Тайните служби на Дядо Коледа / Arthur Christmas

Огромен почитател съм на „Aardman” и по-специално на глинените им „stop-motion” анимации („Бягството на пилето” е един от любимите ми филми), но доста успешно пренебрегвах най-новия им проект „Тайните служби на Дядо Коледа” („Arthur Christmas”) – не съм му пускал дори и един трейлър – първо защото става дума за компютърна анимация и второ, защото рекламите му ми изглеждаха ужасни. В интерес на истината нямах намерение да го гледам на кино, но по стечение на обстоятелствата се озовах на прожекцията за журналисти и реших да се пробвам. В крайна сметка нямаше да е първият тъп филм, който ще гледам. За моя огромна изненада и радост обаче, „Тайните служби на Дядо Коледа” се оказа една наистина оригинална и изключително забавна коледна приказка с онзи така специален дух, който толкова много филми се опитват да пресъздадат, но малко успяват.

Няма да навлизам в подробности за сюжета, само ще кажа, че той включва апатичния и уморен от всичко, но отказващ да се пенсионира Дядо Коледа, жадуващия за мястото му най-голям син (отговорник за невероятно сложната логистика около разнасянето на подаръците), изкуфелия му баща (бившия Коледа, вечно опяващ за загубеният „стар” дух на Коледа и подиграващ се на сложната ситуация вътре в семейството) желаещ още един последен шанс да се включи в играта, най-малкия му и доста непохватен син Артър (работи в затънтения отдел „Сортиране на писма”), който иска само и единствено всички деца по света да са доволни, и последен, но не на последно място, един смахнат на тема опаковане елф. А това, което взривява и без това напечената ситуация между тях и заплашва да разруши „коледната идея” се оказва един-едничък забравен подарък.

Тайните служби на Дядо Коледа

Един от най-големите ми проблеми с филма – преди да го гледам – беше целият момент с „армията” от елфи или иначе казано тайните служби от заглавието. Просто цялата идеята не ми се струваше достатъчно оригинална. В самия филм обаче, тази тема е засегната единствено в началото, при това с намигване към жанра, представено с прекрасно чувство за хумор. Освен това, цялото това… механизиране или военизиране е необходим контрапункт за всичко, което ще последва. А ако сте гледали поне един коледен филм, значи знаете какво ще е то. Това също беше част от притесненията ми. За щастие тук цялата досада с „духът на Коледа” и „всяко дете е важно” и „всеки човек има своето място в семейството и голямата картинка” е представена по един интересен, забавен и вълнуващ начин, позволяващ на героите – дори и тези, които остават леко недоразвити – да бъдат пълнокръвни, ангажиращи и правдоподобни.

Като се замисля, единственото отрицателно нещо, което мога да кажа за „Тайните служби на Дядо Коледа” е заглавието (и в двата му варианта) и дублажът на български и то не защото не е направен като хората, напротив, а защото така нямаме възможност да чуем в оригинал гласовете на Джеймс Макавой, Хю Лори, Бил Най, Джим Броудбент и Имелда Стаунтън. Нека да кажа, че вероятността на света да има истински Дядо Коледа е по-голяма от това да има дублаж, който да се мери с тези гласове. А, да, сетих се и за още един минус, но той не е свързан със самия филм. В неговото начало, зрителите ще имат „щастието” да видят най-новия триизмерен клип на Джъстин Бийбър. Така се смесват жанровете на коледна анимация и хорър!

За финал искам още веднъж да натъртя, че „Тайните служби на Дядо Коледа” е свеж и забавен анимационен филм, който ще се хареса и на малки, и на големи. Смело го препоръчвам.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

  1. е – браво сега! Бива ли така – да ми разкриваш детайли 😉
    че ще се гледа – то е ясно – и ще роня сълзи по Джеймс и Хю 😀
    както каза Весето – филмът е за мене – анимация и любими актьори 😛

  2. хахахах „смесват се коледна анимация и хорър“ …. едва ли е нещо което бих могъл да понеса 🙂

  3. @MadMax
    Да ти кажа трудничко е за понасяне. Имаме късмет, че е в началото и бързо се забравя (изтласква). 🙂 🙂

    @UZUMAKI
    Ако изключим религиозните „мамбо-джъмбо“ си е супер празник. Хубаво е да има такива дни в годината – да не се работи! 🙂

  4. Аз отивам само за Джъстин, после си излизам… и може да гледам „Здрач“ за осми път :))