, по-мрачен, ала не може всичко да е „на шест”, нали трябва да има с какво да продължи сагата?! А че това ще стане – може да не се съмнявате! Защото всички поколения са влюбени в пътуването между звездите – неоспорим факт от миналото, и от бъдещето…

p.s. Лично аз много завиждам на мечтателите от след няколко века – и веднага бих се пъхнала в криогенна камера! Честно!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 Comments

  1. Слаб филм….Излишно много слъзливи отклонения-явно в бъдещето мъжете ще плачат много…всеки главен мъжки персонаж се разплака в този филм-включително и Спок,а и злодея…някои от 3д кадрите с корабите бяха все едно са правени с играчки на корда(но може и да е търсен ефект,като старите филми с капитан Кърк)….Къде беше научната част в научнофантастичния филм…Абсолютно предвидимо развитие на историята…Искаще ми се да има среща с чуждоземна раса ….Този филм абсолютно може да се вмъкне в тв епизодите на сагата….Някои епизоди с Арчър с войната със зиндите са по-добри от този филм…

  2. бла, бла, бла … чудесно двучасово забавление, със сигурност от топ фантастичните филми за последните години. За мене беше чисто удоволствие.

  3. Щом и на Светли й е харесал няма какво да задълбавам, хаха 😀
    Всъщност има – забрави да споменеш и големия Питър Уелър и как той остро напомня на другия герой от Стар Трек вселената, който е изиграл в Enterprise – абсолютния психопат Джон Пакстън. Просто евала на изпълнението му, типичния неебателен, груб, самодоволен и проклет образ, който май стана запазена марка на Уелър 😀
    Иначе колко много сполйъри ми се иска да разкрия, ама от солидарност няма… Отидете и го гледайте, едва ли ще останете разочаровани.
    И като за последно – евала правя на JJ за уважението към ST вселената, с което е подходил и тоя път. Ей така се прави римейк, мамка му! Oooops, май намекнах нещо… :3

  4. Доста неадекватно ревю, на един изключително слаб филм, най-вече на фона на първата част.
    Която ми хареса доста, но въпреки това нямах големи очаквания за втората. Но след като вчера прегледах ревюто се отправих към киното сигурен, че ще си изкарам приятно .
    Да, ама не, нито за момент този филм не успя да ме заинтригува с жалката си драма, дълга и ненужна за такъв тип филми. „Забавните“ моменти бяха копирани от първия филм, историята никва я нямаше, мотивацията на героите страшно неправдоподобна. А това, че актьорите доразвивали героите е най смехотворната простотия в това „ревю“.
    Всеки си има вкус и право на мнение, но за мен тези драсканици не могат да излязат из под пръстите на обективен човек, който обича киното, а на такъв с друга мотивация.
    Едва ли ви пука, но това е последният път когато си сверявам часовника с ревю от този сайт.
    Просто вече ви нямам грам доверие. Дано не съм прав, но наистина останах с подобни впечатления.
    Със здраве!

  5. @Pow R Toc H
    Светли както винаги е написала едно изключително лично, искрено и емоционално ревю. Разбирам да не ти харесва, да не си съгласен с него или да си искал да прочетеш нещо друго, но да казваш, че не може да е обективно… Чакай да позная, имаме брандинг на „Стар Трек“ с ме пуснали положително ревю, защото сме се продали. Тррррррррт!!!

    И наистина ли имаш забележка, за това, че мотивацията на героите е страшно неправдоподобна? Ако не ме лъже паметта, точно ти разправяше, че образите в „Джак, убиецът на великани“ са добре развити.

    Беше ми приятно, че се отбиваше. Със здраве и на теб!

