Предизвикателството на Триер

от на 2012-08-20
 

Gesamt

Големият експериментатор на датското кино Ларс фон Триер за пореден път е подготвил нещо, с което да провокира публиката – ДА СНИМА. Под името “Gesamt” проектът цели да възбуди въображението и таланта на професионални и непрофесионални кинодейци да създадат късометражен филм, като включат един или повече от шест зададени от самия Триер елемента.

Терминът “Gesamtkunstwerk”, въведен от Рихард Вагнер, означава универсално произведение на изкуството – компилация от изобразително изкуство, архитектура, музика, театър, танц и литература. В най-общ план такъв Gesamtkunstwerk представлява киното и именно в това се състои предизвикателството. Ограничения относно изпълнението на филма няма освен в продължителността му – до 5 минути.

Произведенията, която Триер е задал като предизвикателства са картината на Пол Гоген „Where Do We Come From?”, трибуна, построена в Нюрнберг от главния архитект на Третия Райх Алберт Шпеер, соната от композитора Сезар Франк, откъс от пиесата “Бащата” на Аугуст Стриндберг, песен и танцов етюд, изпълнени от Сами Дейвис Младши и финалната глава от „Одисей“ на Джеймс Джойс “Пенелопа”.

Самите произведения не бива да присъстват директно в късометражните филми, но трябва осезаемо да са вдъхновили авторите. Финалният Kunstwerk (между един или четири филма, в зависимост от получените материали) ще бъде компилиран от режисьорката Женл Халунд (Jenle Hallund). Филмът или филмите ще бъдат излъчени на 12 октомври в Kunsthal Charlottenborg. Срокът за изпращане на филми е до 6 септември.

За повече информация – сайтът на Gesamt.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте