Дракула

Deadline съобщават че потъналият в забвение проект за безсмъртния Принц на мрака „Dracula: Year Zero”, подготвян преди година-две от Алекс Прояс с идеята Сам Уортингтън да изпълнява ролята на Дракула, ще се завърне за нов живот с изцяло нов творчески екип включващ Мат Съзама и Бърк Шарплес, които ще пренапишат сценария, и режисьора дебютант Гари Шор. Разбира се, и самият Дракула също ще бъде заменен, но за това е още рано да се говори.

Честно казано, въпреки че перспективата Сам Уортингтън да играе Дракула никак не ни допадаше, в момента щяхме да сме доста по-щастливи от новината, ако проектът беше останал в първоначалния си вариант с Алекс Прояс на режисьорския стол. Не, че имаме проблем дебютанти да се пробват с темата – толкова много хора са се гаврили с Дракула, че ако се размрънкаме за подобно нещо би било висша форма на лицемерие – просто смятахме, че Прояс можеше предложи нещо наистина интересно.

Проблемът обаче е, че той работи с големи бюджети (причината „Year Zero” да изчезне от хоризонта in the first place), а това в днешно време не е модерно при проектите, които не са продължения или римейки на успешни заглавия. Ако не вярвайте, вижте какво стана с неговия „Изгубеният рай” или с „At the Mountain of Madness” например.

Но да оставим мрънкането настрана, защото филмът наистина има потенциал. Ето какво казва продуцентът Майк де Лука:

„Сценаристите измислиха гениален – според мен гениален – подход, комбинация от историческия Дракула и Дракула на Брам Стоукър. Разказва за опитите на млад принц, Влад от Трансилвания, да попречи на Османската империя да използва малката му страна като трамплин за покоряването на Европа. Така че в сценария има и историческа основа, но когато той вече няма избор и не знае какво да направи, за да спаси децата от турците… Защото те искат да отвлекат децата и да ги вземат във войската си като еничари. Мисля, че и римляните са правели нещо подобно – взимат момчета от страните, които превземат, и ги превръщат във войници. Това се опитва да предотврати той. Защото и неговият син е застрашен. Всъщност в нашия сценарий той самият е жертва на подобно нещо. Спечелил си е репутацията като Влад Цепеш („Набивача на кол”), докато служил на турците. И по-специално на един турчин, който е антагонистът във филма. И когато Влад е отчаян, той поглежда към една планина в Трансилвания, където според циганите има черна магия. Той не вярва в свръхестественото, но е отчаян и се качва до върха, за да потърси сила, която да спре нашествието. И намира нещо, което го превръща в този Дракула, който познаваме, и му позволява да се бие с турците, след като се променя.“

Е, не е най-невероятно „гениалният подход”, както го нарича продуцентът (поне е научил в обши линии какво са еничари), но може да се получи нещо приятно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *