Роман Полански

Има един специален вид хора, които изпадат в радостна възбуда, когато киното и историята пресекат пътищата си. Те самоотвержено стискат палци за всеки проект, изграден върху факти от миналото. И тъй като човечеството така е устроено, че не си взима поука – никога! – от грешките, допускани през годините, ние все се надяваме, че ако ги видят показани на екран, младите поколения може и да се замислят.

И затова се зарадвахме на новината, че Роман Полански ще се захване с „Аферата Драйфус”. Той споделя пред Deadline, че филмът ще носи заглавието „D”. Режисьорът отдавна иска да разкаже за политическия скандал от края на 19 век, в който френския офицер Алфред Драйфус е обвинен в шпионаж – предаване на секретна информация в немското посолство в Париж. Нужни са доста години, за да се обжалва и отмени доживотната му присъда, като през цялото време, в който се вихри скандала, се подхвърлят подозрения в расова манипулативност.

Привържениците на невинността на Драйфус поддържат идеята, че процеса срещу него е отявлен антисемитски акт, а сигурните във вината му се възмущават, че пресата и общественото мнение се налагат над съдебното решение и години по-късно Драйфус е освободен и реабилитиран. Манипулация, сценарий, антиеврейски заговор – каквато и да е истината, от този къс история може да се получи прекрасен шпионски, политически трилър. Точно това смята да направи Полански.

„За мен аферата „Драйфус” звучи абсолютно актуално в съвремието ни – спекулации спрямо малцинства, параноя по отношение на сигурността, тайни военни трибунали; разузнавачи и агенции, които излизат извън контрола на поръчитеелите си; опити да покрият гафове на правителствено ниво; нахъсани журналисти – всичко това ви е познато, нали?”

Сценария на „D” е дело на Робърт Харис, в продуцентски роли отново влизат Робер Бенмуса и Ален Сард. Съвсем скоро се очаква да стартира кастинга за филма, чието финансиране ще бъде осигурено от независими източници. Плановете са снимките да започнат към края на годината в Париж.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Мм, звучи интересно. След леко недооценения по мое мнение Carnage, Полански реши да се върне към атмосферата на шеьовъра „Писател в сянка“, пък и щом сценарият е на същият човек (усещам как започвам да ставам баси фена на Робърт Харис), определено ще очаквам повече инфо с интерес. 🙂

  2. Още не съм гледал „Carnage“, при все че ми е от любимия тип филми. 🙂 Сигурен съм, обаче, че ще ми хареса повече от „Писателя“, който беше супер, но не ми хареса финала.

    И този проект ще го бива, гаранция! 🙂