Снежанка и ловецът / Snow White and the Huntsman

Защо ли, защо ли, нещо в нас ни боли...
от на 2012-06-07
 

Снежанка и ловецът

Все суперлативи – вълнуваща, нова, предизвикателна, неочаквана, ама приказката си е приказка. И, обективно погледнато, е добре екранизирана. Но е толкова далеч от личните ми очаквания, че ме мъчат колебания с кое да започна – с малкото добри неща, или с останалите лоши впечатления…

Честно би било да успокоим родителите, че няма нужда да водят малчуганите на този филм – той е за порасналите лудетини, които нямат нищо против да се порадват на красотата на Чарлийз Терън в ролята на Злата кралица Равена и на сините очи на Крис Хемсуърт като Ловецът (отива му да е пияница и вдовец, ама все ми изглеждаше сякаш му липсва чукът! Тц, нарочно преувеличавам, за да не ме заподозрете в пристрастия към дългокоси австралийци с добро телосложение и секси глас!). Споменавам двамата, защото милата Кристен Стюарт никак не можа да ме привлече с актьорско присъствие – един премрежен поглед и полуотворени устенца в близък план може да са достатъчни за „здрачни п(р)ояви”, ала в други филми може да се постарае повече, както стори това например в „Щуротии в лунапарка”.

Сюжетът оплита тримата главни герои в по-различна от познатата ни конфигурация – Равена е изпълнена със злост към света, целта й е да превзема кралства и да отмъщава на мъжете. След като омагьосва наскоро овдовелия татко на Снежанка, още в първата брачна нощ тя му тегли ножа и отваря вратите на замъка за армията на брат си – верен й до последна капка младост. Малката Снежанка е затворена в една от кулите на замъка. Години по-късно магическото огледало на мащехата, което не отговаря както се полага „Ти, царице, на света първа си по красота!”, ами само я подкокоросва да се храни с чуждата енергия и свежест, разкрива на Равена тайната на вечния живот – трябва да изяде сърцето на Снежанка. Отчаяното пораснало момиче успява да избяга и се изгубва в Тъмната гора, ама там не може да влиза всеки и ето как намират нашето момче, фиркано до козирката и потънало в мъка за своята изгубена любима. Прилъган да открие Снежанка, ловецът успява да й хване следите и се съюзяват срещу гнета на Злата кралица. Има и битки, има и джуджета, има и прекомерно-захаросани моменти – историята не е зле прекроена, оообаче…

Кристен Стюарт

Мъчи ме съмнение, че причината за неприятното ми усещане от филма се крие в неопитността на режисьора Рупърт Сандърс и сценариста Еван Дохърти. И двамата са дебютанти. В това няма нищо лошо, ала супер-продукция от такава класа (както я рекламират) не е добре да куца откъм ритъм на монтажа. Това беше един от моите лични проблеми, докато гледах „Снежанка и ловецът”. Филмът е малко по-дълъг от 2 часа, но имах чувството, че се проточва безкрайно. Как са го постигнали това, при положение, че режисьорът успешно се справя в полето на рекламния бизнес – ето това не разбрах! Използвани са страхотно изработени спец-ефекти, с готини хрумвания, но някои от тях бяха позиционирани толкова самоцелно, че ми стана жал за труда на аниматори и монтажисти. Сред продуцентите на филма са Джо Рот („Алиса в страната на чудесата”) и Сам Мърсър („Шесто чувство”) – защо бе, хора, не върнахте филма за премонтаж?! Сбъркан му е ритъма – и в някои сцени, и в поредността им. „Снежанка и ловецът” можеше да се превърне в много по-интересно предизвикателство със сравнително малко усилия.

Недостатъчна режисьорска намеса личи и в работата на актьорите. Терън е наистина визуално съвършена зла кралица, обаче толкова истерично присъствие обезмисля жестокостта на персонажа й и го направи нелеп, поне в моите очи. Хемсуърт си действа по поставените задачи, но участието му може да се характеризира с „и какво от това?” Като се добави и несполучливият избор на девойка за Снежанка, то какво остава? О, да – джуджетата! Страхотен Иън МакШейн, чаровен Боб Хоскинс (въпреки една-две клиширани реплики, бля!), готин Рей Уинстън, забавни Тоби Джоунс и Еди Марсън – те спасяват доста ситуации. В ролята на порасналата детска любов на Снежанка, който е готов да се жертва за нея, е Сам Клафлин, но няма да е справедливо да коментираме способностите му, защото на него е отредена съвсем поддържаща роля с неуспешни опити за целувки (горкото момче!). Очароваха ме някои от локациите – подозирах Шотландия и/или Ирландия, а се оказва, че местата за снимки са подбирани в Англия, Уелс и малко в Щатите.

