Проповедникът с картечница / Machine Gun Preacher

„Проповедникът с картечница” е създаден по истинската история на Сам Чилдърс – избухлив рокер, престъпник и наркоман, който след като „открива Бог” заминава за Южен Судан, за да помага за възстановяване на домовете, разрушени от гражданската война там. Поразен от неописуемите ужаси, на които е подложено местното население от така наречената БСА (Божия съпротивителна армия), той създава сиропиталище в най-горещата точка на „събитията” и повежда „кръстоносен поход” срещу БСА, срещу света, който се прави, че проблемът не съществува, и срещу собствените си демони.

Въпреки че в общи линии историята на Сам Чилдърс е истина – има такъв човек и това, което е направил е факт – голяма част от случилото се (както винаги във филми, създадени „по истински случаи”) е поразкрасено за драматизъм и по-важното, част от по-сивите (да не кажа направо черни) краски от образа на Чилдърс са туширани и оцветени в розово. Общо взето единствената по-критична гледна точка, осъждаща го като наемник, дейно участващ в престрелки и убиващ хора без угризение, вместо да се държи като хуманитарист и да търси решение на проблема с мирни средства (дори отказва участие пред ООН, където да адресира темата заедно с лидера на SPLA), e на една жена доктор, която подхвърля репликите си два пъти, ей така между другото, а на края дори е спасена от агресивните методи на Чилдърс.

Но не това са проблемите на „Проповедникът с картечница” – не за първи път се прави филм, в който историята е представена едностранно с цел да се привлече вниманието на хората към една без съмнение добра кауза, а пък крайният резултат е повече от задоволителен. Проблемът е, че той е некохерентен, на моменти елементарно манипулативен (ясно е, че като покажем обезобразени трупове и осакатени дечица ще предизвикаме реакции), не особено адекватно адресира сложни етнически и политически теми и освен това си противоречи по въпроса за религията, която прави Чилдърс нов човек, но в същото време проповядва идеи, които поне според него пречат „работата да бъде свършена”. Всъщност целият религиозен аспект е толкова пошъл и елементарен, че ако го бяха пропуснали, качеството на филма щеше да хвръкне поне с две единици.

Ох, никак не ми се ще да говоря лошо против филма. Просто не ми се струва редно. Вярно е, че той има доста недостатъци и както вече стана ясно, ако искам да го оплюя подобаващо, няма да ми е много трудно. Проблемът е, че той има и доста качества. Смея да твърдя, че с малки изключения, като споменатите по-горе очевидности, режисурата на Марк Форстър (който ни е радвал със страхотните „Finding Neverland” и „Не може да бъде!”) е стабилна, уверена и емоционална и огромна част от проблемите на филма идват от сценария.

Проповедникът с картечница - Джерард Бътлър

Стабилно е и изпълнението на Джерард Бътлър, който прави една от най-добрите си роли, особено на фона на романтичните бози, на които се беше отдал в последно време. И на базата на реалните кадрите в края на филма и интервютата, които гледах, мога да кажа, че той внася доста повече класа, психологическа дълбочина и красота, ако щете, отколкото заслужава самият Сам Чилдърс. С изключение на Мишел Монахан, която както обикновено позева, останалите актьори също са на високо ниво, а за Майкъл Шанън просто няма какво да се каже. Този човек е железен.

Освен това, за разлика от огромна част от холивудските продукции напоследък, филмът има какво да каже. Той привлича общественото внимание към един изключително сериозен проблем и ни запознава с една интересна личност, която въпреки недостатъците си (кой няма такива), прави нещо наистина забележително. Лесно е да плюем, похапвайки пуканки и пийвайки количка, а по-късно пред монитора в сигурния си дом, но ако трябва да направим и една частичка от нещата, който е направил Сам Чилдърс – в момент 300 деца живеят в построеното от него сиропиталище – колко от нас ще го направят?