    BTW, филмът е чуден! 🙂

  6. Pow R Toc H ами тука ревюто на iron man 3 беше ,4е филма е най-слаб ,а на друго място пише 4е iron man 3 е 3 пъти по-як 🙂

  7. Така е, некоректно е от моя страна да нападам само Светли заради това ревю. То просто преля чашата. Ясно, е че всеки си има вкус, но когато говорите за някой филм, говорите от името на целия екип. Такъв е стила, който сте наложили. Което означава, че мненията, които давате в ревютата съвпадат с предпочитанията на по-голямата част от екипа. Което за този филм не вярвам, че може да бъде достоверно. Не и ако си гледал първата част, на фона на която тази е чиста досада.
    Аз не помня, че съм твърдял за героите от Джак да са добре развити, а че са ясни(в смисъл, че повече мъмбо-джъмбо би ги направил досадни). И не смятам, че героите от втората са „безкръвни“, а просто мнението, че били развити за смехотворно.
    Не съм казвал, че няма да се отбивам, а просто, че ви нямам доверие. 🙂
    Сори, сигурно е доста обидно това, което казвам(наистина се надявам да съм се излъгал), но съм искрен.

  8. Абсолютно всяко едно ревю на сайта е от първо лице единствено число и изразява само и единствено мнението на автора и на никой друг от екипа на сайта. Разрови се и виж в коментарите, че в доста случаи имаме сериозно несъгласие един с друг. Пресен пример е споменатия по-горе „Железният човек 3“, който Начев не хареса, а Светли да, както и аз в известна степен. Говорим от името на целия екип само в новините и то не във всички случаи – защото със Светли се разминаваме. Затова сме се събрали, за по-голямо разнообразие – никога не знаеш какво можеш да очакваш. 🙂

    И не знам за другите, но аз мога да кажа за себе си, че не съм се обидил. Ако се обиждах от подобни работи, нямаше да го правя този сайт и нямаше и да имам приятели, с които спорим като луди. Така че споко, без „hard feelings“. 🙂

    Но! Не мога да се съглася с теб, нито за филма, нито за героите. Харесвам първата част, харесвам и тази – една идея по-малко, но все пак почти наравно. Освен това съм гледал и всички останали филми и смятам, че тук образът на Кърк никога не е бил толкова пълнокръвен. Никога! Бяха се постарали да го направят „истински“ – със загубата на арогантността му и колебанията, които идват в следствие на смъртта на Пайк, с отношенията му със Спок, който също е барнат здраво… Въобще, по никакъв начин не виждам как ти си обективен. Може за другите герои да имаш право, но за тях двамата в никакъв случай. За лошия също!

  9. Добре де, вече се чувствам подобаващо тъпо. Извинявам се за поднесените съмнения. Мда, много бързо ми минава, а ти си голямо перде. 🙂
    Това дето му викаш развитие на героите за мен си е чиста проба турска драма. Никому нужна, докато дойде време да се случва нещо вече ти се иска да си извън салона. Много слаб филм според мен. Скоро си бях пуснал първата част, и тая е на светлинни години от нея.
    От тук нататък очаквам разбъркване в реда на пишещите от екипа за да ми пасне на гледната точка щото не съм съгласен с 8 от 10 ревюта, а имам самочувствието, че разбирам от кино…. уау. 🙂
    бтв. Джак е в пъти по-добър от това недоразумение. 😉

  10. е – аз за кво се пЪнах да не пускам спойлъри, бе Дрин, а ти така да ме компрометираш с последното си изречение… простооо…

    @ Pow R Toc H
    аз също не се връзвам – „no hard feelings“ и да ти кажа и аз – НЯМА РЕД на пишещите 🙂
    Колко го врънках само Дрин да пусна аз няколко реда – ей, на, пусна ме 🙂 😀 кеф!
    Това е хубавото в случая с „Операционната“ – имаме удоволствието да споделяме лични мнения 🙂

  11. @Svetly
    Права си, веднага го коригирам. 🙂

    @Pow R Toc H
    Това, да си намериш някой, с който си на различно мнение в 8 от 10 пъти е също толкова полезно, колкото някой, с който си съгласен толкова. 🙂 🙂

