По принцип имахме ясна идея какво да кажем във връзка с трейлъра на „Титаник 3D”, който – точно както ни беше обещано – пристига само няколко часа след дебюта на първия плакат на филма, но гледайки го, повечето неща се изпариха от главите ни.

Това, което ни направи най-силно впечатление е, че трейлърът (също като плакатa) въпреки че залага и акцентира върху допълнителното измерение, не се опитва да продаде филма като нещо, което не е. От първата до последната секунда получаваме „Титаник” – с всичките плюсове и минуси – такъв какъвто го помним с все песента „My Heart Will Go On“ на Селин Дион, която толкова много хора ненавиждат. Ако сте харесали филма през 1997, най вероятно ще ви се хареса и сега, ако ли не, шансът да го видите с други очи не е твърде голям.

Лично ние винаги сме били големи фенове на филма и нямаме търпение да го видим отново на голям екран в целия му блясък. Както знаете, Джим Камерън (както сам се представя в началото на трейлъра) не е пестил средства по реставрирането и конвертирането на филма – целият процес е продължил повече от година и е струвал 18 млн. долара – и ако може да се вярва на коментарите на колегите, имали щастието да видят 20 минути от филма, 3D-то не само е най-доброто сред конвертираните заглавия, които са излизали на екран, но спокойно може и да си съперничи с филми изцяло замислени и заснети във формата.

(чрез Facebook)
http://www.youtube.com/watch?v=1EucdNu9c_w

The world’s most beloved and acclaimed film” звучи малко нагло, но признайте, че „Титаник” е един от малкото филми, за които бихме могли да преглътнем подобно нещо. 1,8 милиарда долара приходи (вторият най-касов филм на всички времена след „Аватар”) и 11 Оскара не са никак лошо постижение.

Гледайки трейлъра осъзнаваме, че „Титаник” е може би последният филм от своя вид. Гигантско олицетворение на класическа холивудска продукция, каквито поради навлизането на дигиталните технологии вече не се правят. Дори Камерън признава, че ако е трябвало да го снима сега, никога нямаше да го направи по този начин.

Затова, на 6 април 2012, когато е премиерата на филма, направете си услуга, оставете предразсъдъците у дома, отидете в киносалоните и вижте как ставаше магията едно време.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 Comments

  1. Още първия ден като го пуснаха в Сердика бях на кино. Година – 1998! Честно, тогава не ме впечатли кой знае колко. Даже напротив – то като се разридаха и заподсмърчаха около мен и с жената ни стана смешно.

    Но… чак след години, го оцених подобаващо и сега, и аз смятам, че това е един от най-добрите филми правени някога.

    Случайно, няма ли да направят една демо прожекция като на „Аватар“? 😉

  2. „The world’s most beloved and acclaimed film” звучи изглючително нагло….. има къде къде по добри филми и даже има и такива, които са по добри пък нямат оскар…..
    За мен оскарите не са критерии и мерило за добър филм. Но все пак се доближават до истината 🙂

  3. @Тихомир (Tito)
    Аз го гледах в Зала 1 на премиерата и после в Сердика. 🙂 И винаги съм го оценявал! 🙂

    Едва ли ще има превю като „Аватар“. Ние да се радваме, че ще дойде самия филм! 🙂

    @heinrich
    Не са критерий за качество, но са критерий за „acclaimed film“. 🙂 🙂

  4. Мале направо настръхнах като гледах трейлъра!Това 3д приключение не трябва да се пропуска.

  5. цял ден му се каня…
    много са добри – не отричам – и Кейт, и Льонката…
    обаче този филм не е моят филм – ей ти го ‘хейта’ 8)
    сърцето да продължава, да потъва, да прави квот’ ще – ще се размина с този „реновиран“ show-up на Камерън 🙂

  6. Филма има и хубави неща в него и лоши. Мен лично като цяло нещо не ми хареса, но не казвам, че няма положителни неща в него.. Просто мразя превъзнесени любовни истории нямащи шанс в живота. Тук любовната история е все едно взета едно към едно от някой латоноамерикански и турси сериал….:)

  7. А иначе Титаник-а си е много хубав филм, може би първия филм който ме задържа 3 часа пред телевизора навремето, когато бях хлапе и го гледах за първи път. Обаче всички тези опити за 3D версии на иначе стари и големи класики, че и за кино прожекции на всичкото отгоре ,показват една тревожна, според мен, тенденция – вече тотално се издиша откъм нови и свжи идеи във високите етажи на Холивуд и дори рибуути ги мързи да правят и затова залагат „на мързеливо“. Айде после да не реват поне, че са във финансова криза – като имаме вкисната стръв много ясно че няма да имаме шарани 🙂

  8. @Gogoto
    Гледах едно клипче с Камерън и Скорсезе, къде Скорсезе спомена „Гражданинът Кейн“ в 3D контекст, при това в положителна посока. 🙂 🙂 🙂

    Ако 3D конвертирането означава, че ще мога да видя любими мои филми отново на голям екран, с оправено качество и т.н., аз съм 100% ЗА!

  9. Мите, това с любимите ти филми, знаеш ли как хубаво може да се получи? Те си го конвертират в 3D, но ти си правиш едни очила само с две леви или две десни стъкла и си готов – гледаш плоско, но с оправеното качество. 😉
    Между другото, преди време питах в IMAX-а дали нямат такива очила, за хора които не понасят 3D-то, но ми отговориха, че нямали.

  10. Принципно си прав. Ама идеята е, че ако не е конвертиран „in the first place“, едва ли ще го пуснат в кината, така че ти да си го гледаш в 2D. 🙂 🙂

  11. Между другото, видях, че при телевизорите са пуснали система Dual Play. Използва се 3D телевизор за игра и двамата играчи са снабдени с различни очила – всеки си вижда своята картина върху целия екран. Ей за това ти говорех, нищо чудно и в киното да започнат да предоставят такива очила – на 3D прожекция за гледаш 2D. 🙂

  12. Ревю ще пишете ли за филма или не? Не че има голям смисъл, но просто би ми било. 😉

    Днес го гледах в IMAX – абе голямото си е голямо!!!

    Между другото, освен конвертирането, което е жестоко, имаше и още една подробност. Екрана беше по висок – т.е. филма не беше в познатият ни 2.35:1 формат, а в нещо от рода на 1.78:1. Демек повече от това което сме гледали до сега. Все пак може и нещо да бъркам, но все ми се струва, че беше повече.