Editorial: За „Прометей” и липсата на ревю

Не си спомням друг филм, за който толкова много хора – и тук, и по телефона, и на живо – да са ме ръчкали да си кажа мнението. Предполагам, че сред тях има любопитни какво бих казал аз като гигантски фен на „Пришълецът” и в същото време като човек, който се занимава с кино и се стреми (доколкото може) да дава някаква обективна оценка, но оставам с впечатление, че има и доста хора, търсещи си някой, който е харесал филма, за да могат да го пооплюят (заедно с филма) подобаващо, а поне на теория, аз съм идеален кандидат за това.

Е, сигурно ще разочаровам и двете категории хора, като кажа, че (поне на този етап) ревю на „Прометей” тук няма да има. Причините за това са, че все още съм гледал филма само веднъж и честно казано не съм способен да кажа еднозначно дали ми харесва или не – страстно завиждам на тези, които го ненавиждат и още повече на тези, които го харесват, защото толкова много ми се искаше да съм сред тях. Имам нужда да го гледам поне още веднъж и имам нужда да мине малко време, за да мога да го оценя според истинските му достойнства, а не повлиян от емоции.

Защото истината е, че в момента не знам какво да кажа. Може би това е наказанието за, както го нарече един приятел и колега, „извънземното вкарване” („хайп” било прекалено слаба дума за моя случай), което си причиних. От друга страна, не смятам, че точно това оказа най-голямо влияние за моментното ми състояние и не съжалявам нито секунда за вниманието, което отделих на филма от първото му обявяване като проект чак до премиерата.

Предполагам, че възниква въпросът защо не дам на някой друг да напише ревю, както е ставало доста пъти до сега. Отговорът е, че хората, на които бих дал да напишат ревю – независимо дали ще го възхваляват или сринат – такива, на които имам истинско доверие и чието мнение ще бъде представено обективно и ще засяга и плюсовете и минусите на филма, както е редно, или не са го гледали още или също като мен предпочитат да осмислят нещата преди да пишат каквото и да е.

Що се отнася до това, че няма ревю, защото трябва да е отрицателно, а по модел на някои родни медии не пускаме нищо в ущърб на филм, който рекламираме, ще кажа само: Ха! Ха! Ха! Този сайт съществува, за да мога да си пиша каквото си поискам (или както е в случая, да реша дали да пиша въобще) без някой да ми нарежда и влияе по никакъв начин и аз това и правя. Всичко останало би означавало да си плюя в лицето. В деня, в който това стане, дърпам шалтера.

И последно, за да няма спекулации, ще кажа, че да, отчасти съм разочарован от филма – заради сценария (но не и това, че не е вързан пряко с „Пришълецът” или че не дава отговори на по-важните въпроси), не добре развитите второстепенни образи, заради това, че очаквах да бъде идейно по-фокусиран и най-вече от липсата на мистерия, от „sensе of wonder” ако щете (което е парадоксално, при положение, че централната идея е предпоставка точно за това). Но въпреки това, както веднъж вече казах, (засега) му давам положителна оценка, защото въпреки недостатъците има доста неща, които харесах адски много – извън очевидното, че визуално филмът изглежда смазващо – и има неща, които с удоволствие бих обсъждал с приятели на по бира, а за мен това е важно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

119 Comments

  1. мдаа, аз ще съм пръв и ще изкажа изключително компетентното си мнение на изтънчен познавач на киното. моят извод от филма е, че преди facehuggers е имало armhuggers, което доказва, че преди оралния секс е имало малко петинг и че очакванията ми за dickhuggers в някое от следващите продължения, съвсем не са неоснователни.

  2. Всичко ми се изясни. В смисъл, стига ми факта, че ти трябва време да го осмислиш. Това ясно ми говори едно – филма не ти е харесал достатъчно. Като прибавя и няколко гнили ревюта на хора, чийто мнения имат влияние върху мен, то аз определено се отказах от идеята да ида да го гледам на кино.
    Между другото Прометей никога не съм го и чакал чак толкова. Виж за Батман филма, там е друго нещо 🙂

  3. На мен пък ми хареса страшно много и силно се надявам да постигне успех който да доведе до продължение на историята,която може да се развие по много интересен начин
    А и се надявам на режисьорска версия за блу рея

  4. Дринов, бъзиках се. 🙂

    Обаче и ти се бъзикаш нещо май. Как за тоя пък плосък филм се иска второ гледане, че да си събереш мислите? Тва да не е филм на Коен бре? 🙂 Кво толкоава ще осмисляте?

    Бтв, никой не иска да те нагъва, заради това, че ще похвалиш филма (ако го направиш както трябва де, не само с точене на лиги по визията) – тъкмо ще разчупиш малко масовия, ама наистина МАСОВИЯ хейт.

    Стига се прикривайте зад обективността – няма обективност, има само яко/кофти написани неща, с които може да се съгласи много/малко народ, като последното е без значение.

  5. Ех………….
    По принцип страшно ми харесва сайта и нещата, който се представят в него по наистина оригинален начин, НО!……..
    След 1 година яко хайлене / както се изрази някой по горе/ и засилване на интереса на хората към филма, който беше страшно голям, какво се случи в действителност. Честно казано такава патаклама, патардия и такъв интерес към филма беше създаден, че може би това беше най очакваното ревю за тази година точно за този филм. Рекламната кампания на филма беше наистина доста добра както в световен мащаб така и в БГ пространството и особено тук в сайта ви, че нямаше на къде повече. Почти всеки божи ден то не бяха новини, спотове, снимки, зад кулиси, видео погледи, плакати, трейлъри, тийзъри, Вайрал видеа, как главната героиня огладняла, как Ридли Скот пръднал в тоалетната докато ходел по нужда, как Фасбендър си смазвал с масло протезите, как Гай Пиърс кихнал или Терон се прозинала….. и т.н. и т.н и т.н………………
    В този си случай Дринов и Операционната / не обвинявам никой, просто се опитвам да бъда обективен!/ просто бяха абсолютно задължени да пуснат обширно /повече от обширно/ ревю, по този начин задоволявайки широкия обществен интерес, къде създаден от Операционната по изкуствен, къде по естествен начин.

    Това нещо наречено Editorial: За „Прометей” и липсата на ревю…

    не оправдава нещата по никой начин. Даже напротив настрои потребителите на сайта, хората занимаващи се с кино, хората обичащи и интересуващи се от кино и света на киното към още по голям хейт……Това просто се нарича измъкване от ситуацията, което прави нещата още по зле. Защото ще настрои тези хора, тези потребители към така да се каже още по голям хейт. И то сега ще стане наистина масивен. Проблема ви е че този хейт няма да бъде само към филма а ще се обърне и към вас, защото по този начин се оказахте в небрано лозе и просто адски смазващо се изложихте. И хората го виждат. Да, не съм тръгнал да съдя никого. Изборът е ваш, не мой. Но просто този път направихте ОГРОМНА ГРЕШКА! в две части. Първа част настройвания и очаквания към филма, които придобиха невероятно големи размери. И през ум не ви мина да помислите какво ще правите, ако филма се окаже някаква тъпня. Да Ридли Скот е велик и това също ви беше грешка, защото просто очаквахте от такъв ранк режисьор да няма излагане. Но явно възрастта му си оказва влиянието. Мозъчните му синапси не могат да обработват информацията толкова бързо както преди тридесет години, нито по такъв оригинален начин както тогава. Та в крайна сметка направихте в тази част голяма грешка като настроихте хората по такъв изкуствен начин…
    Втората част на гигантската ви грешка беше последващото гледане на филма и ответната реакция от видяното. Тази ви е по голямата грешка, защото сега какво имаме?
    Имаме / май / някакъв смотан филм. Дринов мълчи като риба, мълчи като затиснат. Цялата операционна мълчи като затисната и това довежда до още по голяма негативизъм и хейт срещу самите вас, защото просто каквото и да ми дрънкате, каквито и да е врели-некипели, вие просто бяхте задължени да пуснете ревюто. Просто трябваше да откликнете и да отговорите на очакванията. никой нямаше да ви се съди, както сега. А беше толкова лесно. Просто трябваше да пуснете ревю…. Нищи повече… просто ревю…. каквото и да е, че дори и лошо. Обективно ревю, нищо повече. Аз поне това исках, защото исках наистина да разбера мнението за филма ви. Все пак досега не сте ме подвеждали. Но май ви е страх. На вас пука ли ви? На мен не. Мисля, че никой нямаше да ви се разсърди, че дори и да ви се разсърди щеше да е по малко отколкото сега. Пък все си мисля, че можеше и щяхте да го преглътнете по лесно:)
    Един съвет от мен. Аз съм непрофесионалист на тема киноизкуство, все пак съм инженер. Но правете като мен както аз правя. Винаги подхождам към един филм ниско с ниски очаквания. И когато гледам филм… ако е тъп, тъп е и майната му. Има и други филми. Но ако е хубав… то изненадата е още по приятна и филма си струва още повече, защото по този начин оставам още по приятно изненадан.

