Ледена епоха 4: Континентален дрейф / „Ice Age: Continental Drift

Скрат – сега и завинаги?
от на 2012-07-05
 

Ледена епоха 4: Континентален дрейф

Не обичам подобни клишета, но „Ледена епоха 4” е точно това, което можете да очаквате от филм от поредицата. Нито повече, нито по-малко – с всички произтичащи от това плюсове и минуси. Историята този път е следната: нестихващата жажда за жълъди на Скрат става първопричина за разцепването на континентите и в следствие на последвалите катаклизми, Мани, Сид и Диего остават разделени от „стадото”, плаващи на един айсберг. Търсейки начин да се завърнат, те попадат на страховития морски капитан Гът и неговите пирати, който правят задачата им още по-трудна. В същото време, животът на сушата, особено за дъщерята на Мани Прасковка, не е никак розов.

Двата основни проблема на „Ледена епоха 4” са, че чисто идейно той цикли на едно и също място, точно както и предните части – авторите не са могли да измислят нищо по-оригинално от това колко е важно да бъдеш себе си и да имаш семейство (или приятели), които да те обичат – и че има прекалено много нови герои, които отнемат от времето на познатата ни банда, която, нека не се лъжем, винаги е била сърцето и душата и е в основата на успехите на всички серии.

Може би новите герои нямаше да са такъв проблем, ако те бяха нещо… по-така. Капитан Гът е класически пират като за дечурлига, саблезъбът Шира е поукрасен женски вариант на Диего, Прасковка е най-скучният и неоригинален събирателен образ за тийнейджър, който сме гледали напоследък, а за смотания ѝ приятел Луис, който става герой, просто нямам думи. Единственият образ, който почти реабилитира положението, е бабата на Сид – тя е отговорна и за доста голяма част от смешните моменти – само дето е малко очевидна и предвидима като държание.

Скрат

Като плюс за филма мога да изтъкна качеството на картинката. Наскоро попаднах на първия филм и доста се изненадах от ниското ниво на анимацията – а говорим за времето, когато „Pixar” изкарваха шедьоври като „Таласъми ООД” и „Търсенето на Немо”. Гледайки този епизод е очевадно какъв път са изминали аниматорите от „Blue Sky”. Жалко само, че работейки в тази посока са изпуснали историята от очи.

В крайна сметка, това е филм, който няма нужда от някакви специални анализи, каквото и да се каже публиката ще напълни салоните, точно както стана и при предишната част и всички знаем, кой е главният виновник за това – Скрат. Саблезъбата катерица прави едно и също нещо вече десет годни, но на публиката все още не ѝ е омръзнала и въпреки че 90% от сцените с нея сме ги виждали в трейлърите, продължава да се смее на всяка нейна поява. Чудно докога ли ще продължава това.

За финал ще кажа само, че най-малките ще се прехласват, големите ще въртят очи и ще попъшкат от скука тук-там, но в крайна сметка едва ли ще им е толкова трудно да го издържат. Даже, ако предварително са се настроили на детска вълна, може и да се позабавляват.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2012-07-12 at 18:36

  един забавен филм , който се гледа от малки и големи с удоволствие….. и то по-няколко пъти

  Отговор

 • 2012-07-13 at 13:37

  Този конкретно или цялата серия?

  Отговор

 • най големия фен на ледена епоха в света
  2012-07-13 at 18:27

  Ледена Епоха 4 е най якия и готин филм от поредицата Ледена Епоха. Гледах го на премиерата му. Два пъти в един ден. Ако си мислите че ви лъжа за това че го гледах два пъти ще ви го докажа. Но не днес. Утре обещавам че ще напиша още един коментар

  Отговор

 • 2012-07-13 at 18:58

  Ако си го гледал 2 пъти, но напишеш 3 коментара, това какво ще докаже?

  Отговор

 • Бехеровка
  2012-07-14 at 02:03

  В края на всяка дъга има гърне със злато!

  Отговор

 • 2012-07-17 at 15:52

  Още чакаме обещания коментар. :)

  Отговор

 • Димитър Смилянов
  2013-04-23 at 13:39

  Мисля, че няма да го дочакаме :)

  Отговор

 • Димитър Смилянов
  2013-06-16 at 12:21

  Вярно е – качеството на 3D анимацията става все по-добро, но историите продължават да бъдат все същите американски бози.

  Отговор

 • 2013-06-17 at 12:49

  Нищо изненадващо. :)

  Отговор

Коментирайте