Пътят на „По пътя” на Керуак към екрана, ако ни позволите това „супер хитро” встъпление, е доста дълъг и, разбира се, никак не е лесен – Франсис Форд Копола купува правата на романа още преди 30 години и през цялото време работи по екранизирането му, преди да го предаде на бразилския режисьор Валтер Салес („Централна гара”„Behind the Sun”„Мотоциклетни дневници”), който от своя страна работи по него в продължение на пет години.

Всеки път обаче има своя (своеобразен) край и филмът вече е факт – всъщност снимките му приключиха преди година и половина, но Салес предпочете да не избързва с премиерата му, а да поработи по-спокойно върху монтажа – и като потвърждение на това, на официалната Facebook страница на филма се появи първият истински трейлър. Вижте!

http://www.youtube.com/watch?v=ttDIcTQpLyQ

Не знаем защо, но ни се струва, че Виго Мортенсен като Уилям Бъроуз ще разцепи.

Както казахме миналия път, когато ви представихме първата снимка от филма, „По пътя” ни е любим роман и се надяваме подготвяната от Салес екранизацията да не бъде опропастена от нефелните изпълнения на Гарет Хедлънд (който принципно не ни дразни, но все още не сме убедени, че наистина го бива) и най-вече на Кристен Стюарт.

Въпреки че имаме вяра на Валтер Салес, все пак имаме известни притеснения, но при положение, че „По пътя” е едно изключително важно произведение, често определяно като “generation-defining” (имат се предвид битниците), смятаме, че това е напълно нормално.

Вижте и официалния плакат на филма.

„По пътя” („On the Road”) - плакат

Сал потегля на пътешествие – накъдето му видят очите – за да даде воля на неспокойния си дух и неустоимото желание да бъде свободен! Приятелят му Дийн го вдъхновява да види Америка и да открие тайните пътеки към себепознанието…

Какво повече може да иска човек – любими приятели, верен автомобил и време! Те имат цялото време на света. Трудно се срещат с умората. Търсят, искат, чакат, вярват – може би дори знаят в какво! Пътят се превръща в религия.

Режисьор на „По пътя” („On the Road”) е Валтер Салес, а сценарият е дело на Хосе Ривера („Letters to Juliet”, „Мотоциклетни дневници”). В ролите са Сам Райли, Гарет Хедлънд, Кристен Стюърт, Ейми Адамс, Кирстен Дънст, Виго Мортенсен, Терънс Хауърд, Алис Брага, Стив Бушеми и др.

„По пътя” („On the Road”) - Сам Райли

„По пътя” („On the Road”) - Сам Райли

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. Тези филми трудно се котират в България и ако успеят да получат премиера ще е за малко и само в София! Дано да греша за този, тъй като ми се струва интересен… и различен, а това е рядкост в съвременното кино.

    P.S. После да не ми реват, че имало пиратство в страната!

  2. Нали Николов….. Ми так си е. макр,ч е освен в Сфоия, Варан и Пловдив на друго място в България не знам вече да има кина!!! Но това е отделна тема… Колкото до филма имам големи очаквания кътм него и се надявам да си заслужава и да е хубав 🙂

  3. Трейлър е леко смотан, но пак имам надежди заради култовия надпис „MK2 & American Zoetrope“.

  4. @Emanuil
    В Европа тръгва през май, само във Великобритания е септември. 21 за да сме точни. 🙂

    @Николов
    Ако го номинират за награди (макар че аз се съмнявам) ще го пуснат по кината.
    Но да ти кажа, разбирам ги хората, които ще откажат да го покажат – ще налеят яко пари и после никой няма да го гледа.

    @heinrich
    Така е, няма много кина. 🙁

    @радо
    Е, чак пък смотан. Като за такъв филм, смятам, че не е зле.

  5. Изобщо не е зле… Все пак това е доста трудна за екранизиране книга.. Вие кво очаквате да видите в него…. Трансорматори, Тор-ове, Хълкове и т.н. глупости…?????????
    Кво ми се перите, я вървете да си гледате Тор-овете и Хълковете, пардон Хлъц-овете

  6. Щом е роуд муви, ще се чака с нетърпение. Двата най-смислени и свестни щатски филма, които гледа миналата година бяха „Тhe Way“ на Емилио Естевес (той си беше почти изцяло европейски филм де, но както и да е) и „Into The Wild“, на големия Шон Пен.

  7. Бе ти още не си гледал A One and a Two…(Yi yi ) и Comrades: Almost a Love Story, където пък Кристофър Дойл кърти в ролята на учител по английски на китайците (после да не се чудим, защо ония все още не могат да го говорят като хората) Тъй че, ще се караме ;p

  8. Виновен! 🙁 🙂 🙂
    Ох, ми к’во да направя, баси за никви филми не ми остава време, да не говорим, че не гледам такива, които не са HD, освен ако не са VHS.

  9. Айде сега, капризи. Тези са малко апокрифни филми, първият го има на доста добро качество (дори това, което ти пратих си мисля, че се вижда добре), а втория за съжаление никъде го няма на HD, но великолепната режисура и пленителната игра на главните компенсират (ха-ха, май се опитвам да пробутвам краставици на краставичар :)).

  10. Аз пак да кажа – НЯМАМ съмнения по отношение на Салес, затова съм сигурна, че резултатът ще е добър, много добър даже!!! 8)