    И така. В крайна сметка още не съм гледал филма. Пуснаха го с отвратително компот качество с руско аудио.. Попрегледах го снощи така набързо тук-там кадър за видя като цяло как е построен филма. Ще го гледам с интерес, но ще изчакам хубаво качество.
    А Дринов ми викаш, че за тоя филм било по добре да ида чак до София за да го гледам на 3Д. За какво? За да се спукам от яд после, че съм дал 100 лева за нафта ли? Не благодаря. Предпочитам и ще си зяпам филмите на компа. Без пари……
    Все пак в крайна сметка се надявам филма да е хубав и след като го гледам ще споделя мнението си задължително.
    И в най последна крайна сметка ми се струва, че като цяло…..

    PROMETHEUS HAS CRASHED…………
    RIP………………..

  6. Хареса ми 🙂 Не гледах нищо рекламно освен първия teaser. Гледах филма на чисто. Също като при „Avatar“ и той също ми хареса. Докато „Avatar“ заложи на стриктна драматургия като по учебник (раждането на героя с неговите действия и т.н.), „Прометей“ има атмосфера, хаос и много идейни пластове от които всеки да си избере – това разбира се може да е лошо или добро, зависи от зрителя.

    Може да има няколко откровено тъпи момента, нищо фатално. Но да се каже, че няма смисъл или дълбоки идеи – това просто не е вярно. Има много, много силни образи и идеи. Осъзнаването, че сме настроени за провал но все пак продължаваме напред е еквивалентно на откриване на човешката душа, точно като „Лорънс арабски“ и неговата реплика „Нищо не е писано“.

    Заигравката с аниме/gore/exploitation/Шиня Цукамото/body horror беше много дръзка и не се вижда всеки ден на голям екран.

    А да се критикува защото не оправдал очакванията/маркетинга/интервютата е странно и не го разбирам. Най-важното е, че провокира невероятни дискусии. И то още преди да са дошли религиозните фанатици в темата 🙂

    П.П. По отношение на цялостна свързаност между идеи, действие, герои, история, философия, хуманизъм, музика, камера, божествена гледна точка и всичко останало, „Мисия до Марс“ е по-добър, разбира се – неслучайно една нишка (въже) играе основна роля в най-напрегнатия му до скъсване момент.

  7. @heinrich

    Не се излагай,бе човек 🙂 Живеем в свободна страна и всеки има право да пише (или не) каквото си поиска, особено ако сайта си е негов. Дринов много точно и ясно е написал защо на този етап ревю няма да има, и да постнеш такъв коментар отдолу е нелепо. Без лоши чувства 🙂

  8. @heinrich

    Аз дори не разбрах какво се опитваш да кажеш – въпреки, че си загубих времето да чета написаното от теб до момента в който „като инженер“ започваш да ни съветваш как да гледаме кино …. Като инженер – помисли следващия път как да пишеш по-кратко и ясно – за да има по-голямо единство между форма и съдържание…

    Иначе Дринов го разбрах от пръв прочит и единственото, което ми хрумна е бързо да намери друг филм който да го изпълни и всичко ще е наред …От тазгодишния Кан се сещам поне за три, които ще свършат работа ….

    Този едиториал ми е пре-достатъчен as far as the movie is concerned … Иначе той (едиториалът) може да е и интересен повод да се запита човек – какво е киното в живота ни …и какво прави когато го прави ? Съответно какво не прави …когато не го прави …

  9. Не си криви душата, Дринов. Кажи си го – филмът е тъп. Не е посредствен, а направо тъп и не защото не е в стила на Alien. Целият филм е един голям facepalm. Всички сюжетни нишки се завързваха от въздуха, движеха се от простотии и свършваха в нищото. Поддържащите герои не бяха дори плоски, защото за да си плосък трябва да имаш поне две измерения. Малоумни обрати, вмъкнати безсмислени и нелепи сцени, тъпи реплики… Всичко хубаво във филма идва от бюджета и холивудския професионализъм, но това се подразбира и не е плюс.

  10. Филмът не е тъп.
    Филмът не е второто пришествие, нито дори първото, но си е съвсем приличен и определено провокира дискусиите „след прожекцията“, за които говориха някои хора по-горе.
    Сега, ако сте се вързали на нечовешкия хайп на Дринов, друга работа 🙂
    Аз не съм очаквала да ме остави „стресната, трогната и очарована“ и затова ми е ОК. Но също считам, че рецензия в блога требе да има!!!

  11. Сега, започвам с уговорката, че не прочетох нито едно от мненията тук нарочно, за да мога максимално добре да се фокусирам с моя отзив след вчерашната прожекция и да дам мнението си не като uber-фен на Пришълеца (какъвто не съм и никога не съм бил, даже съм така да се каже умерен лаик по темата), а като фен на фантастиките изобщо и по-специално „старите, от едно време“ такива. В кратце – филма ми допадна много!
    Като цяло историята, въпреки не особената си оригиналност, си има своите достойнства и малки „гъдели“ за всеки, който поне е гледал веднъж някой от Пришълците и заедно с това е представена по достатъчно завладяващ начин, за ми грабне вниманието за целите 2 часа в киносалона, а това аз оценявам най-много в един филм, другото вече е на заден план. Все пак целта на всеки филм е да разкаже една или няколко истории и ако се провали точно в този аспект, всички други са безмислени. По-нататък: стила на филма е страхотен, хареса ми целия изглед в стил Гигър ( или Гайгър, не съм сигурен…) и първите Пришълци – и в дизайна на пещерите, и в самия „Прометей“ и скафандрите, и разбира се култовите горелки и прочее. Откъм операторска работа нямам забележки – страхотно освежаващо е да видиш класически „стационарни“ места на камерите и плавни, грациозни движения като едно време, защото направо ми се повръща всеки път когато видя поредната неориентирана, подскачаща, тръскаща, трудно фокусираща, въртяща се камера на модерните екшъни, които се опитват да бъдат „риалитита“… Еми мама ви де*а, аз искам филм да гледам, ако искам въртележки ще си пусна моята камера, ще я ритна мъжката и после ще гледам кво е станало съвсем безплатно.
    Anyway, относно героите – там е малко по-спорно, определено са недоразвити и можеше да се поработи над тях. И колкото и да са талантливи и Фасбендър, и Терон, и Пиърс, че и доста противната ми по принцип Нуми Рапас (нищо лично, просто ми е антипатична…), нещо куцаше.
    От своя страна звука беше добре, особено музиката, макар и да лъхаше малко ала Inception с тея бумтящи единични акорди, беше доста епична и добре се връзваше.
    Иначе имаше дупки и недостатъци в сюжета, не мога да си крива душата, но като че ли мога да ги преглътна и може би точно факта, че не съм толкова голям „феншълец“ ми помага да не ги приемам толкова навътре и вместо да се наслаждавам на положителните неща във филма, да го плюя, че не бил „такъв и такъв“…
    3D-то няма да го коментирам, първо защото отдавна не ми прави впечатление и това въобще не ми е критерии да отида да гледам някой филм и второ, защото не го гледах на IMAX, а на най-обикновено Dolby Digital в местната Арена. Въпреки това има доста приятни моменти, но нищо невиждано, за съжаление.
    В крайна сметка за мен това беше един доста приятен филм за мен, може би защото не бях толков овърхайпнат, което понякога не е чак толкова здравословно състояние.
    8,5/10 от мен 🙂

  12. П.С. Ако като цяло има втора част, след всички не особено здравословни хейтове (основателни и не особено такива) и тя е на нивото на първата, с удоволствие бих отишък да я гледам!

  13. @heinrich

    you were so wrong … totally wrong

    Тъпо е да обвиняваш сайта и Дринов персонално за провалените си очаквания, поради факта че са си вършели работата и са ни държали информирани. Всички сме фенове тук и дали се занимаваме професионално с кино или не, страстта си е една и съща.

  14. отишъл* де
    (Айде сложете една опция за редакция на тея коментари, де 🙁 )

  15. heinrich: ‘Не благодаря. Предпочитам и ще си зяпам филмите на компа. Без пари……’

    А какво ще кажеш да бачкаш за без пари? Заради такива авантаджии като теб умряха видеотеките и хубавите времена в които филмите излизаха навреме и истинските киномани можеха да си купят любимото заглавие в няколко български издания без да се налага да ги поръчват по интернет. Каквото и да говориш и да претендираш, ти не се истински киноман, особено след това което каза отгоре. Хората тук са прави да те критикуват. Истинския киноман подкрепя киното и е готов да даде пари за да притежава даден филм. Ти си чист авантаджия, който на всичкото отгоре обича и доста да плюе по филмите. Виждал съм ти коментарите тук и те ясно показват какъв човек си.

    Тези като теб все реват че нямат кина и за да не дават пари за пътуване до големия град свалят скапани копия на нови филми от пиратски сайтове. Айде на бас, че дори да живееш в Пловдив или София пак ще сваляш яко от интернет и няма да даваш пари за кино. За съжаление, авантата е заложена яко в ДНК-то на много българи. Което е много жалко. И тия оправдания че нямало пари вече не минават. Уж никой няма пари, а всички заведения във всички градове се пръскат по шевовете и всеки е с чисто нов и скъп телефон.