Предполагам, че след подобно ревю е трудно да се прецени какво точно е мнението ми за филма. Честно казано, поне докато не го гледам втори път, не мога да реша дали е „добър” или „лош” – знам, че е далеч от „Кървав диамант” или уникалния „Вечният градинар”, но знам, че не е и тотална трагедия – затова си позволявам една заемка от популярната физика и ще кажа, че за мен „Проповедникът с картечница” е един филмов Шрьодингер – докато не „отворите кутията”, в един и същи момент филмът е едновременно и хубав и тъп. Гледайте и преценете.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. На фона на безумните глупости, които стигат родните екрани, докато по-качествените филми отпадат от разпространение, „Проповедникът с картечница“ определено заслужава да бъде гледан, въпреки възможните недостатъци.

    Не може стойностните филми да се посещават от шепа хора и после да се чудим защо програмата в мултиплекса се състои само от продължения и все още безкрайно актуалните за България 3D филми, чиято единствена цел е да приберат по-висока цена за билет.

    Така че, който не ходи до киносалона само, за да предъвква пуканки с кола пред движещи се картинки, нека направи правилният избор от премиерите за седмицата и види наистина стойностна роля на Джерард Бътлър, който явно се е осъзнал след поредица глупотевини, в които участва.

  2. Абе само от трейлъра ми лъха на напудрен американски патос. Добре, че бяха великите и безстрашни янкита, християнчета, па да оправят Африка. Мисля, че доста по-реални и качествени филми, засягаща тези места с липса на цивилизация са „Вечният Градинар“ например.

  3. @Алекс
    Няма кой да го гледа този филм. Нито у нас, нито никъде. Никой не обича да му се напомня (макар и по не най-добрия кинематографичен начин), че света е „факт ъп плейс“ и всички си затваряме очите за ужасни неща, само защото така е по-лесно.

    @Виво
    Така е, има много американски патос. И да, „Вечният градинар” е в пъти по-як, но, все пак, има какво да се види във филма.

    @The Comedian
    Много дълга, а сега нямам време. 🙁 Ще я погледна по-късно, освен ако не искаш да ни я синтезираш в две изречения. 🙂

  4. Същите бяха и моите впечатления от филма, което предполагам го слага по-скоро в графа „приятна изненада“ – очаквах тотална тъпотия и пропаганда. Религиозният момент обаче е много, много зле.

    Статията във Форин Полиси е интересна, въпреки че и аз си оставих дочитането й за друг път…

  5. Machine Gun Preacher eдин ден ще заприча на Бък и проповедника или Стрелецът на Аве Мария 🙂

  6. @Анита
    И аз очаквах тоталната брадва! 🙂 🙂 Въпроса е, ще те изненадали приятно ако го гледаш пак и вече знаеш какво да очакваш?

    @Val
    Абе, не бих разчитал. 🙂 🙂

  7. Ще гледам филма със сигурност, ако ще и заради титулната песен на Крис Корнел към филма 🙂 и с ръка на сърцето казвам че много се надявам да ми хареса … а дано 🙂

  8. И аз съм способен да си намирам сламки като „титулната песен на Еди-Койси“ за да се оправдая, че съм гледал някой филм. 🙂 🙂

  9. Онзи ден гледах филма и съм напълно съгласен с написаното в ревюто. Религиозните моменти, ако са вдъхновяващи за профанизираното американско население, то поне при мене пробудиха единствено насмешка и дори не знам кое ме потресе повече: осакатените деца в Африка или празния поглед на изпадналите в религиозен транс аграри.
    И само да вмъкна, че Мишел Монахан става само за едно единствено нещо … и то далеч не е актьорството 🙂 Като и това единствено нещо ще отпадне с времето 🙂

    Относно Майкъл Шанън. Така се случи, че в денят преди „Проповедникът“ гледах „Take Shelter“ и този човечец ми достави огромно удоволствие с играта си … дори приятелката ми не можа да го познае в „Проповедникът“ предвид тотално разнородните роли. Жесток направо !!!

  10. Искам да кажа на хората които са гледали филма и на онези, които все още не са, че смисъла на филма е точно вярата в Господ Исус и промяната на този бивш наркоман и престъпник. Посланието на филма е че избавление има само в Бога и в нищо друго така, че ако ги нямаше моментите в църквата и обръщането на този човек към Бога, то нямаше да има никакво послание и смисъл този филм. Той и сега също им говори за спасението, чрез Господ Исус. Аз самия съм бил наркозависим и само чрез Бог се освободих.