Чарлийз Терън

Защо ли… Толкова исках да харесам мрачната нова версия на Снежанка, която имаше добра рекламна стратегия и определено спечели много в сезона на очакванията от съперничеството с конкурентния „снежанков” проект на Тарсем Сингх „Огледалце, огледалце”… И сега съм на път да напиша нещо еретично – склонна съм дори да харесам хаотично-цветната бутафорност на Сингх просто от яд, че „Снежанка и ловецът” не ме изкефи толкова много, колкото очаквах! Но… така е с приказките – създадени са в едни времена, да плашат и приспиват едни деца, а днес в други времена, други пораснали деца се опитват да ги пренаписват за някой и друг долар в повече. Тъжно, но… това са днешните приказки.

P.S. Още от момента, в който се появи Чарлийз в кадър, ме преследва репликата „Русо гладно нема!”… Звучи нелепо, ама какво да направя…

коментари
 
Отговорете »

 
 • Анита
  2012-06-07 at 13:20

  „…ама все ми изглеждаше сякаш му липсва чукът.“

  Палавница :) Светле, чудесно ревю,
  и браво на Дринов, че макар и чрез поддържащи автори, успя да захрани блога с цели две рецензии в голямата суша, ашколсун.

  (Макар че, кажи честно, как да кажа браво на човек, който не си е написал домашното за Прометей? :))

  Отговор

 • 2012-06-07 at 14:00

  (blush, blush)
  Благодаря!
  Ама недей така, Ани – кво домашно сега?! 8)
  Не стига, че си е негов сайта (за да пише каквото и когато реши, както неведнъж е изтъквал!), пък и ний – дето сме му най-близките, както има една дума, кинодуши, да го задяваме за това… немой го подкача 😛
  …току-виж се организирам да гледам „П“ и случааайно ми поръча на мен … (ревюто?) – чакай, какво казах, нещо се обърках – простете!!!

  Отговор

 • 2012-06-07 at 15:43

  Идеално ревю по темата. Всичко си е казано на място, аз друго не съм и очаквал от филма.
  Поздрави :)

  Отговор

 • 2012-06-07 at 19:11

  За протокола, на мен филма ми хареса. Беше точно каквото очаквах, че дори и малко по-добре. Разбира се има какво да се желае – някои моменти са доста „кръпкови“ и самоцелни, но като цяло, смятам че филма работи. Не знам какво може да се иска от този филм, не е като оригиналната приказка да е нещо свръх дълбоко.

  Струва ми се, че Кралицата изглежда жестока именно заради историчността. В сравнение с други интерпретации на образа, този ми е един от най-добре мотивираните. Не оригинално, но работещо. Много добро отражение на вечно модерните проблеми на жените. И да Крисетн Стюърт позева като недотепана, но тук и отива на образа – Снежанка, извор на живота, Бляк!!!

  Това, което наистина липсва на филма е съспенс, иначе си е пушка. С удоволствие бих си го гледал вкъщи. :) :)

  @Анита
  Стига с този „Прометей“ бе! :) Освен това вече има тема за да не ме тормозите по другите. :) :)

  @Svetly
  Ще я видим ние тази работа (за „Прометей“)!

  И БТВ, скоро и на вас ще ви казвам да си „вземете стая“. :) :)

  Отговор

 • jo
  2012-06-08 at 10:57

  Чудим се, какво извратено огледало трябва да си, за да предпочетеш това бозаво изплюто нещо от нищото, по фамилия Стюарт, пред южноафриканската блондинка?!

  И какви са тези недоразвити и анти красиви Снежанки?! Първо се пръкна онуй с Веждите, сега това полувампирското недоразумение… как точно изгората на господин Патисън, ще предизвика ревност заради по голямата си убавост?! Нонсенс!