    И не, не ги казвам тези неща за киното защото съм прегладнял актьор или режисьор, който ще ти рови в хладилника като Блатечки. Аз съм просто фен на киното който не смята, че филмите падат от небето и са винаги безплатни. Да признавам, и аз съм свалял преди, но тези случаи ги броя на пръстите на едната си ръка. Сега си правя сметка и умея да заделям пари от заплатата за ходене на кино, поне веднъж в месеца, и закупуване на филми на ДВД от Амазон.

    ‘Закупуване’. Това е ключовата дума.

  16. ^Шефът на „Александра Видео“.

    PS Heinrich, слез от интернета, полетът е незаконен, LOL.

  17. @X them Files

    Май си объркал форума. Тук няма да намериш съмишленици !!!

  18. @X them Files
    … LOL… WTF …. ама ти сериозно ли?!? Кажи ми, че поне са ти платили за тоя коментар!!

  19. @X them Files, и аз вярвам, че интелектуален труд има, не е нужно всички да носим тухли или въртим геврека, ма ти май и ден стаж нямаш в тая категория.

    Видеотеките у БГ починаха главно заради монопола, който наложи „Александра“ в периода 94/00 г. Смачкаха, унищожиха и ограбиха независимите видеотеки със „система за подялба на приходите“ – 50/50 + задължителен праг на печалба.

    След това обсебиха и графата „киноразпространение и показ“, в която нищо не се случва без знанието/разрешението на „Александра Холдинг“ и дъщерните й фирми.

    През 85-та в БГ е имало 210 киноекрана.
    През 95-та – 160 к.
    През 05-та – 97 к.

    И мен много ме дразнят шибаните пирати от малките градове. Те ток нямат, па ми напинят за достъп до кино. Но има светлина в тунела. Обещавам ти, тая вечер няма да тегля от Замунда. Баннаха ме паразитите, а не ми се бъзика по рутера.

  20. Абе и на мен ми липсват видеотеките(имаха някакъв специален чар, де да знам), пък и наистина донякъде те подкрепям, ама все пак като е безплатно и безпроблемно, що не си изтеглиш филма, таман няма да даваш 10 лева, които не са малко пари.
    Иначе за филма ще пиша на Ревюто. Дринов прекали с хайпа и дори да е добър филма, ако си се настроил за нещо уникално ще останеш разочарован.Дано да му е за урок.

  21. UZUMAKI: Шефът на “Александра Видео”.

    Шшшш, недей да казваш на никого. Да си остане между теб и мен.

    MadMax, това не е форум, а блог чиито създател е позволил на всеки да си споделя мнението. Това че тук няма да намеря съмишленици, не че изобщо съм ги търсил, не означава че нямам право да кажа каквото мисля.

    Z, това „LOL… WTF …. “ звучи много детинско и несериозно. Който иска да говори така да се качва на самолета за Щатите. И да, платиха ми месечния интернет за да кажа всичко това. Исках повече, но не искаха да поддадат. За следващия ми коментар ще се постарая да изкопча повече.

  22. Makedonski, разбирам какво казваш, но аз лично не деля видеотеките. Да, Александра потопи малките, което е жалко, но що се отнасяше до намиране на филми в специални издания и точен график на датите на които ще излизат филмите, от Александра, за разлика от Айпи и Тандем, си вършеха стабилно работата.

    Същото важеше и за Съни и Прооптики, които също доставяха много издания на нови и стари филми. Да, наемите можеха да бъдат малко по-евтини, но за сметка на това предлагаха страхотни спец-издания на филмите с Грета Гарбо и Брандо например, които не бяха ненормално скъпи. Ето това време ми липсва.

    Лично аз притежавам много подобни специални издания и доколкото знам вече ги няма почти никъде в България.

    Д. Дринов знае за какви издания говоря. Той пишеше често за тях в Екран.

  23. Браво за анти-ревюто! Не съм го гледал още, но – О! колко искам да го гледам! Минаха 28 години откакто гледах първият си филм на видео – Пришълецът (вторият беше веднага след това – Добрият Лошият и Злият) и 24 откакто гледах Пришълците в смазващото за оново вреве кино Скарпа във Варшава. Е, мина много време, но качествените фантастики оттогава се броят на пръсти (и не, Аватар не е една от тях). Колко искам този филм да се нареди сред тях. Но ако не успее – дайте да се държим, защото, Джанго скоро ще свали веригите!

  24. Македонски, разбирам, че искате да затапите човека, ама много силно бъркаш в цифрите, които си посочил.

    В началото на 80-те години у нас има не 210, както си написал, а 3453 киноекрана. ТОЧНО ТАКА, 3543.
    Когато през 90-те започва приватизацията и реституцията, действащи са 511.
    Ох.
    Даже днес си говорихме със Светли по улицата какво, аджеба, е станало с тия 3000 киномашини.
    За видеотеките – там горе-долу сте уцелили името на човека, който е виновен.

    Мен не ме дразнят никак пиратите – особено тия, които нямат алтернатива.
    Но предвид, че живея в град, в който има достатъчно кина – не тегля. Нямам нужда.
    Само не виждам защо трябваше да се мърси тема, която е по друга тема?

  25. @X them Files
    Не знам колко тъп трябва да си, за да не схванеш значението на думата „форум“ което съм използвал … а именно „поле за изява“ … подозирам (всъщност сигурен съм), че думата „поле“ ти е доста добре позната. За да ме разбереш още по-добре мога да перифразирам горния си коментар (сещаш се, оня със съмишлениците) по следния начин: Дон Кихот като теб, няма да намери своя Санчо Панса ТУК. За да изпреваря обяснението ти, че не се казваш Дон Кихот и не търсиш Санчо Панса, ще допълня, че грам не ме интересува че се казваш Стамат примерно … това което използвах се нарича метафора !!!
    Сега бих искал да взема отношение по нефелния ти изблик по-горе. Хората, които ме познават знаят, че давам луди пари (според моите възможности) за хобито си. Ходя редовно на кино, купувам си оригинални дискове (DVD преди, Blu Ray сега) … списъкът е дълъг и затова няма да продължавам за да не досадя и на нормалните посетители на Операционата. Отново хората, които ме познават могат да потвърдят и че свалям като ЛУД торенти … с надеждата че съм предизвикал гърч у теб, ще го повторя: свалям като ЛУД торенти.
    Искам да те попитам нещо: В държава в която АЗ плащам парното на съседа, в която АЗ плащам тока и водата на мангала, в която АЗ плащам заплатата на Токмакчиев да се прави на цървул по държавната телевизия … държава в която АЗ плащам бензина на кабриото на Борко Чучков чрез държавните субсидии за всеки негов кошмар, който реши да филмира, държава в която АЗ плащам ДДС-то на Ковачки и още един куп примерни …. та в ТАЗИ държава някой си СТАМАТ или както там се казваш, ми казваш да закупувам нещо си, което ще пълни поредната гуша на някой тарикат и с което мога да се сдобия free, само защото така било редно. Идеализмът отдавна отстъпи място на прагматизма в тази държава …. поне от 22 години вече. Реалността вече е съвсем друга, видеотеките са отминала епоха и бъдещето е в интернет споделянето … доста творци го разбраха вече и се нагаждат към ситуацията.
    За твоя информация … притежател съм на колекция от около стотина оригинални DVD-та. В крайна сметка, когато има качество има и интерес за ценителя.
    А твоята ключова дума „закупуване“ може да се опиташ да я използваш в някоя ромска махала. Сигурен съм, че ще те изслушат с интерес.

  26. MadMax, очевидно си доста гневен човек, който не може да комуникира правилно и без да се прави на голяма работа. Разбира се, такъв си само пред компютъра.

    Прочетох всичко което каза, но ще го игнорирам абсолютно, защото предпочитам да гледам как гори хартия отколкото да водя какъвто и да е разговор с човек като теб. Просто виждам накъде вървят нещата и вече не съм дете за да си губя времето в подобни спорове.

    Каквото и да обясняваш, каквито и ‘метафори’ да ми използваш, колкото и да ми се правиш на голям разбирач като всеки друг българин-многознайко, аз още си държа на казаното от мен и се радвам, че имаше хора тук които ме разбраха и отговориха по нормален начин, а не с гневни изблици и опити за затапвания като теб.

    Хайде чао и не очаквай да отговарям на следващия ти коментар. Можеш да се хвалиш сега, че успешно отблъскваш какъвто и да е човешки разговор с опитите си за оригинилност и големи знания. Браво!

  27. @Анита

    Абе вие хубаво сте си говорили за тия 3000 киномашини, но трябва да ви поправя – навсякъде са били по две – така че къде ли са тези 6000? До какъв извод стигнахте, че ми е интересно?
    Между другото, миналия месец влязох в кинокабината на едно читалище и там киномашините липсваха – помещението се ползваше за друго…

    Едно време, освен официалните салони имаше и много други – по училища, учреждения и прочее. В казармата даже си имахме едно помещение за прожектиране и всяка седмица получавахме по пощата по един филм. Друг е въпроса, че в повечето случаи сам си прожектирах филмите поради липса на интерес за останалите. 😉

  28. @ Стамат
    Благодаря за разбирането и особено за добрината ти да ме отървеш от себе си. И за да не излезна груб и нелюбезен, ще допълня, че хладилникът ми винаги ще е отворен за теб. Денонощно.