    Я дай няколко заглавия от последните една-две години, които са ти харесали, и които смяташ за добри филми – няма значение дали ще са комерсиални или арт – и няколко, които намираш за мега-тъпи. И ще сравним аз и ти каква съвместимост имаме. 🙂

  12. Incendies, Drive, Once upon a time in Anatolia, The Tree of life, I m not there(този май не е много от последните години) – филми които са ме хванали за гушата :).
    Life of Pi, Django, Rango, Les petits mouchoirs, 500 days of Summer, “Crazy, Stupid, Love“’, Perfect sense, Lawless, Le Havre, Rise of the planet of ……,Source code, Ave – които съм харесал или съм се забавлявал доста .
    Looper, The American, Dark Shadows, Prometheus, TDKR – които са ме разочаровали безкрайно 🙂
    In time, Tron, Bourne, Argo, Premium rush, Sucker punch, Taken, Safe house …(тук има още доста) мега тъпотии, някои от които дори не съм изгледал докрай.
    Всъщност има доста да допълвам във всички секции, но ….

  13. Не съм вярвал, че ще прочета изречение, в което някой поставя на едно – макар и субективно – ниво велик флм като Джанго и българската псевдо-арт чекия Аве. Кажи, че се шегуваш. Кажи, че тролираш. Кажи нещо, което да оттласне читателя от мисълта, че си пропаднал в тъмната, гадна бездна на грандиозните кино заблуди.

  14. Ехх, стремих се да сложа различни филми, пък и Джанго е далеч от величието според мен.
    Двата филма нямат нищо общо.
    Може би ако не бях гледал “Аве“ на кино(защото смятам че е заснет доста добре) и историята не ми беше толкова близка нямаше да ми хареса толкова.

  15. Към филмите, които съм гледал, и които са те хванали за гушата нямам забележки. 🙂 Особено се радвам да видя „Дървото на живота“. 🙂 Към тези, на които си се забавлявал също – за „Аве“ не знам, защото не съм го гледал.

    При тези, които са те „разочаровали безкрайно“ вече имаме разминаване. За мен „Looper“ беше прекрасен – един от най-добрите на изминалата година. Останалите не са ми любими, даже никак, но не мога да ги нарека мега разочарования. „Прометей“ също.

    От „мега тъпотиите“ бих извадил само „Арго“ – слагам го сред тези, на които съм се забавлявал, и „Трон“, който е абсолютен „джой“.

    Ето, виждаш ли, не се разминаваме чак толкова. 🙂 🙂

    Какво ще кажеш за „Killing Them Siftky“, „Линкълн“ и „Cosmopolis“? На мен са ми сред най-добрите за изминалата година.

    Ненавиждам „Умирай трудно 5“ и „Бойни кораби“.

  16. Аве изобщо не е лош филм. Като му знам боксофиса, съм сигурна, че повечето хора, които биха се изказали за него, няма да са го гледали 🙂

    Не че е на нивото на Джанго, естествено, но мога да разбера включването му в списъка. Иначе по другите точки – на вкус и цвет… нема угодия.

  17. Предполагам, че си имал предвид “Killing Them Sоftly“ ;). Доста силен и въздействащ, поне за мен. Има няколко невероятни сцени и ми се иска да го гледам на голям екран, ама нейсе. Обаче ми дойде леко късичък, а може би и заради големите очаквания след великия „килър на Джеси от Боби“ останах леко незадоволен.
    Зарекъл съм се да не гледам оскаровите чекии на Спилбърг и нищо с онова хюмне патинсън. Като дори и бат Даниел не можа да ме накара да се прежаля, а от трейлъра с хюмненцето щях да се издрайфам. Така, че не съм ги гледал, а и напоследък нямам много време и не мисля да им дам от скъпоценното си време. 🙂
    Не съм си и помислял да гледам Умирай тъпо или Батълшит. 🙂
    За мен лупъра е едно от най-големите разочарования на миналата година, ама достатъчно сме се дърлили за него. Но в този ред на мисли интерсено ми е дали си гледал „Triangle“ от 2009 – най-добрия в този жанр, който съм гледал. Макар да не иде реч точно за таймчравъл.

