Снежанка и ловецът

Все суперлативи – вълнуваща, нова, предизвикателна, неочаквана, ама приказката си е приказка. И, обективно погледнато, е добре екранизирана. Но е толкова далеч от личните ми очаквания, че ме мъчат колебания с кое да започна – с малкото добри неща, или с останалите лоши впечатления…

Честно би било да успокоим родителите, че няма нужда да водят малчуганите на този филм – той е за порасналите лудетини, които нямат нищо против да се порадват на красотата на Чарлийз Терън в ролята на Злата кралица Равена и на сините очи на Крис Хемсуърт като Ловецът (отива му да е пияница и вдовец, ама все ми изглеждаше сякаш му липсва чукът! Тц, нарочно преувеличавам, за да не ме заподозрете в пристрастия към дългокоси австралийци с добро телосложение и секси глас!). Споменавам двамата, защото милата Кристен Стюарт никак не можа да ме привлече с актьорско присъствие – един премрежен поглед и полуотворени устенца в близък план може да са достатъчни за „здрачни п(р)ояви”, ала в други филми може да се постарае повече, както стори това например в „Щуротии в лунапарка”.

Сюжетът оплита тримата главни герои в по-различна от познатата ни конфигурация – Равена е изпълнена със злост към света, целта й е да превзема кралства и да отмъщава на мъжете. След като омагьосва наскоро овдовелия татко на Снежанка, още в първата брачна нощ тя му тегли ножа и отваря вратите на замъка за армията на брат си – верен й до последна капка младост. Малката Снежанка е затворена в една от кулите на замъка. Години по-късно магическото огледало на мащехата, което не отговаря както се полага „Ти, царице, на света първа си по красота!”, ами само я подкокоросва да се храни с чуждата енергия и свежест, разкрива на Равена тайната на вечния живот – трябва да изяде сърцето на Снежанка. Отчаяното пораснало момиче успява да избяга и се изгубва в Тъмната гора, ама там не може да влиза всеки и ето как намират нашето момче, фиркано до козирката и потънало в мъка за своята изгубена любима. Прилъган да открие Снежанка, ловецът успява да й хване следите и се съюзяват срещу гнета на Злата кралица. Има и битки, има и джуджета, има и прекомерно-захаросани моменти – историята не е зле прекроена, оообаче…

Кристен Стюарт

Мъчи ме съмнение, че причината за неприятното ми усещане от филма се крие в неопитността на режисьора Рупърт Сандърс и сценариста Еван Дохърти. И двамата са дебютанти. В това няма нищо лошо, ала супер-продукция от такава класа (както я рекламират) не е добре да куца откъм ритъм на монтажа. Това беше един от моите лични проблеми, докато гледах „Снежанка и ловецът”. Филмът е малко по-дълъг от 2 часа, но имах чувството, че се проточва безкрайно. Как са го постигнали това, при положение, че режисьорът успешно се справя в полето на рекламния бизнес – ето това не разбрах! Използвани са страхотно изработени спец-ефекти, с готини хрумвания, но някои от тях бяха позиционирани толкова самоцелно, че ми стана жал за труда на аниматори и монтажисти. Сред продуцентите на филма са Джо Рот („Алиса в страната на чудесата”) и Сам Мърсър („Шесто чувство”) – защо бе, хора, не върнахте филма за премонтаж?! Сбъркан му е ритъма – и в някои сцени, и в поредността им. „Снежанка и ловецът” можеше да се превърне в много по-интересно предизвикателство със сравнително малко усилия.

Недостатъчна режисьорска намеса личи и в работата на актьорите. Терън е наистина визуално съвършена зла кралица, обаче толкова истерично присъствие обезмисля жестокостта на персонажа й и го направи нелеп, поне в моите очи. Хемсуърт си действа по поставените задачи, но участието му може да се характеризира с „и какво от това?” Като се добави и несполучливият избор на девойка за Снежанка, то какво остава? О, да – джуджетата! Страхотен Иън МакШейн, чаровен Боб Хоскинс (въпреки една-две клиширани реплики, бля!), готин Рей Уинстън, забавни Тоби Джоунс и Еди Марсън – те спасяват доста ситуации. В ролята на порасналата детска любов на Снежанка, който е готов да се жертва за нея, е Сам Клафлин, но няма да е справедливо да коментираме способностите му, защото на него е отредена съвсем поддържаща роля с неуспешни опити за целувки (горкото момче!). Очароваха ме някои от локациите – подозирах Шотландия и/или Ирландия, а се оказва, че местата за снимки са подбирани в Англия, Уелс и малко в Щатите.

Чарлийз Терън

Защо ли… Толкова исках да харесам мрачната нова версия на Снежанка, която имаше добра рекламна стратегия и определено спечели много в сезона на очакванията от съперничеството с конкурентния „снежанков” проект на Тарсем Сингх „Огледалце, огледалце”… И сега съм на път да напиша нещо еретично – склонна съм дори да харесам хаотично-цветната бутафорност на Сингх просто от яд, че „Снежанка и ловецът” не ме изкефи толкова много, колкото очаквах! Но… така е с приказките – създадени са в едни времена, да плашат и приспиват едни деца, а днес в други времена, други пораснали деца се опитват да ги пренаписват за някой и друг долар в повече. Тъжно, но… това са днешните приказки.

P.S. Още от момента, в който се появи Чарлийз в кадър, ме преследва репликата „Русо гладно нема!”… Звучи нелепо, ама какво да направя…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 Comments

  1. „…ама все ми изглеждаше сякаш му липсва чукът.“

    Палавница 🙂 Светле, чудесно ревю,
    и браво на Дринов, че макар и чрез поддържащи автори, успя да захрани блога с цели две рецензии в голямата суша, ашколсун.