  29. @Анита, цифрите винаги са били спорно нещо /особено що се отнася до сантиметри/, но когато поправяш с толкова драстична разлика, наистина е добре да посочиш източник. Дотогава просто няма как да приема думите ти на юнашко доверие. Не се чувствай длъжна, защото все пак и аз не съм посочил. 🙂

    Иначе Държавно предприятие „Българско кино“ се разгражда 91-ва, включително и „Кинефикация“ / софийското киноуправление/, отговаряло за 22 киносалона в столицата. Така 500 кина пак ми идват…но може би тук се броят и читалищата, онези киносалончета само за документални кино, пътуващите и т.н А името Стефан Минчев никъде не го бях споменавал. 😉

    @X them Files, ще ми се и аз да кажа, че те разбирам, но вместо сегашните кръв и сополи, щяхме да го избием на сълзи и сополи. Защото личните ти хубави емоции свързани с „А“ не оправдават насилието им. Виж, ако бяха продължили политиката си да представят колекционерски/екзотични ленти…ок. 1 седмица в годината да пуснат 1 зала в „Арена“ за баш киноманите. Да видим „Das Leben der Anderen/Животът на другите“, The Raid и т.н, и т.н.. Звучи наивно, нали? Схвана. 😉

    Винаги съм твърдял, че това е форум. Щот формираме обществено мнение. Ето, накрая Дринов излезна виновен, че „Прометей“ е слабичък. :):):)

  30. @Makedonski…
    Точно от читалищата идват тези бройки. Във всяко читалище имаше 1-2 прожекции на ден и филмите циркулираха с години межу тях. Може да не са истински кина, но след като на редовни начала имаше прожекции, тогава какво са – влизат в статистиката. Във всяко село (или почти) също читалищата правеха по 1-2 прожекции на седмица или повече, в зависимост от интереса към филма.

    По-скоро ще е по-интересна една статистика за броя на зрителите през годините, но дали някой се е занимавал да прави… 😉

  31. хаха, тук гледам вече има няколко ревюта на филма :)))

    хитро, Дринов, хитро 🙂

    трябва да пускаш такива теми по-често, може и да са озаглавени като „Напишете собствено ревю в коментарите“. Е, ако бях аз щях да добавя „…претенциозни задници такива!“, но ти си по-дипломатичен от мен 😀

    Аз още не съм го гледал, но това щото се охарчих и останах без пари. Трябва да обера няколко пенсионерки. Някой ще ме запознае ли с баба си 😛 ?

  32. първо-HANDS OF DRINOV!
    второ – Хайнрих се поядосал и си е написал защо, не му скачайте – просто така се чувства!

    Мдаа, седмото изкуство – докато едни заспиват, други реват или се смеят в истерия.

    Дринов може би иска малко време за да се отърси от желанието си филма да е събитието на…времевия отрязък… и от нечии недоволства (хайпвания и хейтвания (баси тъпите думи)) за да е максимално коректен – както винаги!

    И как по дяволите повечето теми с над 10 коментара по естествен път клонят към пиратството и подръпването?

    …и къде е Стамат – строших се да го търся!

    А да – още не съм гледал Прометея, мисля, че ще ми хареса!

  33. Истински защитник – крайно време беше и ти да се обадиш!
    Хайде – кога – и аз не съм още 8)
    Ама видя ли, като ти се скарах, че не коментираш – и започна отново 😛

  34. Аз не искам да си откривам гъза, повече отколкото съм го направил, но според мен пропуснахте най-важното от това, което X them Files каза. И аз съм съгласен с него на 100%. Никой, който гледа на компа гнусни, снимани в кино пиратки и не дава един лев за да гледа любимите си филми по нормален начин, не заслужава да нарича себе си фен!

    Относно ревюто, казал съм по-горе каква е ситуацията, ама няма кой да прочете, зорът е да се приказват някакви неща.

    @SnaL
    Благодаря, че поне някой ме разбра! Каква „изненада“, че това си ти. 🙂

    П.П. На сайта на статистическия институт има данни за кината и филмите през последните няколко години. Със сигурност ако се потърси малко ще изскочат и за по-назад във времето.

  35. @Дринов,
    не излизат. В Интернет България отпреди 2000 година не съществува, не се майтапя 🙂 И по други теми от живота е тествано многократно. Имахме един познат, който работеше в archives.org в Сан Франциско, и в техните архивирани страници сме търсили, смешно е съдържанието за България. И Гугъл съответно е от след 2000-ата и не индексира по-старо съдържание.

    Данните, които съм цитирала по-горе мисля, че са от стария сайт на Титра, покрай енциклопедията „Българско кино“ на Александър Янакиев.
    Но този домейн вече от доста време не съществува. Взех ги от моя статия отпреди 10-ина години, писана покрай приватизацията, имам спомен, че съм бях почерпила оттам.
    Най-ранните данни, които могат да се намерят сега в нета, са след 1995, в един доклад, но ми изглеждат непълни. НСИ има данни до 2006 назад, което е смехория просто.

    @Тихомир (Тито),
    верно бе, че са по две на салон, голям съм заплес. Значи гледай сега, със Светлето до никакъв извод не стигнахме. Нейната версия беше, че на много места все още си седят и ръждясват.
    Аз обаче съм по-склонна към това, което и ти каза – че са изчезнали. Ама къде? Предадени за старо желязо ли, какво? Егати.
    Те почти не бяха останали кина 1999 г., когато минаха към Министерство на промишлеността и почна сделката в АП. Повечето по провинцията са реституирани и раздържавени на парче още предното десетилетие. За читалищата пък такава тъмна Индия е, направо не се наемам да кажа каквото и да било, защото ще излезе грешно. Така че огромният процент са изчезнали още тогава.
    Обаче едно е сигурно, много са били. Имало е киноекран и киномашина и в затвори, и в казарми, и къде ли не. Сигурно заради онзи лаф на Ленин „От всички изкуства за нас днес най-важно е киното“. 🙂
    (Тоя лаф е тотално изваден от контекста между другото, друг път ще ви го кажа целия. Ама то пък на Дринов аудиторията са повече хора, родени след www технологията, та не знам дали има смисъл :))

  36. Дринов, е чак пък гнусни, скапани пиратки, снимани кино… Тука в Девня си ги чакаме понеее на BrRip хаха 🙂
    Дано шегата е уместна, но и в Девня нямаме кино. Поне Варна ми е близко и когато нещо ме вълнува ходя и го гледам. Разбирам обаче и хора, които в близост до техните градове нямат кино. Нелепо е да тръгнеш да блъскаш сума и път, нали разбирате – загуба на време, пари, трошиш кола и накрая филма ако е тъп…
    Иначе какво скочиха някои, че не си писал ревю не ми е ясно. Абе ако искаш ще пишеш, тъй ти е кеф, тъй правиш. Всичко е ясно 😉

  37. @Анита
    Това просто са достъпните данни. Може би отнякъде може да се докопаме до архива. Ако отидем лично?

    @MCFOXXX
    Не говоря за BRip (дори не и за DVDRip), а за тези с клатещата се камера или с липсващите цветове, които наистина не мога да нарека по друг начин, освен помия!
    И ми кажи, няма ли да отидеш да гледаш „Трансформър 4“ на кино? Ще отидеш разбира се, щото си истински фен. Много важно ако се окаже тъп. Ами ако е велик? Това е тъпа логика. Знам, че ти не я споделяш, просто си говорим. Аз щях да ходя в чужбина ако „Прометей“ не беше дошъл. 🙂 И нямаше да съжалявам, дори и най-голямата тъпня на Земята да се беше оказал. 🙂

    А за ревюто, то вече е смешна работата. 🙂

  38. Да, напълно съм съгласен с теб, Дринов. Аз до новия Трансформърс не знам как ще доживея, ти ми говориш дали ще ида на кино. Не 100 %, а 100 пъти по 100 съм там. И не само, все едно да не ида на The Dark Knight Rises. Малко ще е тъпо, при положение, че първите два филма съм ги гледал по над 10 пъти (не се смей, истина е) 😉
    За риповете мисля знаеш, че се пошегувах. Тея кам рипове могат да ти създадат погрешно впечатление за всеки филм. Никой разумен човек не би трябвало да припарва до тях 🙂

  39. Lindelofecation

    [lindelofi’keiʃn]

    noun

    1. Термин използван за обозначаване на действие, при което бездарен сценарист след дефекация(творческият акт на съответния сценарист), използва употребената за почистване на ануса тоалетна хартия за работен вариант на сценариите, които в последствие биват пренасяни на електронен носител с цел представителност на финалната версия на сценария.
    Дефекацията (творческият акт) на бездарния сценарист може да бъде и неконтролируема (разговорно: насиране)*, като загубата на контрол може да бъде причинена от физическо увреждане, мозъчна травма, или в най-тежки случаи директна връзка на мозъка на сценариста с дебелото му черво, а крайният продукт върху тоалетната хартия се характеризира с уникалност във воднисто-кафеникавия спектър. В този случай сценариите в следствие на линделофекацията се отличават с множество сюжетни линии, които не водят към нищо или липса на сюжетна линия, което като краен ефект върху зрителя е еднозначно. Персонажите, техните действия и диалога между тях се характеризират с пълна липса на дълбочина, едноизмерност и невъзможност да се ориентират в безсюжетната вакуум-среда, която населяват. **