  18. Анита, за списъка само искам да уточня, че е според оценките, които съм давал в базата за филми, а там не съм много редовен, така че пропускам доста заглавия.

  19. Човек, който отказва да гледа филм на Спилбърг, но отива в киното и се подлага на извращения като аве и после ги поставя в едно изречения с Джанго не може да бъде изваден от графата на чудовищно заблудените псевдо-киномани. Няма лек, коректен и ефимистичен начин да се заобиколи реалността.

  20. @Pow R Toc H
    „Оскаровите чекии на Спилбърг“? Ето по това се различаваме аз и ти. Това не е сериозно изказване за човек, който „претендира, че разбира от кино“. А Робърт Патинсън може да е пълен смешник, но „Космополис“ е 10/10. И по това се различаваме също – аз не си вадя изводи за филма само заради това, че някой, който не харесвам играе в него.

    А „Triangle“ съм го гледал, допада ми много, аз харесвам подобни филми. Но е на светлинни години като кино от „Looper“. 🙂 🙂 Но, както каза, да не се почваме отново. 🙂

  21. „Оскаровите чекии на Спилбърг? Оскаровите чекии на Спилбърг?!?… give me a break, хора! Ние сме в блог за кино, по дяволите! Или не?

    Очаквам с нетърпение да видя какво ще награди в Кан (шеф е на журито тази година) и бих гледала с кеф всичко негово, дори ако филмира телефонния указател на Враца.

  22. И кво като е сайт за кино, не може да ме дразни бай Спилбърг ли?
    Намирам голяма част от филмите му за посредствени. А пък хич не ми пука за слагаческите му филмчета пред евреи и американчета.
    Да, ако ще и да филмира телефонния указател Враца, пак ще го номинират за най – големия еврейски празник – оскар. Голям праз.

  23. Някой хора имат менталността на провалени генетични експерименти. Говорят тъпотии присъщи само на същества с пропуски в ДНК-то, които са попълнени от гени на земноводни. Нека да перифразирам един от най-cool персонажите в цялата кино история „Stupidity finds a way“!

    @ Анита

    „….дори ако филмира телефонния указател на Враца.“, не Спилбърг никога не би заснел чалга филм. 🙂

  24. Охоо виждам, че отново са се разгорещили страстите. И Спилбърг има слаби филми и по моя вкус повечето му творби са посредтвени, но не и трагични.
    Както и да е, нека не се отклоняваме от темата. Въпросният филм „Пропадане в мрака“ бе за мен едно умерено разочарование. Наскоро гледах миналия Стартрек, който мога да кажа, че за SCI FI развлечение с много ефекти, което не претендира за велик филм, наистина ми хареса. Беше малко плоско, но не дразнещо, имаше читава история, макар и не лишена от излишна мелодрама(която я има и в уж култови филми). Злодеите унищожиха цяла планета и героите се опитваха да спрат това да се случи отново. В историята имаше магнитуд и големина, буквално цялата галактика беше застрашена. В „Пропадане в мрака“ цялата драма беше живота на 100 човека! Потенциалните жертви бяха милярди в миналия филм, а сега са няколко стотин! Как може някой да очаква, че сценария ще успее да ни грабне? От тука вече започва истинското „Пропадане в мрака“ на плоскостта и посредствеността , защото единственото забелижимо нещо във филма беше магнитутът на историята.
    Вече знам какъв точно е J.J Abrams . Просто един режисьор последовател, който може да създава сюжетни патерици към своите филми, които си остават куци. Защо му беше нужен Спок от бъдещето(т.е. Леонард Нимой), защо му беше нужно да се появява и във втория филм и защо му беше необходимо вторият филм от неговата поредица да има абсолютно същия злодей като този от втория филм от старата поредица(Wrath of Khan). J.J. явно има фантазия на главен счетоводител и оформия историята си както експерт по финанси т.е оформя екселската таблица – сухо, последователно, практическо, но некреативно.
    Ако този режисьор използва същия метод за Star wars ето какво ни очаква:
    Поредният млад слаботелесен, емоционално(и хормонално) неуравновесен и морално- абсурден псевдосекссимвол(секси като Тоби Макгуайър) ще бъде напътстван във всяка своя стъпка и всеки свой дъх от Люк Скайуокър и Хан Соло – дори до кенефа няма да може да отиде горкия без моралната подкрепа на последните двама. Почти съм сигурен, че злодеят ще е извънбрачното дете на Вейдър от имперски киборг или стартрупер 🙂 .

