Обещаваща, мрачна визия, страст и напрежение, на които си струва да обърнем внимание – това откриваме в трейлъра на един от филмите, които ще бъдат представени в програмата на Торонто между 6 и 16 септември. Режисьор на датско-шведско-чешката продукция „A Royal Affair” е Николай Арсел (автор на оригиналната шведска адаптация на „The Girl with the Dragon Tattoo”), който заедно с Расмус Хейстерберг получи „Сребърна мечка” за сценария на този филм. Представянето му в Берлин през февруари донесе и „Сребърна мечка” на Микел Бое Фьоргаард, който е в ролята на лудия датски крал. Ето как са изглеждат някои събития от средата на 18 век на кино.

Има доста интересни детайли в краткия живот на Каролин Матилде – 15-годишна, британската принцеса е омъжена за крал Кристиян VII Датски, който се отнася доста пренебрежително към съпружеските си задължения. Каролин стресира датското общество с появата си на публични места облечена като мъж, яздеща кон, разхожда се по улиците на Копенхаген – все непривични постъпки за дама от нейния ранг и потекло. Завърнал се от пътешествие в Европа, кралят води със себе си немският доктор Йохан Фридрих Струнзе, който става негов доверен човек и постепенно се сдобива с впечатляващо влияние в двора, а и става любовник на младата кралица. За период от няколко месеца, в които кралят е в много лошо психическо състояние, докторът „де факто” ръководи държавата. В края на краищата кралят се развежда, заболяването му не разрешава да е друго, освен формално владетел (Дания се управлява първо от неговата мащеха, после – от сина му регент), но докато Каролин в изгнание се опитва да извоюва настойничество над малолетния си син-престолонаследник, тя внезапно умира от скарлатина, на 23 години.

Ролите на Каролен Матилде и доктор Струнзе са поверени на Алисия Викандер и Мадс Микелсен, и сме някак си силно убедени, че ще се справят добре с историческата материя. Особено Мадс и неговия суров чар са много подходящи за пресъздаване на епохата. Впечатленията на специалисти и зрители във Великобритания са добри, приема на фестивала в Берлин е повече от радушен, остава да си го пожелаем и у нас на голям екран. При положение, че в Щатите не е обявена премиерна дата, може пък ние веднъж да сме преди тях…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *