Още откакто се заговори за нова екранизация на „Великият Гетсби” на Фитцджералд, не сме пропускали случай да споделяме всичко ново, което ни попадне в полезрението. Пристрастното отношение специално към кино-версията от 1974 година, където главната роля е поверена на един от най-добрите актьори в историята на киното, мистър Робърт Редфорд, не ни заслепява дотолкова, че да не признаем с каква надежда очакваме трактовката на Баз Лурман. Защото обожаваме работата на австралийския майстор (и четирите му филма до момента!) и много харесваме развитието на Леонардо ДиКаприо. Ама стига приказки – вижте първия трейлър на новия им филм!

Какво да кажем?! Нужно ли е? Сещаме се за една реплика от „Мулен Руж” – „Spectacular-spectacular!” Блясък, шик, епоха, импозантност, обещание за атмосфера, гаранция за „истинско 3D”, интересно епизодично участие на легендата от Боливуд Амитаб Баччан, осезаемо присъствие на образа на Гетсби благодарение на Лео и леко накланяне на везните към вече споделяните съмнения относно персонажите на Кери М. и Тоби М. И нали уж се зарекохме да не се правим на критикари, защото трейлърът много ни хареса, и ни грабна отведнъж, и ни очарова… Край! Обуздаваме скептицизма и оставаме в очакване на грандиозен спектакъл, какъвто Баз Лурман е напълно способен да ни представи. Неговият уникален подход към визуална интерпретация си е спечелил възможно най-противоречиви мнения в света на киното, но и нашето безусловно одобрение. Wait & see!

„Великият Гетсби” проследява историята на Ник Карауей (писател, напомнящ самия Фитцджералд), който пристига в Ню Йорк през пролетта на 1922 година, в епохата на джаза и освободените нрави. В преследване на своята американска мечта, Карауей се оказва съсед на тайнствен милионер, известния с разкошни, модерни партита Джей Гетсби. Наблизо живее и братовчедката на Ник – Дейзи, съпруга на собственика на впечатляващо имение Том Бюканън. Ник влиза в света на богатите, пълен с илюзии, любов и измами, и като истински свидетел на времето, разказва една приказка за невъзможна любов и непокварени мечти с трагичен финал, която се оглежда и в днешния ни ден.

Режисьор на филма е Баз Лурман, ролите са поверени на Леонардо ДиКаприо (Джей Гетсби), Тоби Магуайър (Ник Карауей), Джоуел Еджертън (Том Бюканън), Кери Мълиган (Дейзи Бюканън), Айла Фишър (Мъртъл Уилсън), Джейсън Кларк (Джордж Уилсън) и др. Ето и още подробности за романа и предстоящата му екранизация в новините ни до момента.

Премиерата е предвидена за 25 декември 2012 година.

Великият Гетсби - плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Много ме е страх за този филм. Много арт, много деко, много love, много blindness, и много лурманов кич. Трябваше Скорсезе да го направи това и нямаше да имам грам притеснение.

  2. тоби макгуайър е най-фрапиращото недоразумение сред набедените актьори и присъствието му тук е възможно да оплеска всичко… иначе аз нямам проблеми с Лурман. не е задължително и даже е противопоказно да се прави стереотипна адаптация, особено на фона на класическото заглавие с Редфорд. Лурман може да даде много.

  3. A мен хич не ме е страх за този филм. Spectacular ще бъде, без съмнение. Вижда се, че продължава по някакъв начин the Red Curtain трилогията с отдаването на почит към театралността и а-ла Мулен Руж вакханалията от цветове и добре дирижирана масовка. Кичът си е съвсем на място, тук, все пак Баз е почитател на Боливуд отдавна и беше само въпрос на време да покани някоя боливудска легенда. Щом най-голямата е заложила името си тук, няма от какво да се притесняваме. Дайте да дадем шанс и на Тоби М. Все пак образът му, като съдя по книгата, не е от най-ярките и запомнящи се, той като разказвач просто трябва да движи историята напред……

    И абсолютно съм съгласна със Светли за Баз и: „Неговият уникален подход към визуална интерпретация си е спечелил възможно най-противоречиви мнения в света на киното, но и нашето безусловно одобрение.“

    P.S. Love is blindness, целувки за Боно :))))

  4. Абе къв е тоя хейт за Тоби навсякъде в нета. Момчето се справи много добре в „Страх и омраза в Лас Вегас“. Иначе аз мога да мина е Без Баз, но това си е мой предразсъдък. А трейлъра е пищен и Лео отново ще „нейлне“ ролята. Но аре вече да идва некво тийзърче от истински чакания нов филм на Ди Каприо. Всички знаем кой е той.

  5. Тоби разцепва в “Страх и омраза в Лас Вегас”! 🙂 🙂

    А иначе, мен трейлърът ме радва! Смятам, че с този филм Лурман ще се завърне триумфално, след не особено впечатляващия „Австралия“.