  25. Ето къде било заровено кучето. Тези дни отново споделих пред един приятел мнението си, че повечето хора, които не харесват Спилбърг всъщност са водени от собствените си етнически предразсъдъци. Изобщо не става дума за филми, а за евреи.

    Ох, как обичам заблудените ксенофобчета да се разкриват сами и да изпълзяват на светло като менталните хлебарки, които са. Рационалните аргументи вече не важат в подобен спор. Този човек има психологически проблем и това сега е болезнено ясно.

  26. Не тая капка омраза към евреите, нито пък към някой друг етнос или раса. Просто е дразнещо да бъде номиниран за всяка своя боза, и на всичкото отгоре да се пробутва като баси великия автор.

  27. @IRationalism
    Абсолютно не съм съгласен за това, че каквито и да е качества на филм, могат да се измерват с броя на потенциалните жертви. Нима няма изключително драматични и „грабващи“ филми, които разглеждат борбата за спасението само на един човек?

    Относно появата на вече използван злодей, можеш да видиш какво смятам тук – в началото и аз бях на твоето мнение, но после, леко си го промених.

  28. Зленце. Сигурно най-смотаният филм на J. J. Хареса ми, че през 23ти век още слушат Beastie Boys и имаше няколко добри екшън сцени. Актьорът със странните име и физиономия е единственият с присъствие и ще се радвам да го видя като злодей в друг филм, но нещото, което не му отива повече от това да играе суперчовек, е това да играе индиец. Аз съм виждал индийци. Те не изглеждат по този начин. Клингоните също бяха яки. Иначе скука и глупости.

    За който се интересува, Кан се появява в епизода Space Seed от старите серии. Ентърпрайз се натъква на античен земен кораб със замразени хора на борда. Оказва се, че това са подобрени хора от евгеничните войни, които са се изстреляли в космоса за да заселят нова планета, след като губят войната на Земята. Превземат Ентърпрайз, но Кърк си връща кораба и ги заточва на необитаема планета. После в Wrath Of Khan, в който Кан е много по-дърт, смотан и с хипараска прическа и дрехи, Кан отмъщава на Кърк за това. SPOILER – В Wrath… Спок поправя захранването на кораба и докато умира от радиацията си говорят с Кърк през стъклената врата. Сцената е същата като в Into The Darkness, но с разменени роли. Спок умира. Сигурно за това стария Спок казва на младия, че му е струвало много да спре Кан.

  29. Слабо продължение във сравнение с първият филм и няма какво да се залъгваме в него нямаше нещо което вече да не сме гледали в други по стари филми от поредицата. Както бяха споменали и други фенове в коментарите си краят бе някак си познат и предсказуем.
    Лично аз останах с противоречиви чувства от една срана харесах актьорската игра на екипажа на Ентърпраиз още от първия филм която тук също бе на ниво, Бенедикт Къмбърбач също бе блестящ като злодеят, нямам и забележки към специалните ефекти но като цяло историята не можа да ме грабне така като в първия филм.