NYBFF 2012 - Opening

Вчера с пищен купон и при невероятен успех в Ню Йорк се откри осмото издание на фестивала за българско кино в Ню Йорк NYBFF.

Повече подробности за събитието, както и за изключителните и безпрецедентни успехи на фестивала можете да прочетете в официалното прес съобщение по-долу.

ТИЛТ откри нюйоркското издание на So Independent Film Festival

С прожекция на „ТИЛТ” и пищен купон в Ню Йорк, в киното на Робърт Де Ниро Tribeca Cinemas се откри осмото издание на фестивала за българско кино в Ню Йорк NYBFF, за първи път организиран под шапката на So Independent Film Festival.

Тази година програмата на фестивала е в информационния бюлетин и мейлинг листа на престижния Tribeca Film Festival, a голямата новина е, че Жана Караиванова е постигнала договорка с Tribeca Cinemas (домакин на Tribeca Film Festival) всяка година по това време там да се излъчват български филми по наша селекция.

Постигната е и договорка за съвместна дейност и партньорство с Independent Filmmaker Project (IFP) – най-старата и най-голяма организация за независимо кино в Съединените щати (те стоят зад Gotham Awards – една от най-престижните награди за независимо кино в САЩ) – които промотират фестивала наред с останалите техни събития.

Друга новина е, че най-посетеният български филм от фестивала ще има възможност за комерсиална дистрибуция след споразумение сключено с „Quad Cinema”.

Откриването на фестивала беше посетено от многобройна публика, сред която бяха и посланикът на България, дипломати от европейски и балкански държави, продуценти, режисьори и представители на интелектуалния елит на Ню Йорк.

Гости от България бяха Виктор Чучков, Борислав Чучков, Невена Маркова, Димитър Коцев, Радина Димитрова, Асен Владимиров, Атанас Христосков и екип на БНТ в лицето на „Бунт Арт”.

Утре Жана Караиванова ще изнесе лекция в New York University пред продуцентския клас на Питър Нюман – продуцент на култовия „SMOKE”.

Фестивалът на българското кино в Ню Йорк е пионер на всички последвали български фестивали в света.

Фестивалът е финансиран от United Art и Фондация Америка за България с финансовата подкрепа на Национален Филмов Център и медийното партньорство на БНТ.

Междувременно в Ню Йорк започва подготовката на So Independent Sofia 2012.

Вижте и няколко снимки от събитието:

NYBFF 2012 - Opening

NYBFF 2012 - Opening

NYBFF 2012 - Opening

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *