„От прахта родени” на Бредбъри ще стане филм

от на 2012-05-27
 

„От прахта родени” на Бредбъри

Рей Бредбъри е един от авторите, чиито творби много бихме искали да видим на голям екран. Особено в последните години – хем вече технологиите са развити достатъчно, че да посрещнат предизвикателството на авторовото въображение, хем ни е писнало от предъвкване на стари сюжети и продуциране на римейки на какво ли не. Затова с радост споделяме надеждата си, че новината за екранизация на „От прахта родени” няма да си остане само „проект в развитие”.

MGM работят по тази идея заедно с продуцентите Денис ДиНови (работила по много филми на Тим Бъртън, и не само) и Алисън Грийнспан. Във филмографията на двете дами фигурират тийнейджърски и романтични комедии, което ни изпълва с известни колебания относно крайния резултат, но не искаме да сме съвсем черногледи – важното е, че проектът е стартирал! ДиНови и Грийнспан работят и по сборника на Бредбъри „The Illustrated Man”, но явно че в момента на преден план излиза „От прахта родени”.

За незапознатите предлагаме кратък синопсис на книгата:

Те живеят от векове в Къщата, изпълнена с тайнственост и легенди някъде в Илинойс, и не приличат на хората от средния запад. Много рядко ще ги срещнете на дневна светлина, децата им са любопитни и много диви, предците им са все още сред тях, въпреки че помнят времето от преди Сфинксът да зарови лапите си в пясъка на Египет. А Къщата се подготвя за Завръщането на Семейството… Тази есен усещане за обреченост завладява различните му членове – летящият чичо Ейнар, спящата Сеси, която може да се вмъква във всяко живо същество, неумрелите Баща и Майка, хиляди-пъти-Прабабата – нито жива, нито завинаги мъртва; древният нилски прадядо, и всички лели, чичовци и братовчеди. Защото светът се променя – и вярата на хората също. Малкият Тимоти, който отчаяно иска да прилича на Семейството, но е негов намерен син и един ден ще остарее и умре – той е орисан да записва, помни и препредава всичко, което необикновените му роднини споделят…

Пожелаваме си много силно този и всички други проекти по творби на Бредбъри да видят голям екран незабавно – не само заради лично нетърпение, а и защото ни е страшно любопитно какво би било мнението на самия автор за тях. Който – да е жив и здрав, на 22 август ще навърши 92 години!

…Залезите се харесват, защото изчезват.
Цветята се харесват, защото увяхват.
Ничиите кучета и котки се харесват, защото скоро няма да ги има.
Това не са единствените причини, ала в сърцето на утринните приветствия и следобедните смехове лежи обещанието за сбогуване. В сивата муцуна на старото куче виждаме прощаването. На умореното лице на стар приятел четем дълги пътувания без завръщане…

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте