Шортлиста на „Оскар 2013” за грим

Оскари 2013 – победителите

След десетте филма, борещи се за номинации в категорията за специални ефекти, и списъка с всички саундтраци и песни, отговарящи на условията да се борят за „Оскар”, Американската кино академия разпространи и шортлиста със заглавията за категорията „най-добър грим и прически”.

Филмите са следните:
Клетниците
Линкълн
Мъже в черно 3
Снежанка и ловецът
Хичкок
Хобит: Неочаквано пътешествие
Looper: Убиец във времето

Прави впечатление липсата на „Облакът Атлас”. Много хора се оплакаха от ужасния начин, по който изглеждаха част от героите – особено когато бели актьори играят азиатци, но макар че признаваме, че на места изглеждаше леко странно, ние смятаме, че филмът заслужаваше да влезе поне в шортлиста. На финалните надписи, когато показваха кой актьор кои роли е изпълнявал, имаше един-двама, които не бяхме разпознали в съответните им превъплъщения.

Другите са ясни. „Линкълн” и „Хичкок” (знаете, Холивуд обича преобразяването в действителни личности, а в случая постигнатите прилики са невероятни – тук добавяме и „Looper”, на моменти Гордън-Левит бая мязаше на Брус Уилис), малко джуджета в „Хобит: Неочаквано пътешествие” и „Снежанка и ловецът” и къде без седемкратния носител на наградата в категорията Рик Бейкър и „Мъже в черно 3”.

На 5 януари членовете на Академията (занимаващи се само и единствено с грим и прически), ще гледат десетминутни клипове от всеки един филм и ще номинират три от заглавията в списъка. Финалните номинации за 85-те награди „Оскар” ще станат известни на 10 януари, а самата церемония, която тази година ще се води от Сет Макфарлън, ще се проведе на 24 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Не съм сигурен, но ми се струва, че и „Прометей“ заслужаваше да бъде в тази класация. Работата на екипа по визията на Инженерите и по зомбирания герой на Шон Харис, сякаш заслужаваше известно признание 🙂

  2. Аз пък смятам, че „Свети мотори“ също заслужаваше място сред номинираните.