    * виж сценария на филма Прометей (Prometheus) със сценарист Деймън Линделоф (Damon Lindelof)
    **препратка към сериала Изгубени (Lost) със сценарист Деймън Линделоф (Damon Lindelof)

  40. Онзи ден в Mall Of Sofia видях дъска на която всеки можеше да напише какво иска да постигне преди да умре. Изглежда не съм единственият на когото „Прометей“ е дал интелектуален заряд за екзистенциални размисли, защото сред пожеланията за богатство, кариера на фото модел и бавна и мъчителна смърт за някой си Антон Куртев, имаше и това:

    (SPOILER)

    http://i.imgur.com/vmU19.jpg

  41. @Анита

    Със сигурност има някъде останали киномашини, но демонтирани и по мазета. Аз последно гледах кино в читалище някъде след 2000-та година и това беше „Гладиатор“. Тогава едва се събираха няколко души за да пуснат филма – просто навиците на хората са се променили. Едно време, точно защото имаше и много екрани и нямаше такава телевизия, а и проблема с торентите, та филмите си циркулираха с години и можеш спокойно да засечеш някой архивен филм без да го дебнеш в кино „Одеон“ (тогава „Дружба“). 🙂

    Ако споделиш нещо повече по темата с Ленин ще имаш няколко читатели от дъртите като мен. 😉

    п.п. Страшна тема се получи – всеки си говори за каквото му падне. 😉

  42. Верно си е, откъде тръгнахме, докъде стигнахме. Ама пък е весело и правим трафик на домакина, нали? Рекордът за най-много коментари под пост – падна ли?

    @Тито, ето го цялото изказване, пример за това как се прави пропаганда сред тъпи мужици:
    „Пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшими для нас являются кино и цирк.“

    Като гледам накъде сме тръгнали с грамотността (не ние, тук говорящите, а по принцип :)), време е киното и циркът у нас да процъфтят, ха-ха 🙂

  43. @X them Files: ей, сладур.

    Въпреки че поста ти не е адресиран до мен, го приемам лично, защото много обичам някой да ми обяснява за какво да си давам парите и за какво не. Бил си правил сметката, бил истински кинофен. Когато имаш моите проблеми, когато едно ходене на кино (на мен и семейството ми) струва парите, с които живея цяла седмица, тогава ще ми обясняваш за какво да си харча парите. И това че имаш друго мнение и виждане за нещата, не означава да ми лепваш епитети и да ми оценяваш постъпките, ясно ли ти е.
    Заради такива като нас били умрели аптеките?! УжасТ! Не мога да спя от мъка заради това. Хайде да бутнем големите хипермаркети, че убиха малкия бизнес (и бизнеса на родителите ми). Хайде да спрем и-нет, че убива мобилните оператори и не могат да си продават телефонията.
    Хайде да не започвам тема, в която да ти обяснявам как хора бъхтят цял живот, за да си позволяват дребни удоволствия да хранят лигльовци, които се снимат в 3 (три) филма и живеят като султани. Ще ми обяснява за какво да си давам парите. Когато нещо е наистина стойностно, то ще си вземе цената.
    Хората не давали пари за кино, хората не давали пари за футбол, хората не давали пари за книги: непрекъснато излиза информации за това кой блокбастър какви рекорди по приходи бил счупил, непрекъснато се чупят рекорди по трансфери и заплати на футболисти, в по следно време от асоцияцията на Българските книго производители тръбят как се увеличават продажбите на книги. (нищо че разпространението им в и-нет се увеличава).

    @всички: аааа, съжелявам че подпалих тази дискусия, но не аз стартирах офф-топика. А сега се чуствайте свободни да ме разкъсате.

  44. уф, вярно има нужда от бутон за редакция – не аптеки, а видеотеки (засрамен)

  45. Иво, евала, пич! Ръка ти стискам за коментара.
    Такива като Хъ Тим Фейл съм се научил да ги игнорирам, доста успешно при това. Но това не променя факта, че си прав и споделям гледната ти точка 🙂

  46. @Иво: Интересен коментар – подкрепям те, понеже и аз изпитвам подобни трудности с желанието ми да приоритизирам хобитата си – в крайна сметка семейството засега надделява и ми остава малко време да си купувам филми за личната колекция. А такива надъхани хора като господина по-горе с аналитичните обяснения, са ми на днешната реалност и мизерия крайно неадекватни, но нека да е жив и здрав, както са казали старите хора: То не е виновен човека, просто толкова му е акъла 🙂

    Поздрави!

  47. @Дринов, е тоя път вярно си даде гъзеца. Тая дива пролет разгонва и най-стабилните от четата. С теб дразнещо много се разбираме, но тук вече не съм съгласен. Тия некиноманите, дето теглят торенти не са непременно говеда, преживящи всякакво гадно качество на звук и картина. Пък и знаеш ли и с какво умиление се сещам за „Командо“ на видеокасетка, в която имаше само 1 мъжки глас за дублаж. Включително и за женските роли.

    Съвсем отделно, че дори и да искаш да гледаш ултимативната 3 часова версия на гениалния „Пазителите“…ми няма откъде легално. В България дигиталната дистрибуция на филми е едва под формата на зигота. „Александра“ сама си отряза клона. Сега да си седи на него.

    @Анита, @Тихомир, благодаря за читавите включвания. Макар да нямаме категорични цифри, получи се добра дискусия. Събра се още 1 Editorial, в който носталгично да обсъждане ква Лимонада и Тублерон имаше навремето.
    А спомняте ли си кината на открито? На онова в Шкорпиловци гледах „Зараза“. :):) Май и млечни зъби имах вече.

    Аре бегам, че Еврото започна. Go go, power rangers!!!

  48. Д. Дринов, благодаря за разбирането. Хубаво е когато се видят хора които не скачат като ненормални скакалци. Разбира се, очаквах че всички тези стопроцентови авантаджии и пишман-киномани ще се вдигнат на общо въстание след казаното от мен. Признавам, дори си беше перверзно удоволствие да чета всички тези предвидими и нервни коментари.

    Всичко което те казаха до момента напълно олицетворява българщината, опяването за нямане на пари (въпреки че всеки един от тях е с тъчскриийн модерно телефонче), и най-вече опитите на много хорица да се представят за изключително компетентни по всичко. С нищо не ме изненадаха. Сега очаквам всички отново да се появят и да кажат, че греша и че нямат нови телефони, а са всъщност с модели от 2004 година. Тоест, никой няма да си признае че обича да дава много парички за телефони и таблети, и да ги сменя през три месеца, но не и да дава пари за гледане на филми, защото видиш ли филмите били безплатни. Да, големи ‘киномани’ са.

    Колкото до дружката Иво и неговото тежко ежедневие, просто нямам думи. Този човек явно си мисли че само той има проблеми и че аз сигурно живея в палат и имам милиони за харчене. Приятел, за чудесиите и проблемите през които съм преминал през последните 20 години не си и чувал. Това ти го гарантирам. И да, точно на такива като теб лепвам тези етикети. И ще продължавам да ги лепвам, защото го заслужавате.

    И аз живея с друг човек и аз знам и то много добре колко тежко може да бъде ежедневието в тая държава. Но въпреки това, както вече казах, умея да отделям по някой друг лев за ходене на кино или други подобни удоволствия поне веднъж или два пъти в месеца. И не, не взимам 2000 лева заплата. Работя за 700 лева в голям град и в момента имам болен роднина в болницата, който разчита основно на моята подкрепа. Така че никой не може да ме упрекне че не съм запознат с трудностите в живота и липсата на пари. За съжаление съм дори прекалено запознат с тези проблеми.

    Както и да е, казах каквото имах да кажа по тази тема. Радвам се че имаше поне няколко души тук които не скочиха като ухапани и разбраха и осмислиха трезво това което казах. То не че беше трудно за разбиране де.

  49. @ Стамат
    И всъщност какво каза ти ? Някаква малоумна ключова дума и нищо конкретно. Винаги ми е било интересно да чуя какви са доводите на всеки различен от Мария Илиева, който ми твърди, че трябва да „закупуваме“. Така че обещавам да бъда не толкова гневен, ако успееш да ми поднесеш разумни доводи ЗАЩО АДЖЕБА трябва да закупувам нещо, което мога да си го набавя безплатно.
    Дори ако дадеш разумни доводи обещавам да не те наричам Стамат повече, въпреки че тоолкова ти отива човече 🙂
    Дай моля те някакви разумни доводи защо, мамка му , предпочиташ да се правиш на капитан Планета и да проповядваш като някой активист на Voyo ?

  50. Ето добро ревю

    @X them Files
    Стига де, мъчително е да те гледа човек!! Ако не си в бизнеса с авторски права си…, не знам кво да кажа, заблуден ли що ли?!?!

  51. @X them Files: Всеки има проблеми, всеки се бори и се опитва да оцелява в нашата родна действителност, но лично аз пиратствам, понеже филмите от които се интересувам ИЗОБЩО няма да се появят в България и затова.