    (Макар че, кажи честно, как да кажа браво на човек, който не си е написал домашното за Прометей? :))

  2. (blush, blush)
    Благодаря!
    Ама недей така, Ани – кво домашно сега?! 8)
    Не стига, че си е негов сайта (за да пише каквото и когато реши, както неведнъж е изтъквал!), пък и ний – дето сме му най-близките, както има една дума, кинодуши, да го задяваме за това… немой го подкача 😛
    …току-виж се организирам да гледам „П“ и случааайно ми поръча на мен … (ревюто?) – чакай, какво казах, нещо се обърках – простете!!!

  3. Идеално ревю по темата. Всичко си е казано на място, аз друго не съм и очаквал от филма.
    Поздрави 🙂

  4. За протокола, на мен филма ми хареса. Беше точно каквото очаквах, че дори и малко по-добре. Разбира се има какво да се желае – някои моменти са доста „кръпкови“ и самоцелни, но като цяло, смятам че филма работи. Не знам какво може да се иска от този филм, не е като оригиналната приказка да е нещо свръх дълбоко.

    Струва ми се, че Кралицата изглежда жестока именно заради историчността. В сравнение с други интерпретации на образа, този ми е един от най-добре мотивираните. Не оригинално, но работещо. Много добро отражение на вечно модерните проблеми на жените. И да Крисетн Стюърт позева като недотепана, но тук и отива на образа – Снежанка, извор на живота, Бляк!!!

    Това, което наистина липсва на филма е съспенс, иначе си е пушка. С удоволствие бих си го гледал вкъщи. 🙂 🙂

    @Анита
    Стига с този „Прометей“ бе! 🙂 Освен това вече има тема за да не ме тормозите по другите. 🙂 🙂

    @Svetly
    Ще я видим ние тази работа (за „Прометей“)!

    И БТВ, скоро и на вас ще ви казвам да си „вземете стая“. 🙂 🙂

  5. Чудим се, какво извратено огледало трябва да си, за да предпочетеш това бозаво изплюто нещо от нищото, по фамилия Стюарт, пред южноафриканската блондинка?!

    И какви са тези недоразвити и анти красиви Снежанки?! Първо се пръкна онуй с Веждите, сега това полувампирското недоразумение… как точно изгората на господин Патисън, ще предизвика ревност заради по голямата си убавост?! Нонсенс!

  6. абе, що ли в 5-тата минута се сетих за играта ДИАБЛО?? сам си се чудя. заемките (смекчена дума за плагиатстване не стигат дотам…

  7. защо хората вече не харесват приказки? :/

    Филмът на Сингх ми хареса, колкото и странно да ви звучи. Може и да съм бил в по-приятна компания и това да е повлияло, кой знае 😛 ? Mirror, Mirror ми стана симпатичен и това си е 🙂

    А това горното ми се струва, че за твърде сериозно се взема, участват противни за мен актьори и едва ли ще го гледам.

  8. „Огледалце, огледалце“ определено не е тотална катастрофа, но не е и хубав филм – на мен ми се класира някъде по средата. Със сигурност обаче този е в пъти по-добър.

    А за проблема на Ламот, аз съм се научил да изолирам актьорите, които ме дразнят органически (дори и да са в главните роли) и да се наслаждавам на филма, без предразсъдъци. 🙂

    А Снежанка кога е била хубава? Няква бяла пача, на която и се виждат вените и органите – никакъв живец няма в нея. 🙂

  9. Супер тъпо беше това ни дървар ни ловец хайде лък и/или копие за ловец е нещо нормално, но две брадви?Даже не мога да кажа какви са нито са бойни, нито са метателни тип франкска(двуостра), а и са по-големи от томахавки.Другият път два меча да му бяха дали щеше да е още по атрактивно 😀

  10. Много е забавно, когато ревюиращ започне да обсъжда монтаж и режисура. 😀 😀 😀 Това е едно от местата в ревюто, които ме правят щастлив. Радвам се, че чета ревю на автора, а не гледам негов филм.

    Иначе в интерес на истината не исках да гледам този филм, но приятелката ми настояваше, така, както настоява за всички части на Здрач. Та… за да запазя връзката си и съня си здрави 😀 отидохме и на този, като изключим постоянните оплаквания на публиката, които явно са забравили какво е да вярваш във вълшебства и приказки, същото се отнася и за автора на ревюто, филмът ми хареса. Ползите от него са много – същата вечер правих дълго време секс, след това сънувах бял елен, сънувах, че правя секс с Чарлийз обаче като се наведе към Дедовия се уплаших, че ще го изсуши и ще го направи на акордеон и се събудих.
    Позволявам си да храня авторката за ревюто, но всъщност трябва да кажа, че благодаря за текста, беше ми приятно да го прочета.

  11. Изключително ценно мнение от човек, който ходи на кино с надеждата да го огрее след това, нарича отвеса си „Дедовия“, има склонност към зоофилия и притежава акордеон в гащите. Жалко за приятелката !!!

  12. уху-ха – и аз се радвам на коментарите! И благодаря – признанието за приятно четене някак уравновесява „хранилката“, още повече че Max любезно е влязъл „дълбоко в защита“ 😀 (bow) благодаря!
    И все пак да кажа – отново и не за последен път – че вкусът и отношението към филмите е дълбоко лично и зависи от толкова много фактори… че няма как да се намерят две еднакви мнения на този свят! Наистина! А по повод монтажа само бих добавила, че дългите (повече от 15) години телевизионна работа и заниманията ми с кино (също отдавна!) ми дават преимуществото да знам какво говоря, когато коментирам/ревюирам. Благодаря 🙂

  13. Всички във филма са много добри,с изключение на Снежанка. Играе като ретардирана, индийска артистка.