Berberian Sound Studio

Berberian Sound Studio” е филм, който искахме да ви представим преди доста време, но нещо все не успявахме да стигнем до него и накрая просто му мина времето. Сега обаче му престои разпространение в Съединените щати и в тази връзка в интернет се появиха нов трейлър и плакат, та решихме да се възползваме от случая – дето се вика, по-добре късно, отколкото никога. Хубавото в случая е, че филмът го има в интернет и ако ви хареса това, което виждате, няма да ви се наложи да чакате, за да го изгледате.

Berberian Sound Studio” е дело на Питър Стрикланд („Katalin Varga”) и разказва за британски тонрежисьор на име Гилдерой (в ролята Тоби Джоунс), който пристига в Рим за да работи по постпродукцията на „The Equestrian Vortex” – история за магьосничество и убийство в девическо училище. Докато Гилдерой работи по този неочаквано ужасяващ проект, истинският ужас се спотайва в съзнанието му и скоро границата между реалност и филм се размива и не е ясно дали той работи по филм или участва в такъв.

Сравняват филма с произведенията на Линч, Полански и дори Копола (главно заради „Разговорът”), но лично за нас (при положение, че не сме го гледали, разбира се) най-голяма прилика е с Брайън Де Палма – веднага в съзнанието ни изскачат „Blow Out” и „Body Double”, което е основната причина да искаме да ви представим филма – а има и лек привкус на „Суспирия”. Всичко това не е от особено значение, но ако сте почитатели на споменатите творци, смятаме, че бихте искали да му хвърлите едно око.

А сега вижте споменатия по-горе нов трейлър, първата реклама, която така и не ви представихме, началните надписи на „The Equestrian Vortex” – филмът във филма, а накрая и американския постер.

Ето и постера.

Berberian Sound Studio - плакат

Режисьор на „Berberian Sound Studio” е Питър Стрикланд, а в ролите са Тоби Джоунс, Тоня Сотиропулу, Сузана Капеларо, Косимо Фуско, Сузи Кендал, Антонио Манкино, Фатма Мухамед и др.

Филмът е наличен в Англия на Blu-ray и DVD от 12 декември миналата година, а американската му премиера е 7 юни 2013.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Изглежда много интересно. Точно това ми се гледа, филм за филмовата индустрия, но от гледната точка на някой от по-малко експлоатираните длъжности като foley artist-ите. Едно от най-големите очарования на „Blow-out“ за мен е именно това, че става въпрос за filmmaking бизнеса, но персонажа на Траволта е… звукар, а не режисьор, сценарист, продуцент или актьор. Иначе Тоби Джоунс е супер, след „Tinker, tailor, soldier, spy“ започнах да го харесвам още повече. Надявам се „Berberian Sound Studio“ да се окаже добър филм!

  2. И аз се надявам много. Мисля, да го изгледам, тези дни. 🙂
    А Тоби като Хичкок гледа ли го? Много ми е интересно да видя как се е справил, щото Хопкинс беше уникален. 🙂

  3. Не съм още, но със сигурност ще го гледам „The girl“. Да, Хопкинс беше супер, но не може да се сравни с оригинала.

  4. “The Girl” го въртят по HBO от известно време. На мен лично не ми допадна особено, а и Тоби Джоунс не успя да ме убеди, че е пълнокръвен Хичкок … приличаше по-скоро на абсолютен психопат, отколкото на гениален режисьор с всичките си недостатъци.
    Обаче заради Сиена Милър бих го гледал пак 😛