Цахес

Известният аниматор Анри Кулев прави поредния си опит в игралното кино. „Цахес“ е отдавна започнат семеен проект за зетя на Бинка Желязкова. Завършването му е отнело цели 10 години. Сценарист на приказката по мотиви от Е.Т.А. Хофман е съпругът на покойната режисьорка Христо Ганев; дъщеря им Светла, съпруга на Кулев, е оператор на този пръв опит за българско фентъзи. Филмът привлича и „тежката артилерия“ на родното актьорско съсловие – Павел Поппандов, Ивайло Христов, Касиел Ноа Ашер, Мая Новоселска, Малин Кръстев, Чочо Попйорданов си партнират с по-младите братя Бахарови (Явор и Захари, заедно, за радост на фенките) и Виолета Марковска. „Цахес“ е дълъг – над 2 часа, костюмен филм, визуално и технически доста нескромен като за българска продукция.

Историята започва в малка антикварна книжарничка, сбутана в бетоновата джунгла на съвременен град. Там се събират група чешити, единият от които пише дисертация за Хофмановите приказки. Действието без особена логика скача от настоящето в миналото, от реалния свят, където героите изговарят доста изкуствено нереалистични реплики, до приказното, където театралниченето на средния български актьор си е точно намясто.

Цахес

Цахес“ има отделни сполуки именно в приказната, визуалната част – сценографията е добра, също и костюмите, и операторската работа на Светла Ганева. Фантастичният сюжет обаче е съшит доста непохватно. Малкият и уродлив Цахес е дарен с магическа сила от феята Розабел. Това предизвиква сериозен хаос в княжеството на младия княз Панфуциус. Джуджето обърква любовта между студента Балтазар и прекрасната Кандида, дъщеря на професор Терпин, кариерата на младия Пулхер, а пък и живота на министъра на външните работи Барон фон Мондщайн. Следва схватка между последните две магически същества, непрогонени от духа на Просвещението.

Един от основните проблеми на „Цахес“ е аудиторията – към кого е насочен. Към децата ли? Ако е към децата, защо Касиел и Виолета Марковска имат сцени, в които експлицитно се показват голи в профил и анфас? Ако е към възрастните, защо този инфантилен на моменти начин на разказване?

Благосклонно погледнато, филмът е интересен експеримент, опит в жанр, който у нас не е разработван след „13-ата годеница на принца„; а и въобще е слабо разработван. Това заслужава уважение – в него няма тежко соцминало, няма мутри, преход, младежки протест и „проста шаячна правда“. Въпреки това „Цахес“ страда от претенции, неясен адресат и прочее характерни слабости на родната кинематография. Ако приемем, че той е продукт на по-старото поколение в българското кино и театър (и изобщо изкуство – музиката например е на Стефан Димитров), ще установим, че занаятчийската сръчност у това поколение е на ниво. Но ако гледаме дали филмът е „гледаем“ и дали ще спечели сърцата на аудиторията – младите определено се справят по-добре в това отношение.

Operation Kino: Огромни благодарности на Анита и вестник „Сега” за предоставеното ревю.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

  1. И кво сега? Нерде става – нерде не става? 🙂 Погледнато математически, минус и плюс… е минус

  2. Някъде прочетох, че „В действието се преплитат различни сюжети, минало и настояще, реалност и фантазия“ и тук филмът ме изгуби. Само един режисьор може да се справи с подобна задача и засега той не е българин (Тери Гилиъм, „Барон Мюнхаузен“). Дори и той го дава по-скромно.

  3. @Стоян Стоянов
    Не чакай думи от мен. Тук ще се направя на ощипана девойка, защото не ме поканиха на премиерата на филма, така че дори и да го гледам нямам намерение да пиша за него.

    @радо
    Прав си, Тери Гилиъм е един единствен. 🙂

  4. Аз го гледах и останах много разочарована! За мен лично жанрът беше пародия… Колкото сложно, налудничаво и объркано е представена историята, за капак в края ти казват да не се мъчиш да търсиш смисъл, понеже такъв нямало :Х Отделно забелязах пропуснати детайли като това, че феята беше със съвременен маникюр с цветчета 😀

  5. На тери Гилиам почти всичките му филми са такива, но няма лошо в това, защото Тери е ВЕЛИК! Не забравяйте и 12 маймуни, а също и The Imaginarium of Doctor Parnassus

  6. Много слаб филм, не издържах и си тръгнах (както и още няколко зрители). Историята беше зле построена, липсваше динамика, а младите актьори бяха много, ама много слаби! Джуджето беше неправилно изиграно от човек, който не беше джудже: добро лице, но през цялото време страшно си личеше, че ходи на колене.

    Не бяха обърнали внимание и на статистите, имаше някои сцени на суматоха, където твърде безцелно се лутаха в кръг, децата и техните реплики също бяха зле, без чувство и вникване в това, което казват.

    Аз лично съм най-впечатлена от потресаващо слабата игра на младите така наречени актьори.

  7. ne sum go gledal no evalata za smelostta. stiga ste go opliuvali, bulgarskoto kino ima nujda ot nasarchenie. iziskva se ogromna smelost da napravish takuv film v Bulgaria

    Не съм го гледал но евалата за смелостта на създателите му. Стига сте го оплювали, българското кино има нужда от насърчение. Изисква се голяма смелост да направиш такъв филм в България.

  8. Ако става дума за пълен боклук, няма нужда от насърчаване! Подобни изказвания, приемам само ако си го гледал филма и дори тогава ще трябва да направим известни уговорки.

  9. Извинете за моята неуместна намеса, но когато говорим за „Филм за публиката“ и „Комерсиално кино“ – както автора сам определи „лентата“ (дрин извиниявай) тогава за какво насърчаване говорим???? Тя самата публика нещо не се кефи май?

  10. А-ха-ха-ха! Запомнил си, че непонасям думата „лента“! 🙂 🙂 🙂
    А публиката ‘ич не се кефи! 🙂

  11. Това е по-скоро пародия на филм.. подигравка с публиката! Не успях да догледам последните минути, защото нервите ми не издържаха. Залата беше пълна, а посредата на филма… мм май си бях само аз. Потресена съм!

  12. Кой продължава да му дава пари на тоя – всяка година вади по едно негледаемо аморфно лайно, не събира никаква публика и на следващата година пак ни залива с нова помия?!?!?!

  13. Това ми звучи като сбъднат „кошмар“ – което не може да не е постижение – тъй като е обратното на сбъдната „мечта“ – А мечтите знаем се сбъдват адски много рядко … по асоциация – и с „кошмарите“ трябва да е така – От което следва, че имаме рядко постижение…:))

  14. Изключително тъпо и некадърно произведение.
    Досега не съм ставала преди края на някой филм но тук издържах около 50 мин.
    Бездарна режисура.
    Сух сценарий.
    Некадърна актьорска игра, ако изобщо имаше такава.
    Накратко – Пълен боклук.
    Дълго няма да сбъркам и да отида на български филм.

  15. Аз харесах филма. Наистина.
    Има много дефекти и основният е наистина липсата на дефинирана публика. Ако го бяха определили като приказка за деца и изрязали и без това ненужните голи сцени, щеше да се получи доста по-приятно изживяване.
    Филмът е много красив, костюмите са добри.

  16. Касиел я обожавам!Но филма е слаб и дори тя не може да го спаси.