    Ето днес съм си решил да отида на кино, понеже най-после в града където се подвизавам направиха читаво кино. Когато мога купувам филми, за да си попълня колекцията, но за жалост в момента имам други приоритети и няма как да го правя on regular basis.

    Но нека не ставаме съдници на други хора с различни от нашите проблеми или пък адвокати на една система, която аз лично не намирам за полезна. Всяко нещо, което се прави (или не се прави) е добре да бъде в умерени граници, всеки преценя сам за себе си как да се добере до желания филм и не можем да го съдим, че е избрал в някои случаи торентите.

    Държавата ни е скапана на толкова много нива, че да се сочи масово с пръст към потребителите от торент тракерите и да се заклеймяват като Върховно Зло и слуги на Тъмната страна, на този етап е крайно неадекватно.

    Дано ме разбереш правилно, а не да продължаваш със сарказма към всеки коментирал тук, надявам се да имаш повече моменти за усмивка отколкото гневни дни 🙂

    И пак подчертавам, дали е Стамат, Иво, Драган, Петкан или някой друг всеки е свободен да избира кино предпочитанията си и начините за намиране на дадено заглавие.

    Аз лично съм избрал варианта при който тегля определен филм с намерение да видя дали ще ми хареса и после си го купувам за колекцията (говоря само за онези заглавия, които изобщо не присъстват на нашия пазар), а другите когато имам време и финанси гледам на кино. Не се срамувам от етикета „пират“ и няма за какво – не ощетявам Асен Блатечки и компания 🙂

    Поздрави и умната 🙂

  52. И ако трябва пак да се върнема на темата – един съвет от мен към всички, които не са гледали филма. Абстрахирайте се от всички глупости, заделете малко пари и време и отидете да му се насладите. Според мен да си истински фен означава не само да се кефиш на всички творения на даден човек/група от хора, а и да ги подкрепяш в не така успешните или по-скоро „различните“ им начинания ( в разумни граници, разбира се, не трябва да ставаш безмозъчен ултрас без елементарно самоуважение и вкус и да предъвкваш с примляскване всичко от даден режисьор…), защото филма го заслужава, въпреки недостатъците си. Опитайте се да извлечете всичко повитивно на максимум от него, един вид. Поне при мене помага със Star Trek вселената, на която съм голям фен – не всичко винаги е цветя и рози там, винаги има тук-таме по някоя дупка, но ако достатъчно се напрегнеш да видиш положителното във всяка една серия или филм,ще останеш доволен и лесно ще простиш недостатъците.
    Поне аз така я виждам тая работа…

  53. Не съм сигурна, но коментарът ми може и да е СПОЙЛЕР, така че, който не е гледал филма да не го чете!!!
    Само аз ли излезнах от киносалона с мисълта, че идеята на филма е да ни каже, че всъщност началото на всичко (ама баш на всичко) е БОГ???Всмисъл на няколко пъти стана дума за създателите на нашите „инжинери“, а и това кръстче на Шоу, което се метараше на от време на време…
    Иначе аз съм със смесени чувства, въпреки че по-скоро ми хареса.Не е лошо филмчето….а, да!Само не ми стана ясно защо онзи извънземен в началото изпи онова нещо и се хвърли или по-скоро падна във водопада.Някой ще ме просветли ли?

  54. Стейси,
    немой, че сега ще дойдат Блажев и Узумаки и ще разпарчетосат де що има креационистко в тази и други галактики… 🙂

  55. @Анита
    Има доста по-коментирани теми – мисля, че ревюто на „Генезис“ беше такава.

    А за грамотността… нали трябва да има и грамотни творци за да правят филми? 😉

    @Makedonski…
    🙂 🙂 🙂 Ти и на лятно кино си одил и Тублерони си рупал, а? 😉 😉 Ами може много да си спомняме. Аз, например, в кварталното читалище съвсем случайно бях гледал предпремиерно „Далече от земята“. Отиваме компанията – гледаме някакъв неизвестен филм – „Аре, ще го гледаме“. И хоп – късмет – уцелваме страхотна фантастика и то прди другите.

    @Кирил
    Всъщност, има едни много специални филми, които след като първо съм ги гледал „пиратски“ съм отишъл да ги гледам и на кино. За съжаление с не всички от тази категория може да се случи по-късен показ, защото след като един филм слезе от екран и край – няма го вече освен на някой фестивал.
    Има и някои филми, които съм ги гледал на кино, после съм ги теглил няколко пъти от торенти и накрая съм си купил диск. В края на краищата това са най-истинските филми, но много малко влизат в тази категория.
    Не се включвам във спора за или против пиратството, просто се включвам, че трябва да се пише в тази тема за да се поддържа огъня.

    П.П. Освен това, реших да проверя, и се оказа, че съм с GSM модел 2003 – егати как си върви времето… 😉

    П.П. Аз си мисля, че трябва да въведат опция в киното, като не ми хареса филма да ми върнат парите! 😉

  56. Мииииии, бая тъп е филма. Доста потенциал, осран тотално от безумно слаб сценарист.. Не мога да разбера как Скот се е навил да снима точно този вариант, като със сигурност той е бил поне 40-ти драфт, и са го мислили и редактирали с години. И не са стигнали до нищо. То беше един хаос, ненужни сцени и герои, супер претрупано развитие и на история и на персонажи, философия и етика за 6-ти клас, учени, които работят на принципа „абе май е окей, кво те боли“, доста неправдободни развития и решения и…..няма смисъл повече. А от научно-фантастична гледна точка всичко беше пълна палячовщина, от изключително удобното кацане ТОЧНО на правилното място от раз, през ънлокването на космически кораб с дудук, абортирането, скенерите летят на собствен ход, отчитат живот и тн., обаче няма кой да се сети една камера да им сложи, нищо, че дори 80 години преди времето във филма камерите вече са с размер на бобено зърно и още тонове подобни шитове. Ридли, защо бе деди, защо?

  57. Съдържа спойлери!!!

    Гледах филма в първия ден, в който излезе. Голям фен съм на „Пришълецът“ и едвам дочаках деня на прожекцията.

    Според мен това е един от филмите, който като излезе след няколко години в неделна киновечер, по някоя тв, бих гледала с интерес. 🙂 Не е филм, който бих гледала на кино повторно.

    Във филма няма съспенс, няма туист … абе няма тръпка. Визуално изпипан. Добре изглеждаше всичко, но трябва и сценарий…

    Всички актьори спокойно можеха да са роботи или изобщо да ги няма. С изключение на доктор Шоу, която затвърждава образа на жената – учен – комплексирана, напориста патка, емоционално незряла и лишена от здрав разум, който Холивуд така обича.

    Изобщо всички изглеждаха аматьори.
    За мисията са подбрани най-лабилните психически и некомпетентни „специалисти“, за по-лесното им паникьосване и изтребване в продължение на филма.
    Геолог и картограф се изгубват в тунел…
    Милиардер тайно възлага цялата мисия на робот, който се проявява като обидчив и злопаметен.
    Абортирано чудовище се уголемява в пъти за отрицателно време в среда без храна.
    Управлението на свръхтехнологичен кораб се отключва с няколко тона свирене на кавал.

    и тн. дребни, но постоянно появяващи се нелепости, които развалят атмосферата на филма.

    Като цяло филмът е забавен и става за гледане, но съвсем не е шедьовър. 🙂

  58. Една поправка- не се изгубиха геолог и картограф, както писах по -горе, ами биолог и картограф. Биологът беше нужен, за глупостта да подмамва и опитва да погали отблъскващия извънземни червей-сперматозоид…

  59. И за мен основен минус е липсата на съспенс и мистерия. 🙁
    Но! Днес отивам да го гледам за супер-ключовото второ гледане – без предразсъдъци, без очаквания, без нищо. Моментът на истината, поне за мен! Всеки филм заслужава да бъде гледан два пъти, а този повече от почти всеки друг.

  60. Днес пък мен ме чака първо гледане и след цялата тази коментарна каша и хилядите спойлери очаквам (не)очакваното, хаха. 🙂

  61. Чакаме и мнението на UZUMAKI …. въпреки, че подозирам какво ще е 🙂

  62. Pretty watchable movie, в който има страшни (основно сценарни) тъпотии, но който със сигурност не е Второто пришествие на глупостта, за което беше обявен. Обективно: 6/10, по кефобалната дори гони 7 – хареса ми повече от „Пришълецът: Завръщането“ (това, разбира се, не казва много, като се има предвид какво разочарование беше включването на Жан-Пиер Жьоне), но е на светлинни години след първите три от поредицата, особено след първите два. Теизмът вътре е вбесяващ, диалогът е покъртителен, повечето герои са нелепи, но имаше прекалено яки неща, за да може мнението ми да е еднозначно (зверски opening, визия, дизайн, музика, монтаж, звук, атмосфера, Викърс + Дейвид, etc.). Даже по-скоро съм доволен. 🙂 Получи се обратното на „извънземното вкарване“ – толкова се бях подготвил за гняс, че в крайна сметка съм ОК с видяното.

    PS Идеята за панспермията е тотално fine принципно. Обаче реплики като „I choose to believe“ наистина нямат място в подобен филм. Лъжицата с катран е доста надълбоко вкарана в кацата с мед, но пък медът е почти първокласен.

