Editotial: Събитието Ratio – светлина в тунела на невежеството

от на 2012-09-14
 

Използвай главата си по предназначение!

Този сайт е медия за кино. Нещо повече: този сайт е независима медия за кино… и като такава, се придържа към определени правила – стараем се изцяло по наше усмотрение да поднасяме новини и материали, да информираме за събития, да дискутираме теми, свързани с любимото ни изкуство, които дискусии варират от „Ебати якия филм!” до далеч по-задълбочени анализи и фактури; освен това се стараем и да сме значително по-грамотни от повечето ни „колеги” (да, редно е да се отбележи пандемията от граматически, правописен и фактологичен грип, която е поразила виртуалното пространство). Още нещо: освен фенове на екранните чудесии, сме фенове и на знанието.

Та, именно защото сме влюбени в тази си наша черта – любознателността, инжектирана със солидна доза критично мислене, решихме да подкрепим един изключително любопитен проект: Ratio! Това не само е първият проект на неправителствената организация „Еволюционен поглед”, но е и първият по рода си хепънинг в историята на суеверната ни и поизостанала родина. Целта на Ratio е да промотира научните принципи посредством осигуряване на достъп до атрактивни лектори, които могат да представят идеите си по разбираем начин пред не-научна аудитория.

При дебюта си този месец Ratio ще даде думата на няколко души, които ще ни образоват по атрактивни теми: проф. Кристофър Френч ще ни въведе в аномалистичната психология, Владимир Божилов ще ни отговори на въпроса „Сами ли сме във Вселената?”, д-р Сара Сантош ще ни разкрие съкровищата на геометрията, а доц. д-р Леандър Литов ще разясни всичко важно около фундаменталната концепция за Хигс бозона. Разбира се, предвиден е и дискусионен панел, в който активно ще може да се включи публиката.

Ratio-нализация му е майката!

Вече сме демонстрирали не един и два пъти презрението си към пословичната човешка глупост (примерно Бог или Армагедон), породена от лековерия и незнание, гарнирани с няколко (фатални за мисълта) щипки делюзия. Така че ще се радваме, ако станете част от каузата на Ratio и се присъедините към нещо, което има потенциала да промени статуквото. Радваме се , че толкова много блогъри също подеха инициативата и се ентусиазираха покрай предстоящата конвенция, като даже ни се иска да споменем някои от тях: Елфа, Silver, Inni4ka, Nostromo, Бошнакова, Silentium, Lammoth, Монологър, Lucifer, Sabina, Begemot, Майк и много други. (Не споменаваме всички, защото сме разсеяни и имаме къса памет, дано ни простят.)

Събитието ще се случи на 29 септември. Младежки театър „Николай Бинев” е мястото. Билетите вече се продават. Ще се видим там!

коментари
 
Отговорете »

 
 • suicidal
  2012-09-17 at 15:05

  Имате ли идея дали ще са качени после презентациите някъде, тъй като няма да съм в София? Мерси предварително.

  Отговор

 • 2012-09-17 at 15:45

  Напълно е възможно да бъдат качени после, да. :)

  Отговор

 • 2012-09-17 at 17:07

  Ми, да, няма само тъпотии да се качват! :)

  Отговор

 • 2012-09-21 at 10:15

  Лекциите се записват и ще бъдат качени колкото можем по-бързо след събитието.

  Отговор

 • Пословично глупав човек
  2012-09-23 at 15:12

  Всичко е наистина прекрасно, но можеше ли да мине без арогантни бележки по отношение на религията?

  Ще кажа само, че тея убедени атеисти, които използват всеки сгоден случай да се подиграят с де що е религия и да набедят всеки сравнително вярващ човек за безмозъчен идиот, който, гОркият, не е успял да види истината за живота, вселената и всичко останало и, задължително, отрича всичко научно, са доста по-жалки от фанатично религиозните хора, които поне имат оправдание за тъпотията си. Та и двете групи са разбрали християнството(него подхващам нарочно) – ама другия път.

  Отговор

 • 2012-09-23 at 15:34

  ^ Пословично глупав човек.

  Отговор

 • Неверник
  2012-09-23 at 16:26

  Бре, пословично глупавий индивиде, как ти приляга името!

  Отговор

 • suicidal
  2012-09-23 at 22:19

  Васи, моля да споделите тук като ги качите. Мерси, предварително.

  Отговор

 • 2012-09-29 at 23:06

  Само да кажа, че който не успя да дойде на RATIO, може най-чистосърдечно да съжалява – беше увлекателно, интригуващо, поучително и забавно :)
  Това не се отнася за домакина – той има уважителна причина! 😀

  Отговор

 • 2012-09-30 at 00:43

  Айде почвайте да пълните youtube канала, че и аз искам да видя какво пропуснах.

  Отговор

 • 2012-09-30 at 11:17

  Получи се великолепно, а в идните дни/седмици ще бъдат обработени и качени всички лекции. :)

  Отговор

 • 2012-09-30 at 23:39

  И аз ги чакам, щото не успях да се занеса! :(

  Отговор

Коментирайте