„We are all atheists about most of the gods humanity has ever believed in. Some of us just go one god further.”

„Делюзията Бог” на Ричард Докинс спечели Полина Желева. Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с нея с подробности как да получи наградата. Честито!

__________________________________

Да празнуваш непорочната и твърде съмнителна поява на Иисус Христос е все едно да празнуваш рождения ден на Гандалф – особено пък на Коледа, един несъмнено езически и древен празник, адаптиран и присвоен от християнството едва преди няколко века. Ричард Докинс, автор на изключителните научни бестселъри „Себичният ген” и „Най-великото шоу на Земята”, влиза в страстна полемика с теолозите в провокативния си атеистичен хит „Делюзията Бог” (положително ревю на книгата можете да прочетете тук); разгледана е хипотезата за Бог, (контра)аргументите относно Божието битие, корените на вярата и морала, а също и днешните проявления на религиозния фундаментализъм. Докинс е отлично запознат с доводите и на двете (о)позиции, което му помага да развие атаката си срещу вярващите блестящо, защитавайки идеята, че суеверната (респективно – религиозната) вяра е своего рода патология.

Докинс е категорично уверен, че религията трябва да освободи почетното място, което по традиция е заемала от хилядолетия насам. Днес то по право се полага на науката, защото тя е тази, която твори истинските и най-невероятни чудеса, разкривайки необятни хоризонти пред нашите иначе ограничени сетива. Въпреки категоричността си, Докинс има доблестта да бъде крайно откровен, споделяйки: „Най-искрено ви заявявам, че аз не знам отговора, но пък се радвам, че живея в такива вълнуващи времена. Днес човечеството се е устремило главоломно към границите на привичното и познатото. Ами още по-добре – току виж се оказало, че няма и никакви граници!”

Делюзията Бог

„Делюзията Бог” (ИК „Изток-Запад”) е прекрасно написана и подкрепена книга, която ще допадне на всеки здравомислещ, но може да бъде (най-малкото фактологично) полезна дори на „божите” хора, така че препоръката е отправена към всички, които четат този текст: участвайте в играта и ще имате шанс да обогатите не само мозъка, но и библиотеката си. Въпросът е:

Как се казва документалният филм, направен по мотиви от книгата „Делюзията Бог”?
а) „The Enemies Оf Reason”
б) „The Blind Watchmaker”
в) „The Root Оf All Evil?”

Весели празници!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. Кой вариант подарявате – с твърдите корици или с меките?
    Щото с твърдите корици я имам. Ако е с меките, тогава ще играя. 😀

  2. Струва ми се, че ако бяхме пуснали за награда пълен хороскоп за 2012 година, щеше да има пет пъти повече интерес. 🙁

    Затова, ако четете това, искам да се стегнете и да участвате!!!

  3. Дринов, силно се надявам в този сайт да не влизат кретени, които вярват на малоумия като астрологията. Ама знае ли човек…

  4. Гледай сега, не искам да съдя другите, те не ме интересуват. Интересува ме интелигентните хора, да са достатъчно активни.

  5. Какво толкова имате против хороскопите пък вие! Аз не чета всеки ден, но когато чета сичко ми го познават. Ааа, не се изказвайте за неща, дето не ги разбирате!

  6. @lammoth
    Колко много? Колкото Господ или повече? 🙂

    @Infidel
    Добре че съм запознат с творчеството ти, че за малко да ти се вържа. 🙂

    @Стоян Стоянов
    Така е! Докинс е идол!