Сигорни Уивър за „Аватар” 2, 3 и 4

От няколко дни в мрежата се носи нова информация за продълженията на „Аватар”, които Джеймс Камерън смята да произведе наведнъж. Грешка – да заснеме заедно, а после колко години ще му отнеме доизпипването на всичките интригуващи, омагьосващи, приказни детайли – това е… уравнение с много неизвестни. Информацията за „Аватар2, 3 и 4 се появи в интервю на Сигорни Уийвър, уловена от Showbiz 411, в което по повод предстоящите й проекти се споменава филма, работата й с Камерън и лаконичното „Аз просто се появявам”.

Според думите на режисьора „когато става дума за фантастична поредица, никога не си мъртъв наистина, освен ако ДНК-то ти не е заличено или изхвърлено от Вселената”, така че няма да представлява никаква трудност да бъде „съживена” героинята на Уийвър. Самият Камерън характеризира работния си график с изчерпателното „Аз съм в бизнеса „Аватар”. Точка. Правя „Аватар” 2 и 3, може би и 4”.

Сега, въпреки че може да се използва и по-художествен превод на първото изречение в цитата, реших да го оставя така – като съмнение за чистия творчески порив, като намек за популистките и/или търгашески намерения да се „изстиска” всичко възможно от потенциала на Пандора. Защо „Аватар” окупира първото място на боксофис-класацията за всички времена? Той беше невиждано технологично чудо, но и приказен сюжет с човешко послание, което хората по света почувстваха, може би то влезе в сърцата им…

Е, хайде сега да поиграем отново на тънките чувствителни струни в човешката душа, и да направим огромния боксофис резултат космически. Някак си пошло ми изглежда обещанието за „серийно производство”. Защитниците на продълженията и/или на Камерън ще кажат – „Да, ама и Лукас, и Спилбърг са практикували това, „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” какво са?” Нужно ли е да подсещаме, че Лукас замисля творбата си като три трилогии от самото начало (това го помня още от тийнейджърските си години), а приключенията на Инди са… ами, приключения, като сюжетите за 007, които са вече 23…

Не ми се искаше и „Аватар” да пострада от манията за продължения. И при все, че индустрията е в правото си да взима финансово правилни решения, много ми се искаше Камерън да не се поддаде на изкушението и да остави филма в единствено число. Кой знае, дано резултатът да си струва… Първото продължение се очаква през 2014 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Междузвездни войни въобще не е мислена първоначално като трилогия. Едва след успеха на първия филм Лукас решава, че ще прави 2 сикуъла. Макар че Лукас твърди друго, разбира се.

  2. Щом стомахът на The Bear Jew не издържа на новината, какво остава за нас крехките създания…
    Междузвездни новини не е замислян като 3 трилогии, това е маркетинг. Това е истината за star wars: http://secrethistoryofstarwars.com/marcialucas.html

    Щом хората гледат аватар – нека Камерън направи още! Какъв е проблемът? Лукас и Спилбърг могат да се излагат с втората трилогия и 4ия Индиана Джоунс, а Камерън, чийто филм е километри над тези недоразумения, не може!? Това са милиарди долари приходи!!! Всичко друго тука бледнее. МИЛИАРДИ долари. Който не иска да гледа филми за 12 годишни, ами да не си дава парите – просто е.

  3. На мен тоя филм ‘що така никъде не ми влезе? С три гледания и сърцето и душата останаха празни и безразлични. Продълженията ще са голяма грешка.

  4. Първото продължение се очаква през 2014 година.
    Абсурд за 2014 …

  5. Джеймс Камерън е перфектционист е ще забави първата 4аст до 2015, но сега технологиите са по-развити и по-бързо може да ги снима продълженията

  6. Какви трилогии, какви пет лева…
    Лукъс в началото е искал да прави римейк на Флаш Гордън, но е нямал парички да си плати правата.
    След това за по-лесно омесва класическите уестърни с Акира Корусава, крадва това-онова от Айзимов, пак Флаш Гордън и какво ли още не (да се чуди човек въобще на Лукъс идвала ли му е оригинална идея).
    Та трилогията идва след успеха на първия филм, всичко друго са „шменти капели“на Лукъс за да си митологизира образа.

  7. @П. Терзиев
    Като не ти е харесал, как така си го гледал и втори и трети път? Аз в такива случаи не повтарям – и без това има толкова много негледани филми! 😉 😉 😉

    @МКТ
    Предполагам, че всеки говори за различно време. Сигурно в началото е било „Да взема да направя поне един филм?“. След като е работил по STAR WARS си е викал „Защо ли не стане трилогия?“. И т.н.

    На мен войните много ми напомнят на „Скритата крепост“ – двата робота, принцесата и самурая, черния лорд и прочее.

  8. @Тихомир, целта беше да ми хареса 😀 . Дори в момента си мисля дали на мен нещо ми става, затова че не мога да оценя този шедьовър на седмото изкуство (според други хора).

  9. @П. Терзиев, „шедьовър“, а? Виж, всеки има различни вкусове и нагласи. Това, че все пак си го гледал три пъти, значи, че не си в другата крайност – ептен да го смяташ за бездарен и излишен. Аз рядко давам втори шанс на такива филми – както казах, и без това много други не съм гледал. Аз като фен на Нолън, например, не харесвам „Престиж“ – не ми е тъп, обаче не ме грабва. Вярно е, че и аз му дадох втори шанс, ама не!…

  10. Ох, честно казано тези градски легенди за „Star Wars“ са ми писнали. Ама не ги бил ги измислил Лукас, ама не било трилогия, ама бил е Гошо, ама не знам си к’во си. Другите също: Лукас e бог и каквото каже, това е вярно. Няма значение, кой какво е откраднал и дали го е мислил като трилогия или не. „Star Wars“ е явление и е нормално да буди дискусии, но ми се струва, че вярвате прекалено много на неща, които четете. Отнасяйте се към тях като на статии за посещения на извънземен.

    За продълженията на „Аватар“, аз нямам нищо против да гледам и 10 филма, стига да не са директни продължения със същите герои, а просто да се развиват във вселената – цялата, а не само на Пандора.