  63. Бързак си, Бла – много-доста съм съгласна с твоето мнение 🙂
    Много двойнствено усещане – наистина…
    Филмът далеч не заслужава хулите, които се сипят по него, но че има огромни пропуски на сценарно, диаложно и актьорско ниво – в това съм сигурна…
    Не бих го пропуснала за нищо на света, но надали скоро ще му дам втори шанс – може би след години… 🙂

  64. След години щатските евангелисти сигурно ще започнат да почитат „Прометей“ като някаква постмодерна версия на „Страсти Христови“, особено след такива прозрения. 😀 Така или иначе, има над какво да се дебатира. За добро или лошо.

    PS Oще благинки.

  65. На първо гледане и моят реакция беше такава. На второ обаче, отърсил се от всичко, по-лесно му давам 7. 🙂 Ще видим как ще е след третото. 🙂 🙂

    Това, което и на мен ми харесва най-много е, че можем да си говорим за него (за плюсовете и минусите) със седмици и няма да ми омръзне. 🙂

  66. И аз съм много съгласен с мнението на UZUMAKI. Идеята за панспермията е може би единствената, която може да се развива успешно в подобен род филми и предразполага доста вариации.

    Не съм по оценките, но твърдо смятам, че не заслужава такъв хейт, какъвто понесе … медът наистина е първокласен 🙂 🙂 🙂

  67. @UZUMAKI
    „След години щатските евангелисти сигурно ще започнат да почитат “Прометей” като някаква постмодерна версия на “Страсти Христови”, особено след такива прозрения.“

    Movies.com: You throw religion and spirituality into the equation for Prometheus, though, and it almost acts as a hand grenade. We had heard it was scripted that the Engineers were targeting our planet for destruction because we had crucified one of their representatives, and that Jesus Christ might have been an alien. Was that ever considered?

    Ridley Scott: We definitely did, and then we thought it was a little too on the nose. But if you look at it as an “our children are misbehaving down there” scenario, there are moments where it looks like we’ve gone out of control, running around with armor and skirts, which of course would be the Roman Empire. And they were given a long run. A thousand years before their disintegration actually started to happen. And you can say, “Lets’ send down one more of our emissaries to see if he can stop it. Guess what? They crucified him.

    Поправи ме ако не съм те разбрал, но според теб Ридли Скот част ли е от тези „щатски евангелисти“, които дръзват да откриват теизъм във филма, който теизъм той съзнателно и преднамерено е „поставил“ там?

  68. @Дринов

    Последният ти пост е точно това, което бих казал след първите две гледания на „Епизод 1“. Вече се ориентирах за какво иде реч. Въпреки това, филма ще се гледа… 😉 😉 😉

  69. Nicholas, според мен Скот говори предимно глупости. Слава Аполон, че са се усетили навреме и поне тоя тъп спейс Джийзъс са ни спестили. Иначе не си ме разбрал правилно: нито режисьорът, нито сценаристите са смотани креационисти, просто в желанието си да направят „умен“ и многопластов филм, разнищващ сложни (мета)физични въпроси в крайна сметка са се понасрали сериозно. Паралелът, който мнозина направиха с „Контакт“ е естествен: „Прометей“ се опитва да му подражава и то открито, но за разлика от филма на Земекис/книгата на Сейгън, тук нещата са с обърнат знак. Сейгън в момента играе туист в гроба си. Точно това е основният проблем на филма: претенциите му за съдържание и символика, които всъщност са безкрайно плоски и наивни, особено в контекста на подобен франчайз.

  70. Много ми хареса Прометей!!!
    Причината може би е, че не се обремених със никакви очаквания(хей това винаги помага)!
    Чета постовете по-нагоре и не мога да не отбележа, че дори частично недоволните имат някои ограничения – Симпатичния Уз(о/у)маки е чуствителен на тема Онзи като оголен нерв – подскача с повод и без повод, но така е при атеистите фанатици (както и при всички фанатици бай дъ уей). Не искам да споря на тема боговете сигурно са полудели, ама статистически погледнато, все още има доста вярващи хора(под една или друга форма) – ‘айде оставете ги намира. Това упование в някаква степен е полезно за много от тях, да се справят с несгодите(не няма нужда от коментар това така ли трябва да бъде – това е просто факт). Затова и подобни заигравки във филмите са винаги актуални – за неудоволствие на част от обществото – па макар и по-напредничавата част от него!
    Относно недоволствата на други читатели на този блог, че имало прекалено много реклама, която не отговаря на „размера“ на филма, или просто дето много се е говорило за него пък той не е нищо особено…сори, в такъв свят живеем – и аз очаквам повече от маргарина Томи, ама той си е само един маргарин – колкото и да го сучеш на масло няма да стане!
    На феновете на поредицата Пришълец – сори и вие май търсите повече отколкото трябва.
    В този ред отбелязвам, че в тази тема се дискутираше повече за други работи отколкото за филма!
    Моето преживяване беше супер, седнах си (с пуканки(със специално разрешение – ще се реванширам човече – ти си велик)) и от този момент бях сам, с 100 % пълноценно изживяване(бог или който смятате за удачно(избери от списъка) да поживи този дето е измислил аймакса-малеее). Всичко ме зарадва маскимално, Нуми Рапас вече ми е симпатична, историята е перфектна от началото до края, има си всичко – игра, динамика, обрати! Абе мнооого ми хареса(може да ми позавиждате)!
    Вярно, много неща се подлагат на тълкувания, няма универсална истина(освен скоростта на светлината във вакум – но се работи и в тая насока!), но филма за мен е перфектен във всяко отношение, може би защото аз нямах какво да искам от филма – не искам отговор на въпроса за произхода и смисъла на живота! Това не е отговор – това е пиеса с ефекти! Изгледайте я, и ако нещо не ви допадне, не забравяйте, че това е пиеса за всички, не е конкретно за вас, Ридли Скот не ви е излъгал и ако на вас не ви допада – сори, изберете си друго заглавие.

    моята оценка е 10/10 – трябва да се дават 10-и по-често, поне по 5-6 на година!!!

    Смирено са извинявам ако съм засегнал, някой – знаете, че ви обичам и че тоя дето пише е гладен, а като е гладен е друг човек…

  71. @SnaL
    Просто не можеш да си представиш колко ме зарадва. 🙂 🙂
    Както знаеш аз самият имам проблеми с филма, но адски се кефя на всички положителни мнения, на които попадам. Пуканки за теб до откат! 🙂

    П.П. Приготви се да те понахранят малко! 🙂 🙂

  72. SnaL, не се готви да те хранят. 🙂 Само че трябва да отбележа: явно недовиждаш какво пиша. От концептуална гледна точка теизмът далеч не е най-сериозният проблем на филма, пък и сама по себе си религията в киното не е лошо нещо (много харесвам гореупоменатото фентъзи „Страсти Христови“ например – той е точно това, което трябва да бъде); говорим за вътрешносюжетна логика, не за идеологически пристрастия и прочее шит. В този смисъл, независимо дали вярваш или не в Дядо Коледа, прокарването на двуизмерна метафизика в подобен филм е проява на сценарно безсилие. Пък и проблемите на „Прометей“ далеч не се изчерпват с това.

  73. @Дринов

    Дринка, изживявам се като гласа на народа, необременен от образование и тежки мисли!

    @All – апелирам за повече дискусия, по-малко сочене с пръст!

  74. Абе Узумаки казвам, че 9 от 10 човека на тая планета си падат по тая работа, не само че не е сценарно безсилие, ами си е таргет дееа!

  75. Не, не е „таргет дееа“, а е тотално сбъркан „таргет дееа“, при условие, че 9 от 10 човека намират филма за безумен сценарен фейл с всичките му про-креационистки глупости вътре.

  76. Да, ама не е ли сбъркан начина по-който са представени нещата, а не самите неща? Надявам се разбирате какво питам.

  77. Ах да, 95 % от твърденията поднесени със статистически данни се приемат за достоверни!

    Аз пък пак си мисля, че търсим по-добри варианти за сценарий, което ще смешно за Ридли Скот, ако продължава да чете ОК разбира се! Религиозните фанатици сигурно смятат, че идеята е повод поне за ….кастрация, откъм врата. Примерно!
    Искам да успокоя нещата, има различни гледни точки, има и хора несъгласни. Това е.
    Ако Ридли Скот и приятелчетата му които са оформили действието на филма, вярват в това послание – то това обяснява защо не се виждам с тях!
    …но като преживяване филма е супер и почти нищо не ме дразни!

    Имаше един-два момента дето си казах, хей ама защо…обаче сигурно не съм дорасъл за тях, или пък съм ги надраснал, не’нам!

    МОЖЕБИСПОЙЛЕР!

    Абе тоя Файсбендъргай, защо инсталира това в онова, какво трябваше да стане според него?!?

    може би се е търсил ефекта „за всеки по нещо“, като се замисля, в каквито и заблуди да вярваш, филма предлага вариант.

  78. Жалко, че Линделоф щял да оправя сценария на World War Z. Наистина неприятно.