  Отговор

 • demoversa
  2012-06-09 at 00:56

  абе, що ли в 5-тата минута се сетих за играта ДИАБЛО?? сам си се чудя. заемките (смекчена дума за плагиатстване не стигат дотам…

  Отговор

 • demoversa
  2012-06-09 at 00:57

  ъъъъ, грешка, 50-тата минута, изял съм една нула

  Отговор

 • 2012-06-09 at 16:07

  защо хората вече не харесват приказки? :/

  Филмът на Сингх ми хареса, колкото и странно да ви звучи. Може и да съм бил в по-приятна компания и това да е повлияло, кой знае 😛 ? Mirror, Mirror ми стана симпатичен и това си е :)

  А това горното ми се струва, че за твърде сериозно се взема, участват противни за мен актьори и едва ли ще го гледам.

  Отговор

 • 2012-06-11 at 12:57

  „Огледалце, огледалце“ определено не е тотална катастрофа, но не е и хубав филм – на мен ми се класира някъде по средата. Със сигурност обаче този е в пъти по-добър.

  А за проблема на Ламот, аз съм се научил да изолирам актьорите, които ме дразнят органически (дори и да са в главните роли) и да се наслаждавам на филма, без предразсъдъци. :)

  А Снежанка кога е била хубава? Няква бяла пача, на която и се виждат вените и органите – никакъв живец няма в нея. :)

  Отговор

 • AzUrAL
  2012-06-20 at 01:35

  Любопитно ми е тоя ловец, какво лови в гората с две брадви?

  Отговор

 • 2012-06-25 at 18:21

  Зауяци и дървесина – много са бързи дървата напоследък. :) :)

  Отговор

 • AzUrAL
  2012-06-26 at 20:14

  Супер тъпо беше това ни дървар ни ловец хайде лък и/или копие за ловец е нещо нормално, но две брадви?Даже не мога да кажа какви са нито са бойни, нито са метателни тип франкска(двуостра), а и са по-големи от томахавки.Другият път два меча да му бяха дали щеше да е още по атрактивно 😀

  Отговор

 • emo
  2012-07-01 at 09:05

  Много е забавно, когато ревюиращ започне да обсъжда монтаж и режисура. 😀 😀 😀 Това е едно от местата в ревюто, които ме правят щастлив. Радвам се, че чета ревю на автора, а не гледам негов филм.

  Иначе в интерес на истината не исках да гледам този филм, но приятелката ми настояваше, така, както настоява за всички части на Здрач. Та… за да запазя връзката си и съня си здрави 😀 отидохме и на този, като изключим постоянните оплаквания на публиката, които явно са забравили какво е да вярваш във вълшебства и приказки, същото се отнася и за автора на ревюто, филмът ми хареса. Ползите от него са много – същата вечер правих дълго време секс, след това сънувах бял елен, сънувах, че правя секс с Чарлийз обаче като се наведе към Дедовия се уплаших, че ще го изсуши и ще го направи на акордеон и се събудих.
  Позволявам си да храня авторката за ревюто, но всъщност трябва да кажа, че благодаря за текста, беше ми приятно да го прочета.

  Отговор

 • MadMax
  2012-07-01 at 11:01

  Изключително ценно мнение от човек, който ходи на кино с надеждата да го огрее след това, нарича отвеса си „Дедовия“, има склонност към зоофилия и притежава акордеон в гащите. Жалко за приятелката !!!

  Отговор

 • 2012-07-01 at 22:33

  уху-ха – и аз се радвам на коментарите! И благодаря – признанието за приятно четене някак уравновесява „хранилката“, още повече че Max любезно е влязъл „дълбоко в защита“ 😀 (bow) благодаря!
  И все пак да кажа – отново и не за последен път – че вкусът и отношението към филмите е дълбоко лично и зависи от толкова много фактори… че няма как да се намерят две еднакви мнения на този свят! Наистина! А по повод монтажа само бих добавила, че дългите (повече от 15) години телевизионна работа и заниманията ми с кино (също отдавна!) ми дават преимуществото да знам какво говоря, когато коментирам/ревюирам. Благодаря :)

  Отговор

 • Нати
  2020-06-06 at 18:08

  Всички във филма са много добри,с изключение на Снежанка. Играе като ретардирана, индийска артистка.

  Отговор

Коментирайте