  79. Карам направо 😀

    Техническа част: 9
    имаше много красиви кадри, създали са страхотна атмосфера (поне във втората третина на филма), детайлите са изпипани и въздействат, поне върху мен. Саундът и музиката са ОК. Техн. част е най-силната страна на филма.

    Сценарий: 3
    Дори за момент да пренебрегна моментите с „кой носи кръст или не“, все не мога да забравя диалозите ниво трети клас за възникването на живота, смисъла и прочие. но и религиозните говна да пренебрегнем, просто финалът е повече от разочароващ, нямаше очаквания обрат. По едно време тропнах с крак ( и си разлях колата) и си казах: „ара бе, няма ли да се случи нещо“

    Актьорска игра: 6
    Писъците на Наоми са толкова отвратителни, че ми идеше да влезна в екрана и да й шибна 2-3 шамара 😀 Но пък Фасбендър ми хареса, хареса ми образа, който създаде, като герой харесах и негъра (мързи ме да проверя как се казваше). Повечето герои ме дразнеха, но вина за това имат изцяло задниците, дето са писали сценария.

    Обща оценка 6. Добре де, 6 и половина. От мен да мине.

    Баси, като доклад стана 😀

  80. Виждате ли, като изгледахте филма видяхте, че не е толкова зле ? 😀
    Иначе в главата ми се върти мисълта, че просто целия сценарии е бил много голям и няма просто начин да се събере в един филм, че ще има продължение и точно за това не се дават отговори на въпросите, а се поставят нови въпроси…
    И аз бях настроен за лесно отговори „на готово“ от филма, но такива просто нямаше и това подразни повечето хора – кои са тея Инженери, защо са направили това и онова, защо ще ни трепят и т.н. , и т.н. И отностно нелогичните действия я поразсъждавайте над въпроса вие как бихте постъпили в такава ситуация – извънземна планета, за първи път се сблъсквате с нещо много опасно и агресивно, дали бихте действали „разумно и логично“ при положение, че нямате съответната военна подготовка да речем, или ще направите първата първосигнална глупост която ви дойде на акъла?

  81. @SnaL
    Може би търси отчаяни начини да спаси Уейланд. Между другото основната тема на този филм ми се струва не произходът на живота, а страхът от смъртта и самотата. 🙂

    @Goon
    Много важно. Този филм, така и така е свършен. 🙂

    @lammoth
    Седни си, 6! 🙂 🙂

    @Gogoto
    Ами не знам, аз не бих си свалил шлема на чужда планета, ако ще не знам какво да ми показват уредите. 🙂

    Случайно да има навитаци за повторно гледане? 🙂

  82. Да бе, ще направим една качествена сбирка. 🙂
    Днес пак го обсъждахме филма и адски много ми се пригледа. 🙂

  83. Ти направо обявявай ден и час – пък който дойде… 😉 Така по-може да се засечем. Сега има по-голяма вероятност да го гледам в неделя… 😉

  84. Е какво – не се засекохме случайно, за да го обсъждаме… 🙁 Вече съм в отбора, но като цяло не съм особено очарован от историята. Има толкова много неясни моменти, че не ми се говори. Или не знам от къде да започна, та по добре да си трая и просто да изчакам продължението, което по причината на аудио-визуалния кеф ще се гледа, като се надявам да бъде по-смислено.

    Ако оставим многото глупости, които вършеха екипажа, има много повърхностно прелитане над историята и лично аз останах с много въпроси. По-скоро не ме вълнува защо искаха да ни унищожат, а начина, който бяха избрали да го направят. Тази дълбоко замислена конспирация и дремещи същества – чакащи точния момент няколко хиляди години. А от друга страна това ДНК развитие на историята – колко бързо се случи.

    А сега, някой да ми обясни поне сцената с водопада! Това началото или края на историята е, на коя планета се случва и каква ДНК се получи?

  85. Ние утре ще го обадим отново, заповядай ако искаш. 🙂 🙂

    Това в началото не е ясно на коя планета е – може да е на Земята, може и на която и да е друга. Важна е идеята, че Инженерите слагат началото на живота. Виж, ако попиташ дали на точно нашия живот като човечество или на всичко живо, не мога да ти кажа.

    Относно унищожението и чакането, то това е като брака – в началото се обичате, а след 15 години война! 🙂 🙂 Пък и те са идвали насам по-рано, но както видяхме, нещо се е объркало.

    Аз искам да знам, какво е станало с това, от което те бягат. Излязло е по горите? Ако не е, защо не намериха остатъци от него? Или е било вирусна зараза и са изпукали без да мутират?

    Колкото и проблеми да има филмът ей такива въпроси много ме кефят и умирам да си ги обсъждам с приятели. 🙂

  86. Честно, не е от филмите, които ще гледам втори път на кино. Но при първа възможност, ако се засечем, ще полафим.

    😉 😉 😉 😉

  87. Гледах го. Тъй като не съм невероятна фенка на Пришълеца (много харесвам четирилогията, да и този на Жъоне също :-), но този франчаиз отдавна доказа, че може да ражда невероятни боклуци: AvP!!! ), не отидох с големи очаквания и останах доста доволна. Визията, спецефектите, пришълците (оригиналните + змиите, октоподите и т.н.), звукът и музиката, gore сцените… Дори актьорската игра ме изкефи. Но сценария беше безумно тъп: всички сцени, в който си казваш WTF (аборта !!!, смъртта на Чарлииз), мотивацията на героите, която беше супер нелогична, през цялото време. Като фенка на Изгубени (въпреки тъпия край) имам един съвет към Линделофф: да спре да пише!

    И мерси Дринов, че ми обясни началната сцена, въобще не бях загряла…

  88. На мен пък сцената със секциото ми се стори най-малко нелогична 🙂 То в момента родилките в „Майчин Дом“ се прибират на собствен ход след подобна процедура, та какво остава за Нуми при положение че я гони новородено мекотело 🙂

  89. @nadia
    Радвам се, че съм внесъл яснота. 🙂 Направо се учудвам, че има хора, които тази начална сцена я интерпретират по различен начин. Според мен не може да бъде по-ясна. 🙂 🙂

    Смъртта на Викърс наистина е WTF, но сцената с „аборта“ е смазваща! 🙂

    @MadMax
    Хе-хе! Има нещо такова. 🙂

  90. Голяма си гад, начи. 🙁
    Поне ни подготви, дали в близките една-две години смяташ да напишеш пустото ревю, което ще ме устройва де, защото сигурно чак тогава ще гледам филма – таман навреме ще ми дойде. :p

  91. Признавам, че се бях настоила за приятно повърхностно „молено“ преживяване с идеята да видя „Прометей“. Но видяното значително надмина очакванията ми 🙂
    Аз съм фен на 3D, с приятеля ми се изръсихме точно 30 лв. с пуканките и колата…
    С една дума – останахме без думи, филмът е чисто и просто малоумен.
    А след „Хижа в гората“ бях се заканила да не стъпя в мол!
    С основание вече подозирам, че малоумната съм аз 🙂

  92. Gabriella, наистина ли е толкова лош Хижа в гората? Или нещо мола не ти е харесал?Питам за Хижата, защото планирах да го гледам на кино, но така и нямах време и искам да знам дали да съжалявам че не съм отишъл или да се радвам че съм спестил парите за бензин и билет?

    Колкото до Прометейчето, това филмче изяде прекалено много шамари по мое мнение. Прекален много. То все едно Уве Фюрера Бол го е правил. Може би за мен беше предимство, че не съм вманиачен фен на Пришълеца и затова приех по различен начин Прометей и го гледах без никакви предварителни нагласи и очаквания. Не бих казал, че ми е най-любимия филм на всички времена, но със сигурност е филм който бих гледал отново на DVD.

  93. @Gabriella
    Ех бееее, не го разбираш това изкуство и това си е. 🙂 🙂 🙂
    Мислех си че религиозната помия ще ти допадне, нали си падаш „спиричуъл“. 🙂 🙂

    @Век
    „Хижата“ е чуден, особено ако си фен на жанра. А за „Проментей“ съм съгласен с теб на 100%!

  94. докато щракам каналите хванах края на едно интервю с Ридли Скот -и той спомена че филма ще има специална режисьорска версия-по-дълга с половин час може би…да се надяваме ,че ще запълни някои -поне за мен-сюжетни дупки…че излязох от киносалона с чувството за прекъснат полов акт-хубаво беше ,ама го нямаше върха…..

  95. Гледах го преди 2-3 седмици на кино (Дринов, вече не ти ща ревюто :p).
    Отидох с единствената нагласа, че ще гледам голям летен хит и получих точно каквото очаквах.
    Аз пък ще чакам блу рей изданието (дори и рип от него ще ме радва), за да видя пълната версия на филма, и тогава ще коментирам по обстойно качествата на продукцията. При всички положения съм адски против да се създава такъв хайп около дадено заглавие, защото в повечето случаи изобщо не се оправдават очакванията на хората.

    От известно време се чудя, кога по родните кина ще обърнат поглед и към филмите от Азия. Убеден съм, че ще има публика, хората им е писнало от прогресивно намаляващото качество в западните и щатските филми. Как не се сетиха да пуснат дори комерсиален хит като The Raid?

  96. От същия потребител има и други такива анализи за други тъпи филми като The Dark Knight Rises и The Avengers.